Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Hiilineutraaleja ratkaisuja -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.
-
Energian rooli arjessa kasvaa – yhä useampi kiinnostunut aktiivisesta energiatoimijuudesta
Energian rooli arjessa on kasvamassa, kun energian tuotannossa ja käytössä siirrytään yhä vähähiilisempiin menetelmiin. Käynnissä olevan energiamurroksen kannalta kansalaisiin ja heidän ilmasto- ja energiavalintoihinsa kohdistuu yhä enemmän kiinnostusta ja painetta energiamurroksen toteuttajina sekä aktiivisina ilmastopolitiikan toimijoina. Taloudelliset seikat ovat saaneet monet pohtimaan miten ottaa enemmän päätäntävaltaa omasta energiantuotannosta sekä energian käytöstä. Myös vallitseva geopoliittinen tilanne…
-
Oletko sinäkin energiakansalainen? – tapahtuma avasi kuluttajan roolia energiamurroksessa
Parhaillaan käynnissä olevassa energiamurroksessa fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähennetään ja siirrytään yhä voimakkaammin uusiutuviin energiamuotoihin. Muutos koskettaa koko yhteiskuntaa, ja aktiivisiksi toimijoiksi nousevat myös kuluttajat, eli energiakansalaiset. Kommunikoiva energia – Uusi energiamurros ja vähähiiliset digitaaliset palvelut Pohjois-Karjalassa -hanke järjesti 31.3.2022 kaikille avoimen hybriditapahtuman teemalla ”Oletko sinäkin energiakansalainen?”. Tapahtumassa pureuduttiin asiantuntijapuheenvuorojen kautta siihen, mitä energiakansalaisuus tarkoittaa ja…
-
Rakennuksen vähähiilisyyden arviointi – lähtötietojen merkitys ja arviointiprosessin kehittäminen
Tausta Tämä artikkeli on kirjoitettu Vähähiilinen ja energiatehokas korjausrakentaminen -projektin yhteydessä tehdyn asuinkerrostalon elinkaariarvioinnin pohjalta. Kyseinen arviointi tehtiin samaan rakennukseen kolmella erilaisella arviointitapauksella. Arviointitapaukset erosivat toisistaan käytetyn päästötietokannan ja/tai niiden yhdistelmän osalta. Tarkoituksena oli arvioida rakennuksen elinkaaren ilmastovaikutukset sekä vertailla arviointitapauksissa käytettyjen päästötietojen välisiä eroja. Arviointimenetelmänä käytettiin ympäristöministeriön arviointimenetelmää (2019) julkaisun 2019:22 Rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmä…
-
Podcast: Energiamurros ja biotalous
Energiamurros ja biotalous -podcastissa Karelia-ammattikorkeakoulun lehtori Anniina Kontiokorpi keskustelee Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikan kanssa energiamurroksesta sekä biotalouden kytkeytymisestä siihen. Podcastissa keskustellaan energiamurroksen etenemisestä ja siitä, kuinka fossiiliset polttoaineet Suomessa voidaan kestävällä tavalla korvata huoltovarmuudesta tinkimättä. Kuuntele keskustelu tästä: Käsikirjoitus: Anniina Kontiokorpi, Karelia-ammattikorkeakouluÄänitys: Pilvi Dufva, Karelia-ammattikorkeakoulu Kaikki Karelian podcastit kuunneltavissa täällä.
-
Digitaalisen palvelun päästöt selville elinkaarianalyysin avulla
Digitaaliset palvelut ovat nykyään osana lähes jokaisen arkea. Aamulla moni saattaa lukea lehtensä mobiilisovellukselta, ja heti töihin päästyään avata Teamsin ja sähköpostin. Vaikka usein miellämme digitaaliset palvelut aineettomiksi, tosiasiassa niiden tuottaminen ja käyttäminen aiheuttaa luonnonvarojen kulumista sekä kasvihuonekaasupäästöjen syntymistä. Internet synnyttää globaalisti jo enemmän päästöjä kuin lentoliikenne (Frick 2016). Elinkaariajattelun merkitys kasvaa yritystoiminnassa Opinnäytetyössäni Digitaalisen…
-
Lisätty todellisuus tuo uusia mahdollisuuksia rakentamiseen
AR on lyhenne sanoista augmented reality, eli lisätty todellisuus. Kyseessä on teknologia, jonka avulla lisättyä virtuaalista sisältöä tarkastellaan mobiililaitteen tai AR-lasien avulla ja samalla laitteen näytöltä voi nähdä kameran kuvaaman todellisen ympäristön. Todellisen ympäristön lisäksi näkymään on lisätty jokin tietokoneella luotu elementti, kuten rakennuksen kolmiulotteinen malli. Lisätty todellisuus rakentamisessa AR-näkymän avulla voidaan havainnollistaa suunnitelmia hankkeen…
-
Puutuoteteollisuus puurakentamisen kasvun mahdollistajana
Ilmastonmuutoksen hidastamiseen vaatii yhteiskuntien kaikilla osa-alueilla ratkaisuja, joiden avulla hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää. Rakentamisessa tämä tarkoittaa muun muassa puun ja puupohjaisten tuotteiden käyttöä. Samaan aikaan ympäristöministeriö on asettanut tavoitteeksi julkisen puurakentamisen voimakkaan kasvun. Yhteiskuntien ilmastotavoitteet sekä valtakunnalliset tavoitteet puun käytön lisäämiseksi luovat myös uusia mahdollisuuksia ympäri Suomea alku- ja jalostavan teollisuuden osalta. Pohjois-Karjala on viime vuosina…
-
Kestävän kehityksen yhteiset osaamiset ja niiden arviointi ammattikorkeakoulussa
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n Kestävä kehitys ja vastuullisuus -ryhmän koulutustyöryhmä järjesti syksyn 2021 aikana webinaarisarjan, jonka tarkoituksena oli tukea yhteisen Kestävä, vastuullinen ja hiilineutraali ammattikorkeakoulu -ohjelman toteuttamista. Metropolia ja Karelia järjestivät 3.12. webinaarisarjan päätöstilaisuuden, jonka tavoitteena oli tarjota tietoa uusista Arenen määrittelemistä yhteisistä osaamisista, keskittyen erityisesti kestävän kehityksen osaamiseen ammattikorkeakouluopinnoissa ja -työssä. Metropolian osallistavan prosessisparrauksen…
-
Elinkaarihallinnan osaaminen on olennainen osa kestävää kehitystä
Elinkaariarviointi eli LCA (Life Cycle Assessment) on menetelmä tuotteen tai palvelun koko elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten analysointiin ja arviointiin. Karelia-ammattikorkeakoulussa elinkaariarviointiin liittyvää osaamista edistetään niin TKI-toiminnassa kuin koulutuksessakin. Mm. Karelian hallinnoimassa Kommunikoiva energia -hankkeessa kehitetään lähienergiayhteisöjä ja digitaalisten palvelujen vähähiilisyyttä noudattaen elinkaarianalyysin menetelmiä. Hankkeessa laaditaan toimintamallia elinkaarihallintaan ja -analyyseihin, kohdistuen erityisesti digitaalisiin palveluihin. Karelian opiskelijat tuottavat…