Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.
-
Digillä pääsee kaikki mukaan!
Living lab -hanke (Sote Hyte Living Lab – Yhteiskehittämistä Pohjois-Karjalassa) järjesti yhteistyössä outokumpulaisen Aistikanava-yrityksen kanssa kahden viikon Taikaseinä-laitteiston kokeilun keväällä 2023. Ensimmäisen viikon aikana laitteisto oli testattavana Joensuussa vammaispalvelulain mukaista palveluasumista järjestävässä Validiassa. Päivätoiminnan asiakkaat pääsivät kokeilemaan Taikaseinää useampana päivänä ja antamaan arvokasta käyttäjäpalautetta. Living lab -hankkeessa mukana olevat toimijat sekä joukko kiinnostuneita Karelian ja…
-
Opiskelijamoduuli-malli avuksi sosiaali- ja terveysalan harjoittelupaikkatarpeeseen?
Samaan aikaan kun harjoittelupaikkojen tarve kasvaa (Mustonen, Nisula & Pantsari 2023a) on tunnistettu, että sosiaali- ja terveysalalle on haasteellista houkutella työvoimaa sekä pitää nykyisistä työntekijöistä kiinni (Työ- ja elinkeinoministeriö 2021). Yhtälö on haastava, koska vähäiset työresurssit ja työn kuormitus vaikuttavat työntekijöiden halukkuuteen ottaa opiskelijoita harjoitteluun. Jos opiskelijat eivät saa käytännönharjoittelupaikkoja, ei tulevaisuuden työvoimaa saada lisättyä.…
-
Pysähdy ja kohtaa!
Tällä kirjoituksella kannustamme pohtimaan pääseekö lapsi, nuori tai perhe hyvinvointiaan koskevassa palveluntarpeessaan kuljettajan paikalle? Vai käykö niin, että perhe istuu apukuljettajan paikalla ja heidän asiassaan kuljettajana toimiikin palvelun tuottaja tai järjestäjä? Ihmislähtöisyys nähdään palvelusysteemin muutoksessa onnistumisen edellytyksenä. Muutoksen nähdään onnistuneen, kun organisaatiossa toimivien ihmisten tekeminen muuttuu (Stenvall & Virtanen 2019, 19-27.) Organisaatio ja sen työntekijät mahdollistavat hyvinvointia ja terveyttä tuottavien palvelujen järjestämisen ja…
-
GLOW2.0-hanke tutustui Kainuun matkailuun: kärkenä kulttuurin ja luonnon yhdistäminen
Kaavin, Juuan ja Tuusniemen teollisuus Oy:n hanke Pimeän taivaan hyödyntäminen osana vastuullisen matkailun kehittämistä toteutti huhtikuun 2023 lopussa Kainuuseen suuntautuneen benchmarking-matkan, jolle Karelian Green energy technologies for tourism growth GLOW2.0 -hanke osallistui. Matkan tarkoituksena oli tutustua alueen matkailualaan ja erityisesti Wild Taiga -markkinointiverkoston toimintaan Kuhmossa, Suomussalmella ja Hossan kansallispuistossa. Matkalle osallistui matkailuyrittäjiä ja kolmannen sektorin toimijoita.…
-
Oppimis- ja palveluympäristö TARMO mahdollistaa moniammatillisen yhteistyön – Tervetuloa mukaan opiskelijat, henkilöstö, työelämän toimijat ja asiakkaat!
Karelia-ammattikorkeakoulun oppimis- ja palveluympäristö TARMO tarjoaa yhden käytännön harjoitteluympäristön Karelian opiskelijoille. (Karelia-ammattikorkeakoulu 2023a). Karelian sosiaali- ja terveysalan (sote) harjoittelupaikkojen tarve on noin 1000 harjoittelupaikkaa lukukausittain (Mustonen, Nisula ja Pantsari 2023), joista TARMOssa harjoittelun suorittaa keskimäärin 100 opiskelijaa vuodessa. Otsakorven Säätiön rahoittaman Sosiaali- ja terveysalan työelämäopettajuusmalli -hankkeen tavoitteena oli vahvistaa ja uudistaa Karelian, sote-alan toimijoiden sekä…
-
Työssä jatkaminen muistisairauden kanssa
Muistisairauteen sairastuneen työntekijän työssä jatkamisen mahdollisuuksista ja tukitoimista on toistaiseksi vähän tietoa. Muisti ja työ -hankkeessa kartoitettiin aikaisempien tutkimusten tuloksia sekä selvitettiin pohjoiskarjalaisten yritysten ja organisaatioiden näkemyksiä. Esille nousi tietoisuuden parantamiseen ja osaamisen vahvistamiseen liittyviä kehittämistarpeita. Työikäisten muistisairaudet: melko vieras ilmiö työelämässä Muistisairauksien lisääntyminen on yleisesti tunnettu ilmiö. Sen sijaan työikäisten sairastumisesta muistisairauksiin puhutaan melko…
-
Tehdään yhdessä kestävämpää ylihuomista – Karelian kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma
Karelian kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teot ja tavoitteet on koottu korkeakouluyhteisön kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaksi , joka julkaistiin maaliskuun 2023 alussa. Ohjelmaa kehitettiin yhteistyössä johdon ja yhteisön kanssa strategiaan pohjautuen ja työkaluina toimivat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Syntyi koko yhteisön ohjelma, joka kokoaa tehdyt vastuullisuusteot näkyväksi ja viitoittaa askelia tuleville vuosille. Vastuullisuus on yksi…
-
Isot muutokset koostuvat usein pienistä asioista
Sosiaali- ja työllisyysalan digipalvelut ja etäohjaus pitkien välimatkojen maakunnassa (SoTyDigi) -hanke järjesti 23.3.2023 tilaisuuden Palvelumuotoiluvalmennus digiosallisuuden edistämisessä – mitä kokeiluista opittiin? Tilaisuus päätti syksyllä 2022 alkaneen palvelumuotoiluvalmennuksen, ja kokosi yhteen tuloksia pilottikokeiluista ja osallistujien kokemuksia. Voit tarkemmin lukea SoTyDigi-hankkeen palvelumuotoiluvalmennuksesta Seija Ollarannan kirjoittamasta blogitekstistä Yhteiskehittämistä asiakas- ja käyttäjäymmärryksen pohjalta digitaitojen parantamiseksi. Palvelumuotoilu on tapa kehittää…
-
NPA GLOW2.0 – valoa horisontissa
Miten pimeydestä on pohjoisen Suomen matkailuvaltiksi? Valaisemattoman taivaan matkailullisia mahdollisuuksia tarkastellaan Karelia-ammattikorkeakoulun GLOW2.0-hankkeessa, jonka tavoitteena on yhteistyössä paikallisten yritysten ja yrittäjien kanssa lisätä itäisen ja pohjoisen alueen vetovoimaa. Pohjois-Karjalan matkailutoimijoiden haasteina ovat pitkät välimatkat, ammattitaitoisen henkilöstön riittävyys, monikanavaisen digitaalisen näkyvyys sekä kotimaisten ja ulkomaisten asiakkaiden tavoittaminen. Viime vuosina maailmantilanteen epävakaus on aiheuttanut epävarmuutta ja jopa…