Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Älykästä tuotantoa -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.
-
Osallistava elinkaariarviointi uudistaa työelämäyhteistyötä ja opetusta
Karelia-ammattikorkeakoulussa kehitetään osallistavia tapaa laatia elinkaarianalyysejä ja hiilijalanjälkilaskentoja. Tulevaisuuden työ- ja Kommunikoiva energia -hankkeissa tehdyssä elinkaariarvioinneissa on sovellettu uusia osallistavia työkaluja. Yhteistyössä on käytetty SimaPro-ohjelmistoa, jonka Collect, Flow ja Share -toimintojen avulla voidaan osallistaa työelämäkumppaneita aktiivisesti elinkaariarvioinnin eri vaiheissa. Kokeilun jatkumana on menetelmien siirtäminen osaksi verkko-opetusta. SimaPron opetustarkoitukseen luodut LCA-ohjelmistot ovat tukeneet energia- ja ympäristötekniikan…
-
Hyviä kokemuksia matematiikan laskupajoista
Kareliassa aloitettiin lukukauden alussa vapaaehtoisten matematiikan laskupajojen pilotointi. Pilottiryhmänä toimivat tänä syksynä aloittaneet talotekniikan opiskelijat. Laskupajat saivat hyvää palautetta, ja pilotointia jatketaan myös loppusyksynä. Rahoitus pajatoiminnalle on alustavasti sovittu myös ensi lukuvuodelle. Mikä ihmeen laskupaja? Matematiikan osaamisen taso on laskenut kautta koulukentän. Lasku on jatkunut jo parinkymmenen vuoden ajan. Olen esitellyt tätä osaamistason laskua aiemmassa…
-
Energiansäästö kannattaa, mutta voi väärin tehtynä olla riski asumisterveydelle
Energiansäästö on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Energiansäästöstä ei ole pelkästään hyötyä yksittäiselle kuluttajalle tai yritykselle, vaan myös koko yhteiskunnalle. Eri tahot järjestävät erilaisia energiansäästökampanjoita, joihin voi osallistua. Mitä tunnetumpi taho on, sitä luotettavampaa tietoa sieltä on energiansäästöstä mahdollista saada. Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole antaa energiansäästövinkkejä, vaan kertoa mahdollisista ongelmista, joita väärin perustein tehdystä energiansäästöstä…
-
Karelian robottilainaamo vieraili Niittylahden koulussa
UpTech-hankkeen puitteissa toimivan Karelian robottilainaamon toiminta on jatkunut kesätauon jälkeen robottikoulutuksella Niittylahden koulussa. Tässä artikkelissa kerron kokemuksia pidetystä koulutuksesta. Pohdin myös, miten robottilainaamon toimintaa voisi kehittää edelleen. Uptech-hankkeen yhtenä tavoitteena on tekniikan alan vetovoiman lisääminen. Tämän tavoitteen edistämiseksi Uptech-hankkeessa on aloitettu Karelian robottilainaamotoiminta, joka on lähtenyt hyvään käyntiin. Viime lukuvuonna robottilainaamo vieraili useissa kouluissa. Robottilainaamon…
-
Co-Fast – Mikro- ja pk-yritysten kehittämisen asialla
Syyskuussa käynnistynyt Co-Fast -hanke luo selkeämpiä toimintamalleja Karelia-ammattikorkeakoulun kehittämisyhteistyössä maakunnan mikro- ja pk-yritysten kanssa. Parempi yhteistyö edistää yritysten valmiuksia reagoida tulevaisuudessa koronapandemiaan verrattaviin odottamattomiin muutoksiin. Uusi osaaminen auttaa muutoksessa Co-Fast -mikro- ja pk-yritysten liiketoiminnan kehittämisympäristö -hankkeen tavoitteena on lisätä uutta osaamista mikro- pk-yrityksissä sekä syventää Karelia-ammattikorkeakoulun kehittämisyhteistyötä maakunnan pienimipien yritysten kanssa. Co-Fast –hanketta rahoitetaan REACT-EU…
-
Laajennetun todellisuuden yleistymisellä yhä vähemmän esteitä – käsikirjoittamisen taito korostuu
Jo vuosien ajan on kuultu vaihtelevia ennustuksia siitä, miten virtuaalitodellisuus korvaa vanhoja tapoja toimia, tavata ihmisiä tai vaikkapa korjata koneita. Virtuaalitodellisuudesta on löytynyt uusia ratkaisuja, ja uudistusten vauhti on välillä ollut kovaa, etenkin pandemian pakottamana. Muutosta tapahtuu jatkuvasti, kun markkinoiden kiinnostavimmat laitteet korvaantuvat toisilla, ja kun fyysinen ja digitaalinen todellisuus sekoittuvat keskenään luoden kokeilijoille oivalluksia.…
-
Toiminnanohjausjärjestelmä tukemaan koulutuksen ja työelämän tarpeita
Karelian Tulevaisuuden työ ESR -hankkeessa kehitetään koulutusta ja pedagogiikkaa muun muassa kehittäjäopettajien avulla. Kehittäjäopettajat pääsevät toteuttamaan työelämän kanssa tehtävän projektin, jonka toteutustavat liittyvät hankkeen pääteemoihin. Toukokuussa 2022 kehittäjäopettajana aloittanut liiketalouden lehtori Aini Simola kertoo tässä artikkelissa Karelian ERP-projektista, joka on osa Wärtsilä-kampukselle rakentuvan BusinessLabin toimintaa. Toiminnanohjausjärjestelmän hankintaprojekti vastaa moneen tarpeeseen Tuon kehittämisprojektissani esiin yhden näkökulman…
-
Hybridiopetusta opiskelijan, pedagogiikan ja tekniikan näkökulmasta
Viime vuosina hybridiopetus on kehittynyt harppauksin niin peruskoulussa, toisella asteella kuin korkea-asteella yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Erilaiset etäsovellukset ja hybriditoteutukset ja niihin tarvittavat työkalut ovat tulleet tutuksi kaikilla aloilla koulutuksessa ja työelämässä. Kouluissa on saatu paljon kokemuksia erilaisista opetustilanteista, eivätkä parhaat käytännöt jalostu tehokkaasti yksin toimien. Näitä kokemuksia on tärkeää peilata myös muiden kollegoiden hybridiopetuksen arkeen.…
-
Smart Cities in Smart Regions 2022 -konferenssi : Kohti älykkäitä kaupunkeja
Karelian Digital Twin -hankkeen tiimi osallistui Smart Cities in Smart Regions 2022 -konferenssiin toukokuun puolessa välissä Bredassa, Hollannissa. Konferenssin piti alun perin olla jo vuoden 2021 lopulla mutta matkustusrajoitukset siirsivät konferenssin loppukeväälle ja hyvä niin, koska Breda näytti parhaat puolensa kesän kynnyksellä. Vaikka konferenssin ohjelma oli tiivis, ehti tiimi tutustua myös kaupungin nähtävyyksiin ja kulinaristiseen…