PULSSI – Kestävää hyvinvointia

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Kestävää hyvinvointia

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Sängyssä lakanoihin kietoutunut käsi ja silmälasit.

    Unta palloon, tai sitten ei – Karelian unikyselyn tuloksia ja vinkkejä

    ,

    Tämä artikkeli käsittelee unta, joka on yksi hyvinvoinnin osa-alueista. Unen tärkeys on esillä myös Karelia-ammattikorkeakoulun henkilöstön hyvinvointiohjelmassa. Uniterveys on nostettu henkilöstön työhyvinvoinnin painopisteeksi tänä vuonna.   Karelia-ammattikorkeakoulun hyvinvointimessut toteutetaan joka kevät peräkkäisinä päivinä kummallakin kampuksella, Wärtsilässä ja Tikkarinteellä. Tapahtuman järjestävät opiskelijakunta POKA, hyvinvointiryhmä, valmistuvat terveydenhoitajaopiskelijat ja VIP-opiskelijat. Mukaan messuille kutsutaan alueen hyvinvointitoimijoita esittelemään toimintaansa ja palveluja.…

  • Pöydän äärellä henkilö kirjoittaa vihkoon. Vihkon päällä kirja.

    Tavoitteena jatkuvan oppimisen palveluportaali – kysely kartoitti oppimisen toiveita ja haaveita

    , ,

    Oletko ikinä ajatellut, millaisia uusia asioita haluaisit oppia? Entä millä tavalla haluaisit opiskella? Osana Karelia-ammattikorkeakoulun ja Siun Soten Kyvykkyys-hanketta kehitämme YAMK-koulutukseen soveltuvaa urapalvelumallia ja sujuvia siirtymiä tutkintokoulutuksesta jatkuvan oppimisen palveluiden käyttämiseen. Olemme tarkastelleet myös jatkuvan oppimisen kehittämisen tarpeita yleisesti. Halusimme kartoittaa Karelian alumnien ja YAMK-opiskelijoiden näkemyksiä heidän omista jatkuvan oppimisen tarpeistaan kyselyn avulla.   Kyselyyn saimme…

  • Kaksi vanhusta puutarhatöissä

    Tie onnelliseen vanhuuteen käy luonnon kautta – luontomenetelmäosaamista ikäihmisten perhehoitoon

    ,

    Terveydenhoitaja (YAMK) Sanna Kososen ikäosaamisen kehittämisen ja johtamisen opinnäytetyö Luontomenetelmäosaamisen kehittäminen ikäihmisten perhehoidossa on valittu Karelian vuoden 2021 ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon parhaaksi opinnäytetyöksi. Tässä artikkelissa Kosonen kertoo opinnäytteensä taustasta ja tuloksista sekä perhehoidon ja luonnon tärkeydestä ikäihmisten hyvinvoinnille. Opinnäytetyöstä koulutuskokonaisuudeksi – parhaat ideat syntyvät metsässä Opinnäytetyöprosessi sai alkunsa kahden minulle tärkeän asian yhdistymisestä. Tehtäväni ikäihmisten perhehoidon kehittäjänä…

  • Lähikuva valkoisesta leluambulanssista, jossa sinisiä ja punaisia yksityiskohtia

    Liikkuva alueellinen ensihoitajamalli vahvistaisi kotona asumisen tukea

    ,

    Ikääntyvän väestön kotona asumisen tukemisessa tulisi vahvistaa uudenlaista mallia, jossa kiireettömät ensihoitotehtävät ja päivystyksellinen sotehoito hoidetaan vaihtoehtoisilla keinoilla. Näitä keinoja voisi olla alueellisilla liikkuvilla yksiköillä. Liikkuvat yksiköt kehittäisivät ensihoitoon toimintoja ja palvelumalleja sekä arvioisivat potilaan hoidon tarvetta. Jatkohoito voitaisiin turvata kotona ilman kuljetusta päivystyspalveluihin. Yhtenäisen koordinoimisen ja toimintojen yhdistämisen avulla voidaan turvata resurssien riittävyys sekä…

