Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Koostamme Pulssiin tuoreet artikkelimme, videomme ja podcastimme. Tutustu, omaksu ja nauti!
-
Tukea erilaisille oppijoille : Celian äänikirjapalvelussa oppikirjoja voi myös kuunnella
Jos suomalaisessa ammattikorkeakoulun tai yliopiston opiskelijalla on todettu vaikeuksia lukemisessa oppimisvaikeuden tai terveydellisten syiden takia, voi hän lainata kurssikirjoja maksutta Celian äänikirjapalvelusta. Lainaamista varten opiskelijan täytyy hankkia tunnukset Celian tuottaman verkkopalvelun käyttöön. Tunnusten hankkiminen onnistuu omassa korkeakoulukirjastossa. Ihan jokaiselle halukkaalle Celian tuottama äänikirjapalvelu ei ole tarjolla. Palvelua voivat käyttää vain ne henkilöt, joille tavallisen kirjan lukeminen…
-
Symbolinen laskin insinöörin työkalupakkiin
Minut palkattiin Kareliaan tuntiopettajaksi viime vuoden elokuussa opettamaan matematiikkaa ja fysiikkaa tekniikan koulutuksissa. Aloittavien opiskelijoiden kursseilla huomasin, että iso osa opiskelijoista käytti oppitunneilla varsinaisen laskimen tai laskinsovelluksen sijaan matkapuhelimen laskinta. Suosittelin kaikkia opiskelijoita hankkimaan TI-Nspire CAS -laskinsovelluksen. Uskon, että insinööri tarvitsee työssään symbolisen laskennan työkalun ja mielestäni tämä laskinsovellus sopii hyvin insinöörin työkalupakkiin. Tällä kirjoitelmalla…
-
Seuraajasuunnittelu osaksi Karelia-amk:n henkilöstöjohtamisen voimavaroja
Mikä ihmeen seuraajasuunnittelu? Tämä on hyvin yleinen vastaus, kun alan puhumaan Karelian kahvihuoneessa seuraajasuunnittelusta. Avataanpas aluksi hiukan tätä kummallista sanayhdistelmää. Seuraajasuunnittelun avulla pystytään ennakoimaan tulevia henkilöstöpoistumisia ja määrittelemään henkilöstön voimavarat kuten osaaminen sekä yrityksen kriittiset avaintehtävät. Itse kuvailisin seuraajasuunnittelua näin: Seuraajasuunnittelu antaa mahdollisuuksia kehittää organisaation toimintaa henkilöstöjohtamisen näkökulmasta. Sen avulla tunnistetaan organisaation kriittiset avaintehtävät ja…
-
Karelia ja Riveria tekevät tiivistä yhteistyötä myös oppilaitosturvallisuudessa
Oppilaitosturvallisuuden tärkein tehtävä on varmistaa opiskelijoiden, henkilöstön, vierailijoiden ja muiden kampuksilla toimivien turvallisuus sekä oppilaitoksen häiriötön toiminta. Häiriötilanteessa oppilaitoksella tulee olla valmiudet toimia vahinkoja rajoittavalla tavalla ja toipua haitallisesta häiriötilanteesta mahdollisimman nopeasti. Ammattikorkeakoululaki ja laki ammatillisesta koulutuksesta määrittelevät turvallisuustyön perustan. Ammattikorkeakoululaki velvoittaa koulutuksenjärjestäjää varmistamaan tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen kaikissa tilanteissa. Ammatillisen koulutuksen lain mukaan opiskelijalla…
-
Yhteisten kokemusten jakoa SaKaJaKa-kehittämispäivillä – Karelian kirjastolaiset Kuopiossa
Saimme kutsun SaKaJaKa -päiville Kuopioon alkukesästä 2022, kun Savonia-amk:n tietopalvelupäällikkö Mira Juppi kutsui kirjastomme mukaan neljän ammattikorkeakoulukirjaston yhteisille kehittämispäiville 15.-16.8.2022. Savonian kirjaston lisäksi mukana olivat Alma-kirjastojärjestelmää käyttävät Jyväskylän, Kajaanin ja Karelian ammattikorkeakoulujen kirjastot. Ohjelmaan kuului niin Savonian kirjastoon tutustumista, erilaisissa työryhmissä työskentelyä kuin iltaristeily Kallavedellä. Karelian kirjastosta kehittämispäiville osallistuivat tietoasiantuntijat Jaana Rummukainen ja Leena Väyrynen.…
-
Paikallisen palkkaerän jakaminen Kareliassa
Työehtosopimuksessa määrätään työntekijöille maksettavista palkankorotuksista. Nämä jakautuvat tyypillisesti kaikille maksettavaan yleiskorotukseen tai paikallisen neuvottelun perusteella syntyneillä kriteereillä jaettaviin paikallisiin eriin. Sivistan yksityisen opetusalan työehtosopimuksen mukaan vuonna 2022 palkkoja korotetaan 0,55 %:n paikallisella erällä. Erän jakamisen perusteena tulee käyttää työn vaativuutta tai työssä suoriutumista. Mikäli erän jakamisesta ei päästä sopimukseen syyskuun loppuun mennessä, jaetaan erä yleiskorotuksena.…
-
Uudet koulutukset, uudet haasteet
Hain opettajan työelämäjaksolle keväällä 2020, mutta koronan takia sen toteutuminen siirtyi toukokuusta 2020 elokuulle 2022. Karelian koulutusvastuiden laajenemisen myötä, tavoitteenani oli tutustua geronomin ja toimintaterapeutin työnkuvaan, jotta pystyisin suunnittelemaan heille alakohtaiset englannin kielen opintojaksot. Lisäksi halusin tutustua laajemmin sosionomin työnkuvaan ja havainnoida, miten sosiaali- ja terveysalan moniammatillinen toiminta näyttäytyy arjen työssä. Yllätyin, kun sain kuulla,…
-
”Jokaisessa luokassa tulee olla tarkoituksenmukainen sylkyastia” – Vanhat kirjat kertovat menneestä
Karelian kirjastoon on perustettu uusi varastokirjojen kokoelma. Tällä hetkellä kokoelmassa on n. 500 nidettä. Vanhimmat kokoelman kirjat ovat 1800-luvun loppupuolelta ja käsittelevät hyvin monipuolisesti eri aihealueita: maataloudesta liiketalouteen, kasvatuksesta kieltenopiskeluun ja kauppakirjeenvaihtoon. Kirjat ovat normaalisti lainattavissa ja niiden laina-aika on neljä viikkoa. Karelia-amk:n kirjaston historia ulottuu kauas Kirjastomme on toiminut nykyisissä tiloissaan 10 vuotta, mutta…
-
Kirjasto otti Microsoft Bookingsin välineeksi tiedonhankinnan ohjauksen varauksiin
Opinnäytetyövaiheen tiedonhankinnan ohjauksissa siirryttiin Karelian kirjastossa vuoden 2022 alussa henkilökohtaiseen ohjaukseen. Ohjaukseen ilmoittaudutaan kirjaston nettisivuilla olevan ajanvarauslomakkeen/kalenterin kautta, joka on toteutettu Microsoft Bookingsin avulla. Bookings on osoittautunut helppokäyttöiseksi työkaluksi, jolla varausten hallinnoiminen on vaivatonta. Mikä ihmeen Bookings? Ohjauksen varauspohjaksi tehtiin ajanvarauslomake/kalenteri Microsoft Bookingsilla. Bookings on ohjelma, jolla voi tehdä erilaisia ajanvarauskalentereita eri tarkoituksiin ja joka…