PULSSI – Älykästä tuotantoa

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Älykästä tuotantoa

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Älykästä tuotantoa -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Ihmisiä istuu penkeillä, yksi kirjoittaa muistiinpanoja

    Kuulumisia Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa -konferenssista Hämeenlinnasta

    , ,

    Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa (ITK) -konferenssi on vakiintunut Suomen suurimmaksi digitaalisen koulutuksen tapahtumaksi. Se on järjestetty Hämeenlinnassa lähes vuosittain vuodesta 1990 alkaen. Konferenssissa esitellään digipedagogiikan ja opetuksen kehittymisen uusia tuulia laajalla rintamalla. Konferenssissa jaetaan osaamista, kokemuksia ja tarinoita erityisesti uuden teknologian pedagogiseen käyttöön ja opetukseen liittyen. UpTech-hankkeen puitteissa vierailin tämän vuoden ITK-konferenssissa Hämeenlinnan Aulangolla 6.-7.10.2022. Konferenssissa…

  • Omakotitalo

    Vinkkejä omakotitalon huolto- ja tarkastustoimiin

    ,

    Tämän artikkelin tarkoituksena on herättää omakotitalojen omistajia ja käyttäjiä tekemään yksinkertaisia huolto- ja tarkastustoimia omakotitaloissa. Jopa ilman rakennus- tai taloteknistä koulutustakin on mahdollista havaita mahdollisia puutteita ja vikoja eri laitteistoissa ja rakenteissa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos pinnoilla tai laitteissa havaitaan muutoksia alkuperäiseen nähden, havaitaan poikkeavia hajuja tai tuoksuja tai ihmisillä esiintyy oireilua, on syytä…

  • Sähkölinja

    Pientalon sähkönkulutus kuriin: Älyjärjestelmistä helpotusta energiakustannuksiin

    ,

    Kuluvan vuoden aikana sähkön kuluttajahinta on noussut reippaasti ja hinnan nousu on alkanut näkyä sähkölaskuissa. Moni määräaikaisen sähkösopimuksen päättymistä odottava on kauhunsekaisin tuntein etsinyt uutta sopimusta, joka ei olisi hinnaltaan moninkertainen nykyiseen verrattuna. Sähköyhtiöt tarjoavat pääasiassa pörssisähköä ja harvojen määräaikaisten sopimusten hinnat on laitettu turvalliselle tasolle, joten vaihtoehtoja on vähän. Kuvassa 1 on esitetty pörssisähkön…

  • Pahvista kootut kolmiulotteiset kirjaimet joista muodostuu sana BIMTAG

    BIMTag 2022 -seminaari ja rakennusalan kansainvälistä yhteistyötä Saksassa

    , ,

    Saksassa Oldenburgissa järjestettiin Jade-ammattikorkeakoulun toimesta rakentamisen digitalisaatioon ja tietomallintamiseen liittyvä BIMTag -seminaari, eli BIM-päivät.  Jade-ammattikorkeakoulu toimii Pohjois-Saksassa kolmella eri paikkakunnalla Ala-Saksin osavaltiossa. Jade-ammattikorkeakoulussa voi opiskella rakennusalan tutkinnon tietomallintamisen, rakennusinsinöörin ja arkkitehtuurin tutkinto-ohjelmissa. Karelia-ammattikorkeakoulun työntekijät projektikoordinaattori Juuso Kokkonen, projektikoordinaattori Riku Hirvonen ja lehtori Timo Pakarinen osallistuivat tapahtumaan ja tutustuivat samalla Jade-ammattikorkeakoulun toimintaan, henkilöstöön, sekä paikallisiin yrityksiin.…

  • Ohjelmointikoodia, sinisen ja violetin värit

    Esimerkkejä neuroverkkopohjaisista asiantuntijajärjestelmistä: OpenAI Codex ja DALL-E 2 Outpainting

    ,

    Muun muassa GPT-3 -neuroverkkoa ja muita tekoälyjärjestelmiä hyödyntävät sovellukset kehittyvät huimaa vauhtia. Uusia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia otetaan käyttöön jatkuvasti. Aiemmassa artikkelissani (Ojala 2022) perehdyin neuroverkkopohjaisten asiantuntijajärjestelmien historiaan sekä niiden nykytilaan ja mahdollisuuksiin. Tässä artikkelissa esittelen kaksi viimeisen puolentoista vuoden aikana julkaistua esimerkkiä neuroverkkopohjaisesta asiantuntijajärjestelmästä: OpenAI Codexin sekä DALL-E 2 Outpaintingin. OpenAI Codex OpenAI Codex on…