  • Stetoskooppi ja tietokone

    Siun soten asiakkaille tarjottavan digituen malli pyrkii varmistamaan sähköisten palveluiden tasavertaisuuden

    ,

    Digitaaliset palvelut ovat kaikille kansalaisille kohdennettuja palveluita oman terveydentilan ja hyvinvoinnin aktiiviseen seurantaan ja toteuttamiseen. Digitaaliset palvelut mahdollistavat itsetuotetun tiedon ohella tietoa asiakasta hoitaville ammattilaisille. Ne ovat tasa-arvoisia ja hyvin saavutettavia sekä huomioivat myös harvaan asutut alueet ja eritysryhmät. YAMK-opinnäytetyönä tehdyn Digitukimallin tavoitteena on, että Siun sote tarjoaisi asiakkaille heidän tarvitsemaansa tukea digitaalisiin terveys- ja…

  • Miehiä pöydän ääressä

    Kehitys ja kasvaminen kuuluvat elämään ja työhön – oppimisteoriat ovat avuksi myös käytännössä

    , ,

    Viimeisen vuoden aikana olen työskennellyt paitsi Karelian päivä- ja monimuotoryhmien opiskelijoiden kanssa myös hanketyössä kokemustoimijoiden, hoitotyön henkilökunnan sekä esimiesten kanssa. Lisäksi työhön on kuulunut jatkuvan oppimisen opintojen suunnittelua. Työ on opettamista, ohjaamista ja kehittämistä keskenään hyvin erilaisissa kohderyhmissä. Kasvatustieteen opintojen erilaiset opetusteoriat saivat minut pohtimaan, mitkä teoriat käytännössä näyttäytyvät erilaisissa työtehtävissäni. Työtäni yhdistävää teoriaa miettiessäni…

  • Ihminen tietokoneen ääressä, koneen ruudulla näkyy henkilö valkoisessa takissa ja kasvomaskissa

    Tukea taitotason mukaan – digituen malli parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisten palvelujen käytettävyyttä

    ,

    Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut digitalisoituvat muiden julkisten palvelujen rinnalla. Kansalaisilla on yhä monipuolisemmin mahdollisuuksia asioida digitaalisten palvelujen kautta: digitaalisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja on kattavasti tarjolla valtakunnallisesti sekä paikallisesti. (Valtiovarainministeriö 2022.) Digitaalisten palvelujen käyttäjän tukemista varten on kehitetty valtakunnallista digitaalisten palvelujen digituen toimintamallia Valtiovarainministeriön AUTA-hankkeessa. Digituen mallin tarkoituksena on vahvistaa digitaalisten palvelujen löydettävyyttä sekä toimia…

  • Käsiä päällekkäin

    Kotihoidon työntekijät omaa työtään tuunaamassa – ikäystävällisyys on kaikkien juttu

    ,

    Työn imua vahvistavat tutkitusti työn kehittävyys ja monipuolisuus, työn tulosten näkeminen sekä yhteisöohjautuva tiimi. Työssä tulisi olla sopivasti haasteellisuutta ja mahdollisuuksia oppia uusia asioita. Toisilta saadun palautteen lisäksi on tunnistettava oman työn merkitys ja jälki myös muille kuin itselle. Yhdessä tekemisen meininki ja jaettu johtaminen ovat osa yhteisohjautuvuutta. Työn imun tiedetään vaikuttavan myönteisesti sekä yksilöön,…

  • Heinänkorsia talvisessa maisemassa

    Palliatiivisen hoidon koulutuksessa isoja askeleita eteenpäin

    , ,

    Palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa tarvitsevat potilaat ansaitsevat laadukasta hoitoa ympäri Suomen. Tähän tarpeeseen vastaamaan syntyi EduPal-hanke. Hyvä koulutus on avain hoidon laadun kehittymiseen. Tässä artikkelissa kuvataan palliatiivisen hoidon koulutuksen kehittymistä korkeakoulujen yhteistyönä. Mikä olikaan EduPal? Palliatiivisen hoitotyön ja lääketieteen koulutuksen monialainen ja työelämälähtöinen kehittäminen eli EduPal-hanke oli Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama korkeakoulutuksen kehittämisen kärkihanke. Se…