Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Osaamisella elinvoimaa -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.
-
Oppimis- ja palveluympäristö TARMO mahdollistaa moniammatillisen yhteistyön – Tervetuloa mukaan opiskelijat, henkilöstö, työelämän toimijat ja asiakkaat!
Karelia-ammattikorkeakoulun oppimis- ja palveluympäristö TARMO tarjoaa yhden käytännön harjoitteluympäristön Karelian opiskelijoille. (Karelia-ammattikorkeakoulu 2023a). Karelian sosiaali- ja terveysalan (sote) harjoittelupaikkojen tarve on noin 1000 harjoittelupaikkaa lukukausittain (Mustonen, Nisula ja Pantsari 2023), joista TARMOssa harjoittelun suorittaa keskimäärin 100 opiskelijaa vuodessa. Otsakorven Säätiön rahoittaman Sosiaali- ja terveysalan työelämäopettajuusmalli -hankkeen tavoitteena oli vahvistaa ja uudistaa Karelian, sote-alan toimijoiden sekä…
-
Eväitä tulevaisuuden ohjaukseen OPO-päiviltä Hämeenlinnasta
Viisi Karelia-ammattikorkeakoulun Wärtsilä-kampuksen opoa suuntasi 2.-4.2.2023 OPO-päiville Hämeenlinnaan. Usein arjessa opinto-ohjauksessa vastaan tulevista asioista ei ehdi opokollegoiden kanssa syvemmin keskustelemaan, joten koimme jo pelkästään yhteiset automatkat Hämeenlinnaan ja takaisin kovin antoisiksi arjen jakamisen, sydänten keventämisen ja yhteisen naurun vuoksi. OPO-päivien antina usein saa uusia näkökulmia niin omaan ajatteluun kuin opetukseen, verkostoja ja virkistystä – niin…
-
Korkeakoulujen työelämäyhteistyön uusia muotoja
Korkeakoulujen työelämäyhteistyö on muutoksessa työn murroksen myötä. Työelämäyhteistyöhön vaikuttavat muun muassa teknologinen kehitys, ennakoimattomat globaalit muutokset toimintaympäristössä sekä kestävän kehityksen haasteet. Tulevaisuudessa esimerkiksi erilaiset yrittäjyyden muodot ja epätyypilliset työsuhteet sekä projektimainen työ lisääntyvät. Työelämäyhteistyön yhteistyökumppaneina ovat entistä enemmän keskisuuret-, pienet- tai yksinyrittäjät. Yritykset toivovatkin korkeakouluilta aktiivista, jatkuvaa sekä tavoitteellista yhteydenpitoa. (Jääskö ym. 2018.) Monet yritykset…
-
ENDURANCE-hanke: Yrittäjyyttä ja huippu-urheilua
Urheilu on ollut vuosisatojen ajan suosituin vapaa-ajanviettotapa ja tärkeä osa yhteiskuntaa. Myös yrittäjyys on ollut pitkään osa yhteiskuntia ja auttanut ihmisiä kehittymään sosiaalisesti ja taloudellisesti. Yrittäjyyden rooli EU:ssa on nykyisten sosioekonomisten haasteiden vuoksi suurempi kuin koskaan, ja uusia yrittäjyyden muotoja syntyy koko ajan. Urheilulla ja yrittäjyydellä on paljon yhteistä, mutta tämä yhteys jää usein ilman…
-
Simulaatiopeli toimitusketjuihin liittyvien ilmiöiden havainnollistamiseen
Karelia-ammattikorkeakoulun Tulevaisuuden työ -hanke hankki Karelian käyttöön Lean-simulaatioihin liittyviä tarvikkeita. Yksi näistä hankinnoista on Supply chain management game. Tätä simulaatiopeliä voidaan hyödyntää tuotaessa esille toimitusketjuihin liittyviä asioita ja ilmiöitä. Supply chain management game -simulaatiopeliä on pelattu jo useamman opiskelijaryhmän kanssa. Industrial management -koulutuksen opiskelijoiden kanssa Lean green belt -opintojaksolla ja International business -koulutuksen opiskelijoiden kanssa…
-
Työelämäyhteistyötä ja podcasteja sähköisen liiketoiminnan opintojaksolla
Karelian Tulevaisuuden työ -hankkeessa toimii kehittäjäopettajia, joiden pääasiallinen tehtävä on kehittää opetusta ja työelämäyhteistyötä Karelia-ammattikorkeakoulussa oman kehittämisprojektin avulla. Tässä artikkelissa kerron omasta kehittäjäopettajaprojektistani, sen taustoista, toteutuksesta sekä keskeisistä tuloksista. Projektin taustaa Aloittaessani Tulevaisuuden työ -hankkeessa kehittäjäopettajana syksyllä 2022, käynnistyi samalla kehittämisprojektin suunnittelu. Projektin oli tarkoitus valmistua keväällä 2023. Projektin suunnittelun lähtökohtana oli erityisesti pedagogiikan ja…
-
Työelämäyhteistyö: huvia vai hikeä?
Karelia-ammattikorkeakoulun Tulevaisuuden työ ESR -hankkeessa kehitetään koulutusta ja pedagogiikkaa muun muassa kehittäjäopettajien avulla. Kehittäjäopettajat pääsevät toteuttamaan työelämän kanssa tehtävän projektin, jonka toteutustavat liittyvät hankkeen pääteemoihin. Olen toiminut Tulevaisuuden työ -hankkeen kehittäjäopettajana syksystä 2022 saakka. Kerron tässä artikkelissa huomioitani digitaalisesta yhteistyöstä työelämän kanssa. Työelämäyhteistyön toimintaperiaatteet Työelämäyhteistyötä kuuluu olennaisesti ammattikorkeakoulun toimintaan erityisesti korkeakoulun omalla alueella, joka…
-
Vinkkejä S2-opiskelijoiden tukemiseen
Karelia-ammattikorkeakoulussa opiskelee suomenkielisissä koulutusohjelmissa eri aloilla yli sata S2-opiskelijaa eli muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvaa. Joukkoon kuuluu monenlaisia opiskelijoita: Suomessa syntyneitä, kaksoiskansalaisia ja maahanmuuttaneita. Erityisesti maahanmuuttaneiden osuus opiskelijoista tulee tulevaisuudessa kasvamaan. Korkeakoulujen yleinen kielitaitovaatimus suomenkielisissä tutkinto-ohjelmissa on B2 eli niin sanottu itsenäisen kielenkäyttäjän perustaso. Tällä kielitaitotasolla opiskelija pystyy seuraamaan opetusta ja lukemaan ja kirjoittamaan opintoihin…
-
Mitä avoimen amk:n opiskelijat kertovat vuodesta 2022?
Karelian avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskeli vuonna 2022 lähes 3900 opiskelijaa. Aikaisempien vuosien tapaan avoimen amk:n opiskelijoille lähetettiin palautekysely – kevätlukukaudella opiskelleille elokuussa 2022 ja syyslukukaudella opiskelleille tammikuussa 2023. Kysely koostuu seuraavista osioista: opintotarjonta, ilmoittautuminen ja opintojen aloittaminen, opintojen sisältö, opiskelu ja opintojen toteutus, oma kehittyminen ja opintojen hyödyntäminen sekä toiveet uusista opinnoista. Avoimen amk:n opiskelijoista 6…