  • Sinisellä pohjalla graafisia elementtejä: jalanjälkiä, kuvake henkilöstä lukemassa kirjaa

    Älykkään ohjauksen digitaalisilla jalanjäljillä : Osa 1

    ,

    Otsakorven säätiön rahoittamassa kehityshankkeessa toteutetaan opiskelijoille suunnattua oppimisanalytiikkaa.  Karelian tietojenkäsittelyn koulutuksen oppimisanalytiikkakehitystyön uutena juonteena hankkeessa pyritään hyödyntämään oppimisympäristöjen ulkopuolista oppimisanalytiikkadataa. Tekninen ratkaisu nojaa aiemmissa kehityshankkeissa toteutettuun oppimisanalytiikkaratkaisuun. Uutta lähestymistapaa testataan ICT-toimeksiantoprojektissa käytetyissä ympäristöissä. Oppimisanalytiikka opintojen edistymisen tukena Älykäs ohjaus ja oppimisanalytiikka opiskelijan opintojen edistymisen tukena –hanke on William ja Ester Otsakorven Säätiön rahoittama kehityshanke, jossa…

  • Verkkomainen kuvio ja maapallo, piirroskuva

    Neuroverkkopohjaiset tekoälysovellukset : kehityssuuntia ja tulevaisuuden mahdollisuuksia

    ,

    Viime vuosina erityisesti neuroverkkoihin pohjautuvien tekoälysovellusten kehitysvauhti on ollut huima. Neuroverkkoja ja muita tekoälysovelluksia hyödyntävät asiantuntijajärjestelmät ovat tulleet huomaamattomiksi osiksi jokapäiväistä elämäämme. Luon tässä artikkelissa lyhyen, yleistajuisen katsauksen neuroverkkopohjaisten tekoälysovellusten menneisyyteen ja nykyisyyteen. Pohdin myös hieman tekoälyjen esiinmarssin mahdollisuuksia työelämälle ja erityisesti opetustyölle. Neuroverkkojen historia Ihmisten ja eläinten hermoston tutkimuksen historia ulottuu tuhansia vuosia taaksepäin.…

  • Testilaboratorio jossa tehdaslaitteita.

    Oppeja saksalaisten yritysten ja oppilaitosten toimintamalleista

    , ,

    Tekniikan koulutusta edistävä UpTech-hanke on koonnut yhteen Itä-Suomen yliopiston, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Savonia-ammattikorkeakoulun työntekijöitä ratkaisemaan kiperiä haasteita itäsuomalaisessa tekniikan kentässä. Millaisia visioita osaamisesta oppilaitoksilla ja teknologiateollisuuden yrityksillä on seuraaville vuosille? Miten oppilaitokset ja yritykset voisivat tehdä entistä läheisemmin yhteistyötä? Miten sitouttaa osaajat alueelle ja saada työllistymään yrityksiin? Näitä, ja muita mieltä askarruttavia kysymyksiä lähdettiin selvittämään viikoksi…

  • Ilmakuva rakennustyömaasta

    Paikannusteknologioiden hyödyntäminen rakennustyömaalla toisi tehokkuutta ja turvallisuutta

    , ,

    Paikantamista hyödynnetään nykyisin rakennustyömailla hyvin vähän. Hyvin suunnitellun paikannus- ja inventaariojärjestelmän avulla olisi mahdollista tehostaa yksittäisiä työvaiheita ja kehittää logistiikkaa kokonaisuutena. Kerätyn tiedon avulla voidaan paikallistaa pullonkaulat ja tehostaa tuotantoa pitkällä aikavälillä. Paikannusta voidaan käyttää myös parantamaan rakennustyömaan turvallisuutta. Työmaaympäristö aiheuttaa kuitenkin haasteita paikannusteknologioiden hyödyntämiselle. Useat paikannusteknologiat tulisi yhdistää yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi ja sovittaa osaksi…