PULSSI – Kestävää hyvinvointia

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Kestävää hyvinvointia

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Osaamisen johtamisella ja kehittämisellä kohti parempia hyvinvointialueen palveluita

    , ,

    Olen työskennellyt Kareliassa koulutuspäällikkönä kohta puoli vuotta. Tätä ennen työskentelin Siun sotessa osaamisen kehittämisen päällikkönä, jolloin olin osaltani tuottamassa mm. tukipalvelua esimiehille henkilöstön osaamisen kehittämisen tueksi. Osaamisen johtamisen teema on ollut ja on edelleen tärkeässä merkityksessä työtehtävissäni. Esittelen tässä artikkelissa osaamisen johtamiseen ja kehittämiseen liittyviä näkökulmia sekä käynnissä olevia valtakunnallisia sekä maakunnallisia hankkeita ja kehittämistyötä.…

  • Podcast: Yli 50-vuotiaiden markkinan mahdollisuudet

    , ,

    Kuuntele Silver Economy hankkeen podcast Soundcloud-palvelusta. Teemana yli 50-vuotiaiden markkinan mahdollisuudet: Karelian Podcast · Silver Economy SILVER ECONOMY – TURNING THE SILVER TSUNAMI INTO A SILVER LINING Silver Economy – Turning The Silver Tsunami Into A Silver Lining -hanke on Karelia-ammattikorkeakoulun ja Business Joensuun toteuttama kansainvälinen ESR-hanke, jonka tavoitteena on parantaa kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjontaa…

  • Ikäosaaminen on ollut yksi Karelian painopisteistä jo yli kymmenen vuotta

    ,

    Karelian visiossa Pohjois-Karjala on kehittynyt ikäosaamisen kärkimaakunnaksi jo yli kymmene vuoden ajan.  Samaan suuntaan rakentui myös oppimis- ja palveluympäristö Voimala, joka erityisesti alkuvaiheessa keskittyi ikäihmisten hyvinvointia tukevaan toimintaan ja kehittämistyöhön. Ikäosaamista ja ikäystävällisyyttä on edistetty alusta alkaen alueellisissa ja kansainvälisissä TKI-hankkeissa ja koulutuksessa yhteistyössä järjestöjen, kuntien ja sittemmin Siun soten kanssa. Ikä- ja muistiystävällisen yhteiskunnan…

  • Fysioterapian opiskelija

    Pedagogiikka tärkeä osana oppimis- ja palveluympäristö TARMOssa

    , , ,

    Karelian hyvinvointiin liittyvät oppimis- ja palveluympäristöt Fysiotikka ja Voimala yhdistyivät vuoden 2021 alussa yhteen TARMO-nimen alle. Yhdistyminen entistä useamman alan yhteiseksi oppimis- ja palveluympäristöksi on mahdollistanut monipuolisemman asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa toimimisen. Tikkarinteen kampukselle keskitetyt TARMOn oppimis- ja palveluympäristöt ovat olleet jo vuosia Karelian hyvinvoinnin ja terveyden kehittämisen fyysinen tukikohta opiskelijayhteisön toiminnalle. Liikkeelle lähdettiin ikäosaamisen…

  • ihminen sängyssä peiton alla

    Uudenlaisten käytäntöjen kokeiluista saatiin kasaan Uniterveyden ja työhyvinvoinnin työkirja

    , ,

    Uusia teknologisia kokeiluita tehdään monenlaisen hyvinvoinnin saralla. Uniterveyttä tuettiin vuosina 2019–2021 Sleep Well – Work Well -hankkeessa. Hankkeen taustalla oli tutkittu tieto unettomuuden lisääntymisestä Suomessa ja univajeen epäsuotuisat vaikutukset työkykyyn ja terveyteen. Tiedon hankinta vaati mittaamista esimerkiksi Oura-älysormuksen avulla, mutta lopulta parhaat ratkaisut saatiin koostettua toimiksi, jotka ihminen voi tehdä säätämällä yksinkertaisesti arkeensa liittyviä, joskus…

  • kaalia leikataan ulkokeittiössä

    Pandemia hidastaa mutta ei lopeta matkailun kehittämistä

    , ,

    Yhteinen kehittäminen rajanaapurin kanssa kannattaa, sillä matkailussa on odotettavissa turvallisempia aikoja. Kehitystyössä Karelia on jatkossakin mukana hankkeissa, joissa haetaan menestymisen eväitä erikokoisille yrityksille ympäri Pohjois-Karjalaa. Karelia on osallistunut useisiin itärajan ylittävää matkailua tukeviin hankkeisiin yhdessä venäläisten kumppaneidensa kanssa. Yksi tuoreimmista päättyneistä on Kalitka – the development of cross-border gastronomic tourism -hanke vuosina 2018–2021. Sen tavoitteena…

  • ihmisiä seisoo yritysvierailulla pietarissa

    Vakiintuneet verkostot ovat Venäjä-yhteistyön perusta

    , , ,

    Karelia-ammattikorkeakoululla on ollut pitkään vakiintuneet yhteistyöverkostot Venäjälle ja erityisesti Karjalan Tasavallan alueelle. Näitä verkostoja on hyödynnetty vahvasti myös yhteisessä tutkimus- ja kehittämistyössä. Tämä on luonnollista rajan läheisyyden vuoksi etenkin siksi, koska molemmilla puolin rajaa on yhteistä historiaa ja kulttuuriperimää. Tärkeimpinä instrumentteina Karelian ja sen venäläiskumppanien yhteisessä tutkimus- ja kehittämistoiminnassa ovat olleet edellisen rahoituskauden ENPI CBC-…

  • lumikenkää asettava mies

    Ammattikorkeakouluilla on valtava rooli maaseudun kehittämisessä

    , , ,

    Pohjoisen Periferian ja Arktiksen (NPA) -ohjelman kansallinen yhteyshenkilö Paula Mikkola Lapin liitosta korostaa ammattikorkeakoulujen merkittävää roolia ohjelman toteuttamisessa sekä ylipäänsä maaseudun kehittämisessä. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden kansainväliseen kehittämistoimintaan myös pienille toimijoille, mutta samalla myös esimerkiksi ammattikorkeakouluille ja tutkimuslaitoksille mahdollisuuden tehdä myös soveltavaa ja yrityselämää palvelevaa tutkimusta. Vaikka kyse on Euroopan mittakaavassa pienestä ohjelmasta, pohjoisten maaseutumaisten alueiden…

  • käsi ja viljaa

    Yritykset luovat elinvoimaa maaseudulle etenkin yhteistyöllä

    , , ,

    Yrittäjyyden kehittäminen luo mahdollisuuden asua ja työskennellä maaseudulla muiden työpaikkojen kadotessa. Yritysten ansaintalogiikat muuttuvat alati nopeasti muuttuvassa maailmassa ja uusien toimintatapojen, tuotteiden ja palveluiden kehittämisellä voidaan vahvistaa yrityksen toimintaa sekä synnyttää myös täysin uudenlaista liiketoimintaa. Viime vuosien kehittämistoimissa Pohjois-Karjalassa yhtenä punaisena lankana on ollut yhdessä tekeminen: vertaistuki, uudet yhteiset tuotteet ja palvelut sekä uudenlaiset yhteistyömallit.…