Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Älykästä tuotantoa -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.
-
Lieksan matkailufoorumi katsoi kauas ja lähelle tulevaisuuteen
Kolilla järjestetty Lieksan matkailufoorumi ravisteli kolilaisia matkailuyrittäjiä kehittämään palveluitaan ennen kaikkien aikojen kolilaista matkailukesää. Co-Fast -hankkeelle foorumi oli mainio paikka luoda yhteistyötä alueen matkailutoimijoiden kanssa Lieksan matkailufoorumi järjestettiin Kolilla perjantaina 9.12.2022. Lieksan Kehitys Oy:n toteuttama Invest In Lieksa -hanke oli kutsunut foorumiin matkailun parissa toimivia yrittäjiä, ammattilaisia, asiantuntijoita sekä Kolin ja Lieksan matkailualueen kehittymisestä tai…
-
Älykkään ohjauksen digitaalisilla jalanjäljillä, osa 3: Mitä tapahtuu projektinhallintaympäristössä?
Älykkään ohjauksen digitaalisilla jalanjäljillä -artikkelisarjan ensimmäisessä osassa on kuvattu mihin eri ympäristöihin digitaaliset jalanjäljet kertyvät tietojenkäsittelyn projektiopinnoissa, sekä miten niitä aiotaan hyödyntää. Tässä artikkelissa keskitytään kuvaamaan miten projektinhallintaympäristön datan noudetaan ja muunnetaan XAPI-muotoon. Artikkeli sisältää teknisiä osuuksia, mutta näkökulma pyritään pitämään yleisellä tasolla. Mikä Azure Devops? Azure DevOps on ohjelmistoprojektien hallintaan suunnattu ympäristö. Sitä on…
-
360-kuvauksen hyödyntämisen mahdollisuudet työmaatuotannossa
Kamerateknologiat ovat kehittyneet huimasti vuosikymmenessä. Ennen kaikkea tämä on tarkoittanut sitä, että eri teknologiat ovat tulleet laajemman käyttäjäkunnan saataville hintakehityksensä ansiosta. Yksi uusista kehitysaskeleista on mahdollistanut 360-kuvien ja -videoiden ottamisen yhdellä kohtuullisen hintaluokan kameralla. 360-kamerassa on usein kaksi kalansilmäobjektiivia ja yhden objektiivin kuvakulma on, mallista riippuen, noin 180 astetta. Kameran tuottama kuva yhdistetään valmistajan ohjelmistolla…
-
Oppimisanalytiikka – hyvä renki mutta huono isäntä?
Tiedolla johtaminen on uusi trendi, näkipä tai kuulipa mitä tahansa alaa, jossa tietoa kerätään, käsitellään tai käytetään. Myös oppimiseen liittyvää dataa on paljon saatavilla ja menossa on useita hankkeita siitä, miten tietoa voidaan hyödyntää opintojen etenemisen edistämiseksi ja tulosten parantamiseksi. Tämä artikkeli kuvaa yhden opinto-ohjaajan käytännön huomiota, jotta Kareliassa APOA- ja Vartu 2.0 -hankkeissa kehitetty…
-
Tekoälyn avulla kohti tulevaisuuden osaamistarpeita
Työelämän vaatimus nopeasta uudistumisesta haastaa koulutusorganisaatioita uudistumaan. Tekoäly on yksi väline, jonka avulla saadaan tietoa yritysten osaamistarpeista ja sen mukaan pystytään kehittämään työelämän tarpeisiin vastaavaa koulutusta. Sovellusmahdollisuudet nojaavat meihin käyttäjiin. Koulutuksen järjestäjinä työskentelemme tulevaisuuteen liittyvien kysymysten parissa. Miten ympäristössämme tapahtuvat muutokset heijastuvat tulevaisuuden osaamistarpeisin? Millaisia osaajia yritykset tarvitsevat tulevaisuudessa? Suomessa on pula koulutetusta työvoimasta. Nuorten…
-
Energiamessuilla esiteltiin älykkäitä energiaratkaisuja
Energiamessut järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 25.–27.10.2022. Vierailin messuilla 26.10. sveitsiläisen Schmid AG energy solutionsin kutsusta. Suuri osa messujen näytteilleasettajista keskittyi teollisuuden energiaratkaisuihin tai niihin liittyviin palveluihin. Pienen kokoluokan hakelämpölaitoksia ja aurinkosähköjärjestelmiä esiteltiin hyvinkin monessa pisteessä. Lavaesitysten seuraamiseen ei juuri jäänyt aikaa. Väenpaljous ja kohtalainen taustamelu olivat myös haasteena esitysten tarkalle seuraamiselle, joten muihin asioihin…
-
Insinöörin polkuja diplomi-insinööriopintoihin
UpTech-hankkeessa on kartoitettu väyliä ja polkuja ammattikorkeakoulusta valmistuneelle insinöörille kohti diplomi-insinöörin tutkintoa. Esittelen tässä artikkelissa Itä-Suomen yliopistossa alkavat tekniikan alan ylemmät korkeakoulututkinnot ja niiden hakuperusteet. Esittelen myös esimerkinomaisesti muutamia muita tekniikan alan diplomi-insinöörikoulutuksia eri yliopistoissa ympäri Suomea. Tekniikan alan yliopistokoulutus Suomessa Nykyisin Suomessa voi opiskella tekniikan alan ylemmän korkeakoulututkinnon eli diplomi-insinöörin tutkinnon kahdeksassa eri yliopistossa.…
-
Beam Me Up, Botty – Base Camp –hankkeen etäteknologiakokeilussa etäläsnäolorobotti
Miten etäosallistuja sujahtaa robotilla osaksi intensiivivalmennusta ja kuinka helppoa on vuorovaikutus kahvihuoneessa robotin avulla. Base Camp- hankkeen etäteknologiapilotissa kaikki ei ollutkaan niin helppoa. Ajankohtaista taloushallintoa ja yksi ikääntynyt robotti Base Camp -opiskelijayrittäjyysalustojen kehittäminen -hanke on säännöllisesti järjestänyt opiskelijayrittäjille sekä yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille ja alumneille intensiivivalmennuksia, joissa pureudutaan johonkin yrittäjyydessä tärkeään teemaan. Syys-lokakuussa toteutetun valmennuksen aiheena oli…
-
Uptech-hanke kehittämässä tekniikan alan verkostoja
UpTech-hankkeen väki on vieraillut ahkerasti tekniikan alan yrityksissä Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella. Yhtenä hankkeen tavoitteena on kehittää alueen yritysten ja oppilaitosten verkostoa, joka hyödyttää sekä yrityksiä että oppilaitoksia. Hankkeessa on tunnistettu erilaisia alueen yritysten osaamistarpeita ja pohdittu keinoja osaajien kouluttamiseksi ja houkuttelemiseksi maakuntaan. Mallia yritysten ja oppilaitosten syvempään yhteistyöhön on haettu myös Saksasta. Yritysvierailuilta näkemyksiä…