Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Hiilineutraaleja ratkaisuja -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.
-
Monella kärjellä kohti vähähiilisyyden tavoitteita
Vuonna 2019 hallitusohjelmaan kirjattiin, että Suomi on vuoteen 2035 mennessä hiilineutraali ja ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. Pohjois-Karjalan strategiassa 2040 yhtenä kuudesta erityisteemasta on ilmastokestävyys, vastuullisuus ja puhtaat ratkaisut. Me Karelia-ammattikorkeakoulussa olemme sitoutuneet Joensuun ja Pohjois-Karjalan vähähiilisyyden tavoitteisiin. Karelian strategian painopiste ’Hiilineutraaleja ratkaisuja’ pureutuu vahvasti niin kiertotalouden ratkaisujen vahvistamiseen kuin uusiutumattomien luonnonvarojen korvaamiseen biopohjaisilla tuotteilla. Rakentamisessa meitä…
-
Uusiutuvaa energiaa käyttöön maaseutuyrityksiin yhteistyön kautta
Hiilineutraaliuden tavoitteita tavoitellaan Karelia-ammattikorkeakoulussa myös uusiutuvan energian käytön edistämisen kautta. UusiutuWat-hankkeen (2019–2021) päätavoitteena on edistää maaseutuyritysten yhteistyötä uusiutuvan energian tuotannossa ja käytössä. Yhteistyön ja verkostoitumisen kautta edistetään liiketoimintoja, jotka olisivat yksittäisille yrityksille haasteellisia. Käytännössä hankkeessa tehdään maatiloille ja maaseutuyrityksille energiakartoituksia ja liiketoimintadiagnooseja. Lisäksi tästä kohdejoukosta pyritään löytämään yritysryhmähankeaihioita, joilla edistetään yritysyhteistyötä, yhteishankintoja ja -investointeja. Hankkeessa…
-
Uusiutuva energia ja sivutuotteiden hyötykäyttö tutkimuksesta ihmisten arkeen
Hiilineutraaliuden tavoitteiden toteuttaminen vaatii ponnisteluita monilla tahoilla. TKI-toiminnassaan Karelia-ammattikorkeakoulu kehittää muun muassa jätteiden synnyn ehkäisemisestä, jätehuollon tehokkuutta, sivutuotteiden hyödyntämistä ja uusiutuvan energian käytön lisäämistä. Uuden tiedon tuottamisen lisäksi pyritään löytämään ratkaisuita, joita yritykset voisivat hyödyntää nopeasti. Resurssiviisauden näkökulma ulottuu yhä laajemmin koko Karelia-ammattikorkeakoulun toimintaan. Kiertotalous, materiaalitehokkuus, uusiutuvat energiamuodot ja materiaalien elinkaaren hallinta huomioidaan niin koulutuksen…
-
Puurakentamisen kasvu tukee koko puutuotteiden toimialaa
Euroopan Unionin tasolla luonnonvarojen kestävää käyttöä pyritään lisäämään, jotta voidaan vastata ilmastonmuutoksen luomiin haasteisiin. Biotalous onkin noussut yhdeksi EU:n strategisista kulmakivistä. Suomen ja Pohjois-Karjalan maakunnan näkökulmasta kestävästi hoidetuista metsistä saatu puumateriaali ja siitä saatavat moninaiset tuotteet vastaavat tähän tarpeeseen. Perinteinen mekaaninen puunjalostus on biotalouden moottori, jonka avulla puuraaka-aine saadaan kiertoon metsistä. Sahatavaran tuotannosta käytetään noin…
-
Joensuun seudun puurakentaminen kiinnostaa ulkomaillakin
Vuonna 2014 Karelia-ammattikorkeakoulu valitsi yhdeksi painopistealueekseen puurakentamisen osaamisen kehittämisen. Maakunnallisen elinkeinorakenteen lisäksi painopistealueen valintaan vaikuttivat ilmastonmuutoksen hillintä potentiaalisten teknologioiden edistämisen kautta. Euroopan tasolla rakennukset kuluttavat noin 40 % energiasta ja tuottavat 36 % hiilidioksidipäästöistä. Rakennusmateriaalien ja rakentamisen prosessien osuus rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljestä nykyisellään on noin puolet. Toinen puoli syntyy rakennusten käytönaikaisesta energian kulutuksesta. Ympäristöministeriö on…
-
Video: Puurakentaminen ja Lighthouse Joensuu
Yhteistyöllä kohti korkeuksia! Joensuuhun valmistui 2019 Suomen korkein puukerrostalo Lighthouse Joensuu. Rakentamisen rinnalle Karelia-ammattikorkeakoulu käynnisti tutkimusprojektin. Koko projekti on saanut erittäin laajaa kansallista ja kansainvälistä huomiota. Katso näyttävä video Karelian puurakentamisen osaamisesta.