Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.
-
Terveysteknologian kokeiluissa yhteistyö on välttämätöntä
Terveysteknologian tarkoitus ja tavoite on parantaa hoitojen ja terapioiden laatua ja tarkkuutta sekä keventää kustannuksia terveydenhuollossa. Tulevaisuudessa erilaisten teknologioiden käyttö avaa vielä enemmän mahdollisuuksia ennakoida ja jopa ennaltaehkäistä tiettyjä sairauksia ja terveysriskejä. Terveysteknologiaan liittyvät kokeilut ovat Karelia-ammattikorkeakoulussa arkipäivää. Niitä on tehtävä säännöllisesti, jotta pystymme todentamaan terveydenhuollon prosessien vaikuttavuutta uudenlaisen tiedon avulla. Myös terveydenhuollon ammattilaisten…
-
Sairaanhoitokoulutuksessa parannetaan hoitotyön digitaalista valmiutta
Elämme tieto- ja viestintätekniikan sekä teknologisen kehityksen, digitalisaation, murrosaikaa. Sairaanhoitokoulutuksessa tämä tarkoittaa sitä, että sen on vastattava digitalisaation mukanaan tuomiin haasteisiin, kuten hoitotyön opiskelijoiden ja asiakkaiden digitaalisten valmiuksien edistämiseen. Terveydenhuoltoon tarvitaan uusia älykkäämpiä ja kustannustehokkaampia toimintatapoja, joilla pystytään muiden muassa tarjoamaan hoitoja etänä verkossa keskittymällä enemmän ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen havaitsemiseen hoidon toteuttamisen ohella. Karelia-ammattikorkeakoulussa on…
-
Karelian ikäystävällisyyden kehittämisessä on 4 painopistettä
Karelian 2030 -strategian toimeenpanon yhtenä osaprojektina Karelia-ammattikorkeakoulu kehittää KAFS-osaamisyhteisöä (Karelia Centre for Age-Friendly Society) yhdessä ikäystävällisyyden kehittämisestä innostuneiden toimijoiden kanssa. KAFS tulee vahvistamaan ikäystävällistä yhteiskuntaa sekä kokoamaan ja tekemään näkyväksi ikäystävällisyyteen liittyvää osaamista. Tässä artikkelissa KAFS-työryhmä esittelee lyhyesti KAFS-työn sisällölliset painopisteet. Olemme KAFS-työryhmässä pohtineet ikäystävällisyyden kehittämisen painopisteitä Kareliassa: Mihin meidän tulisi keskittyä, mikä olisi toimintaympäristössämme…
-
Ikäystävällisyyden teemat on tuotava näkyväksi, jotta vanhentuneet asenteet hälvenevät
Ikäosaamisen ja ikäystävällisen yhteiskunnan ajattelun lähtökohdista ja kehittämistyön tuloksista on haluttu viestiä aktiivisesti. Viestintä nähdään kehittämistyön olennaisena osana. Ikääntymiseen ja ikäihmisiin liittyy paljon vanhentuneita käsityksiä ja asenteita. Nykytiedolla ja kehittämistyöllä luodaan ikääntymisestä uutta kuvaa moninaisena, aktiivisena ja voimavaraisena elämänvaiheena. Aiheesta on kirjoitettu runsaasti sekä Karelian julkaisusarjoissa että muissa julkaisuissa. Osa julkaisuista on tuotettu yhteistyössä Itä-Suomen…
-
Monialainen yhteistyö tuo uusia hyvintointia tukevia ratkaisuja
Karelia-ammattikorkeakoulun strateginen valinta ”Kestävää hyvinvointia väljästi asutulle alueelle” vuosille 2020–2030 on looginen jatkumo pitkäkestoisesta kehittämistyöstä ja toimintaympäristömme haasteiden tunnistamisesta. Pohjois-Karjala ikääntyy nopeaan tahtiin. Ilmiötä kuvaamaan luotiin jo vuonna 2009 uusi käsite – ikäosaaminen. Ikäosaamisen kehityskaari kiteyttää ammattikorkeakoulun TKI-toiminnan parhaimmillaan – se on työelämälähtöistä, monialaista, kansainvälistä ja sillä on vahva linkki koulutustehtävään. Nyt tavoitteemme on perustaa…
-
Artikkeli: Ergonomisella työaikasuunnittelulla tukea ikääntyvän työntekijän työhyvinvointiin
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää työvuorosuunnittelun työnkuormittavuutta ennen työaikalakia 1.1.2020 ja sen jälkeen Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä, Siun sotessa. Kehittämisprosessin tavoitteena oli tuottaa tietoa kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen esimiehille ergonomisen työvuorosuunnittelun vaikutuksista. Keräsimme keskeisimmät tiedot aiheesta ja teimme Power Point -ohjelmalla tietopaketin esimiesten käyttöön. Tämän lisäksi rakensimme kehittymissuunnitelman keinoista, jolla työvuorojen kuormittavuus voitaisiin poistaa. Uusi…
-
Artikkeli: Fysioterapeuttiopiskelijat koululaisten hyvinvointia ja terveyttä edistämässä
Pohjois-Karjalassa toteutettiin Koulufysioterapia–pilotti vuosina 2020-2021. Tässä artikkelissa kuvataan pilotin kokemuksia ja tuloksia. Koulufysioterapia-pilotin tavoitteena oli lasten ja nuorten hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn edistäminen. Tarkoituksena oli rakentaa koulufysioterapian toimintamalli Pohjois-Karjalan alueen kouluille. Vuoden 2020 Move!-mittausten tulosten perusteella pilotille oli tarvetta, koska Pohjois-Karjalan lasten ja nuorten fyysinen kunto on valtakunnan tasoon verraten mediaanituloksia heikompaa (Opetushallitus 2020). Pilotti…