PULSSI – Kestävää hyvinvointia

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Kestävää hyvinvointia

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Pariskunta katselee myyjän kanssa pakastinta.

    Irti vanhentuneista ennakkoluuloista

    ,

    Silver Economy -hanke keskittyi yli 50-vuotiaisiin asiakkaisiin ja etenkin siihen, miten pohjoiskarjalaisissa yrityksissä osattaisiin paremmin palvella ja samalla hyödyntää keski-ikäisiä ja sitä vanhempia asiakkaita. Karelia-ammattikorkeakoulun ja Business Joensuun kansainvälinen Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, koko nimeltään ”Silver Economy – Turning The Silver Tsunami Into A Silver Lining KV-hanke”, keskittyi ikääntyvien asiakkaiden parempaan huomioimiseen ja palvelemiseen vuosina…

  • Kerrostaloja Joensuun Penttilässä Pielisjoen rannalla.

    Isännöintialan uudet tuulet

    , ,

    Isännöintiala on samojen haasteiden edessä kuin moni muukin toimiala: digitalisaatio etenee vauhdilla ja ilmiöstä otettaisiin mieluusti irti haittojen sijaan hyötyä. Myös ikääntyminen – niin asukkaiden kuin asuntokannankin – näkyy yhä voimakkaammin arjessa. Karelia-ammattikorkeakoulun ja Siun Soten Kyvykkyys-hankkeessa pyritään löytämään apua osaamisen tunnistamiseen ja lisäämiseen pohjoiskarjalaisen JIP Isännöinnin toiminnassa. Mutta minkälaista ylipäätään isännöintialan liiketoiminta-arki on? Tähän…

  • Vanha mies istuu sohvalla

    Tehokkaita tapoja ikäihmisten toimintakyvyn mittaukseen

    , ,

    Henna Nyrhivaara, fysioterapeutti (YAMK) kehitti Ikäosaamisen kehittämisen ja johtamisen koulutuksen opinnäytetyössään tapoja arvioida kotiin kuntoutettavien ikäihmisten toimintakykyä ja elintapoja. Työn tuloksena Mäntyrinteen palvelukeskuksen kuntoutusosastolla Askolassa otettiin käyttöön uudenlainen mittaristo toimintakyvyn ja elintapojen arviointiin. – Käytössä oleva RAI-mittaristo on luotettava ja helposti toistettava, mutta esimerkiksi kuntoutusyksikön käytössä tarvitaan myös nopeampia, ajantasaisia mittareita asiakasseurantaan. Yksikön tarpeisiin soveltuvan…

  • Sairaanhoitaja tietokoneen ääressä

    Eila kehittää sote-alan työtä digimentorina

    , ,

    Eila on työskennellyt sote-alalla jo 35 vuotta. Eilan ura alkoi 21-vuotiaana lähihoitajana vanhusten psykiatrisella osastolla ja on jatkunut aina tähän päivään asti. Vuosien saatossa Eila kouluttautui sairaanhoitajaksi ja siirtyi työskentelemään akuuttihoitotyön pariin päivystykseen. Työhistoriaan mahtuu paljon muutoksia, kehittymistä, kehittämistä ja ennen kaikkea digitaalisuuden lisäämistä osaksi hoitotyötä. Eila on nähnyt uransa aikana useamman asiakas- ja potilastietojärjestelmän…

  • Karelian ensimmäiset geronomiopiskelijat aloittivat opintonsa

    ,

    Karelia-ammattikorkeakoulun geronomiopinnot käynnistyivät tammikuussa 2022 edellisvuoden opetussuunnitelmatyön jälkeen. Geronomikoulutuksen aloitus on Karelian ikäosaamisen painopisteen jatkumolla tärkeä virstanpylväs. Koulutus on merkittävä myös alueellisesti, sillä Karelian geronomikoulutus on ainoa laatuaan Itä-Suomessa. Karelian geronomikoulutus toteutetaan monimuotototeutuksena pääosin verkossa. Yhteisöllisyys on kuitenkin tärkeässä roolissa koulutuksessa ja sitä tuetaan erilaisilla pedagogisilla valinnoilla, esimerkiksi tiimiopiskelulla ja säännöllisillä koko ryhmän yhteisillä etätapaamisilla.…

  • Strukturoitu opetus -metodiikkaa soveltamalla tuloksekasta etäopetusta ja -ohjausta

    , ,

    Strukturoitu opetus ja visualisointi. Miten nämä pedagogiset käytännöt muuntuivat työkaluiksi etäopetukseen ja käytännön ohjauksiin koronakeväänä ja sen jatkoilla? Miten ne siirtyivät tulevien fysioterapian ammattilaisten työkaluiksi käytännön terapioihin? Mitä minulle jäi käteen korona-ajan etäopetuksista? Lähtökohta ja käsitteet Maaliskuun 2020 etäopetuspommi putosi keskelle kiivainta toisen opetusjakson käytännön työelämäyhteistyökuvioiden aloitusta ja hyvin käytännönläheisen Soveltava liikunta ja käytännön harjoittelu…

  • Vanha mies

    Karelian henkilöstön ikäystävällisyyteen liittyvä osaaminen

    ,

    Ikäystävällisyyden vahvistaminen on yksi Karelia-ammattikorkeakoulun strategisista kehittämiskohteista.  Karelia2030-strategiaa toimeenpaneva sisäinen kehittämisprojekti, ns. KAFS-projekti, keskittyy ikäystävällisyyden kehittämiseen ja kansainvälisen ikäystävällisyyden osaamisyhteisön rakentamiseen. Ikäystävällisyyden osaamisyhteisö on saanut nimen HYRRÄ, ja osaamisyhteisön englanninkielinen nimi on KAFS – Karelia UAS Centre for Age-friendly Society. Ikäystävällisyyden kehittämisen tarkoitus on edistää ikääntyneiden ja ikäihmisten merkityksellistä elämää, ikääntymisen voimavaroja sekä osaamista. Kehittämisen…

  • Hirstitalon kulma

    Julkaisu: Ikä- ja muistiystävälliset elinympäristöt

    ,

    Ikäystävällisiin elinympäristöt ja muistiystävällinen yhteiskunta ovat teemoja, jotka koskettavat laajalti koko yhteiskuntaa, ja näkyvät samalla lähiyhteisöissämme ja arkisissa toiminnoissamme. Tuula Kukkosen toimittamaan julkaisuun Ikä- ja muistiystävälliset elinympäristöt : Pohjois-Karjalan ikäihmisillä on asiaa on koottu teemaa käsitteleviä tutkimusartikkeita sekä kolumneja. Ikäystävällisten elinympäristöjen kehittämistarpeita on selvitetty erityisesti maalla asuvien ihmisten näkökulmasta: Terhi Myller raportoi julkaisuissa haastatteluista esiin…

  • Nainen tietokoneen ääressä

    SoTyDigi-hanke edistää sosiaali- ja työllisyysalan digitalisaatiota

    , ,

    Digitalisaatio on tullut jäädäkseen myös Pohjois-Karjalaan. Korona on haastanut sote- ja kuntasektorin toimijoita digitalisoimaan palveluita kiihtyvään tahtiin. Myös valtionhallinnon palveluissa on panostettu sähköisten asiointipalveluiden kehittämiseen. Pankkipalvelut ovat jo vuosia toimineet pitkälti verkossa. Digitalisoituminen on väistämätön kehityssuunta meillä ja koko Suomessa. Laadukkaan etäasioinnin lisääntyminen perinteisen asioinnin rinnalle helpottaa maakunnan asukkaiden mahdollisuuksia saada palveluja ajasta ja paikasta…