Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Osaamisella elinvoimaa -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.
-
Hybridiopetusta opiskelijan, pedagogiikan ja tekniikan näkökulmasta
Viime vuosina hybridiopetus on kehittynyt harppauksin niin peruskoulussa, toisella asteella kuin korkea-asteella yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Erilaiset etäsovellukset ja hybriditoteutukset ja niihin tarvittavat työkalut ovat tulleet tutuksi kaikilla aloilla koulutuksessa ja työelämässä. Kouluissa on saatu paljon kokemuksia erilaisista opetustilanteista, eivätkä parhaat käytännöt jalostu tehokkaasti yksin toimien. Näitä kokemuksia on tärkeää peilata myös muiden kollegoiden hybridiopetuksen arkeen.…
-
Tulevaisuuden työtä tarjolla IT-alalla
Karelia-ammattikorkeakoulun väki osallistui Tulevaisuuden duuni -ura- ja rekrytointitapahtumaan Joensuun Tiedepuistolla 12.10.2022. Tapahtumassa paikalliset IT-alan yritykset ja oppilaitokset esittelivät tarjontaansa. Tapahtuma oli yleisömenestys. “Kaikki koodaa” Tapahtuman järjestivät Business Joensuun Osaava rekrytointi – uudistuva työ -hanke, Joensuun kaupungin työllisyyspalveluiden Luotsi-hanke, Riverian työelämä- ja jatko-opintopäivät, YTYÄ! – Yhteistyöllä tuloksiin -hanke sekä Pohjois-Karjalan TE-toimisto. Tapahtuma pidettiin Joensuun Tiedepuistolla 12.10.22…
-
Tuudon kautta harjoitteluun historialliseen kartanoravintolaan Kiteen Koivikolle
Osaajia harvaan asutulle alueelle -hankkeessa mahdollistetaan opiskelijoiden ja yrittäjien kohtaaminen sekä helpotetaan työharjoittelu- ja työelämässä oppimisen paikkojen löytämisessä. Yksi apuvälineistä on Kareliassa alkuvuodesta 2022 käyttöön otettu sähköinen työ- ja harjoittelupaikkasovellus Tuudo, jossa työnantajat voivat tarjota korkeakouluopiskelijoille työharjoittelupaikkoja, opinnäytetöitä sekä sesonkiluonteista tai vakituista työtä. Tässä artikkelissa tutustutaan Karelian restonomiopiskelija Ville Salmisen harjoittelutarinaan Annin Kartanossa Kiteellä. Annin…
-
Tuloksellinen verkostoituminen vaatii suunnitelmallisuutta – Näin varmistat verkostoitumisen hyödyt
Vuoden 2023 alussa päättyvän Hyvinvointialan kumppanuuksilla vaikuttaviin palveluihin -hankkeen yhtenä keskeisenä toimintona on ollut verkostoituminen hyvinvointialan toimijoiden, kuten yritysten ja järjestöjen välillä. Hankesuunnitelman mukaan kirjaimellisesti ”Lisätä moninaisia ja pysyväluonteisia kumppanuuksia ja verkostoja/arvoverkkoja”. Verkostoitumisen avulla on haluttu kannustaa pienten maakunnallisten toimijoiden pärjäämistä toimialalla asiakaslähtöisiä palveluita kehittämällä ja digitaalisuutta hyödyntäen. Myös kehittämisen innoitusta on haettu yhdessä tekemisestä…
-
Kuulumisia Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa -konferenssista Hämeenlinnasta
Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa (ITK) -konferenssi on vakiintunut Suomen suurimmaksi digitaalisen koulutuksen tapahtumaksi. Se on järjestetty Hämeenlinnassa lähes vuosittain vuodesta 1990 alkaen. Konferenssissa esitellään digipedagogiikan ja opetuksen kehittymisen uusia tuulia laajalla rintamalla. Konferenssissa jaetaan osaamista, kokemuksia ja tarinoita erityisesti uuden teknologian pedagogiseen käyttöön ja opetukseen liittyen. UpTech-hankkeen puitteissa vierailin tämän vuoden ITK-konferenssissa Hämeenlinnan Aulangolla 6.-7.10.2022. Konferenssissa…
-
Opiskelijoiden osaaminen esiin uudenlaisella tapahtumakonseptilla
Kareliassa on pohdittu miten saada parempaa näkyvyyttä opiskelijoiden projekteille, opintojen aikana syntyvälle osaamiselle ja työelämäyhteistyölle. Osaaminen ja oppiminen näkyy yleensä vain opiskelijoille itselleen ja heidän opettajilleen. Oppimisprojektien tulokset puolestaan jäävät toimeksiantajien käyttöön. Hollannin Leeuwardenissa nostetaan vuosittain paikallisten opiskelijoiden osaaminen esiin erityisellä tavalla korkeakoulujen, ammatillisten oppilaitosten, opiskelijoiden ja yritysten yhteistyönä. Pääsimme tutustumaan Leeuwarden Courant Awards -palkintokonseptiin…
-
Joustavia koulutuspolkuja ja oppimisen tapoja
Nyky-yhteiskunnassa tarvitaan joustavaa osaamista. Toimintaympäristöjemme jatkuvat muutokset vaativat meiltä kykyä oppia uutta ja kehittää omaa osaamista suhteessa näihin muutoksiin. Työelämä on moninaisempaa. Urapolut ovat yksilöllisempiä ja oppimisen tarpeet aiempaa ennakoimattomampia. Tämän vuoksi tarvitaan oppijoille ketteriä tapoja kouluttautua ja oppia uutta sekä yhdistää oppiminen työn ja muiden elämänvaiheiden kanssa. Vauhtia uralle -hankkeessa työelämän moninaisuuteen ja toimialojen…
-
Toimivan yhteisopettajuuden edellytyksiä ovat avoin dialogi ja jaettu näkemys pedagogiikasta ja tavoitteista
Ammattikorkeakoulut Savonia ja Karelia sekä Itä-Suomen yliopisto toteuttivat kolmen korkeakoulun yhteistyönä MOKOMA-hankkeen, jossa syntyi KAVA-koulutus. KAVA eli asiantuntijatehtäviin valmentava koulutus kansainvälisille osaajille sisälsi urasuunnittelua, työelämätaitoja, suomen kieltä ja työharjoittelun, ja sen tarkoituksena oli madaltaa korkeakoulutettujen maahanmuuttajien kynnystä saada osaamistaan vastaavaa työtä Suomessa. KAVA-koulutus toteutettiin korkeakoulujen yhteistyönä, joten myös yhteisopettajuus tuntui luontevalta valinnalta koulutuksessa käytettäväksi työtavaksi.…
-
Kaapeliojasta kaukolämpövoimalan katolle
Karelia mahdollistaa opettajilleen kahden viikon työelämäjakson viiden vuoden välein. Työelämäjakson tavoitteena on päivittää opettajan osaamista ja antaa eväitä oman työn ja organisaation toiminnan kehittämiseen. Työelämäjaksolta saadut opit ja havainnot ovat tärkeitä myös työmotivaation, työssä jaksamisen ja tietenkin sen tärkeimmän, eli opetuksen kannalta. Pääsin osallistumaan työelämäjaksolle elokuun loppupuolella 2022, ennen lukuvuoden varsinaisen opetustyön aloitusta. Työelämäjakso jakaantui…