PULSSI – Älykästä tuotantoa

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Älykästä tuotantoa

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Älykästä tuotantoa -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Kohinat kohilleen: Syvyyskuvan jälkikäsittelyä FFMpeg-ohjelmalla

    ,

    Base Camp – Opiskelijayrittäjyysalustojen kehittäminen -hankkeen etäteknologiakokeilua virtuaalihologrammien parissa on viety eteenpäin intensiivivalmennuksen hologrammitallenteen tekemisellä Intel Realsense-kameroita hyödyntäen (ks. artikkeli tässä julkaisussa). Seuraavaksi vuorossa on tallenteen siistiminen ja hologrammivisualisoinnin luominen Microsoft Hololensille Unity-sovelluskehittimellä, että voimme testata hologrammia käytännössä. Tässä artikkelissa keskitytään tallenteen syvyyskuvan jälkikäsittelyyn. Miksi tallenteen syvyyskuvan jälkikäsittely voi olla tarpeen? Tallenteen syvyystietoa tallennettaessa mittausarvoihin…

  • Pakkasella käy HOLOtna: Etäteknologiakokeilussa virtuaalihologrammit

    , ,

    Karelian Base Camp-hankkeessa kehitetään yrittäjyyspolkuja yrittäjyyttä suunnittelevien tai jo yrittäjänä toimivien opiskelijoiden tarpeisiin. Hankkeessa toteutetaan opiskelijoille yrittäjyyteen liittyviä valmennuksia, myös välimatkariippumattomasti etävalmennuksen keinoin. Kokoonnuimme koko Base Camp -tiimin voimin tuumailemaan neljännessä valmennuksessa pilotoitavaa etäteknologiaa. Helpot vaihtoehdot oli jo käytetty aiemmin, ja nyt haluttiin kokeilla jotain vähän haasteellisempaa sekä enemmän kokeiluasteella olevaa teknologiaa. Mielessä pyörivät erilaiset…

  • Tietokoneen näyttö, jossa esitettynä dataa

    Kokonaisvaltainen tietotuotanto mahdollistaa tiedolla johtamisen

    , ,

    Tulosjohtaminen perustuu käytettävissä olevan tiedon hyödyntämiseen. Organisaation päivittäisestä toiminnasta tallentuu suuri määrä dataa eri tietojärjestelmiin. Pelkkä data ei kuitenkaan vielä anna vastauksia toiminnan kannalta oleellisiin kysymyksiin, vaan dataa pitää jalostaa hyödynnettävään muotoon. Tähän vaaditaan tietotuotannon asiantuntemusta, mikä edellyttää osaamista ja ymmärrystä organisaation toiminnasta ja teknisistä ratkaisuista.   Karelia-ammattikorkeakoulussa on viime vuosina keskitytty datan hallinnan ja…

  • Entertaining programming lectures

    , ,

    Programming is the process of telling the computer how to perform a task. We describe the task to the computer using a programming language (Java, C, C++, Python, JavaScript…). When doing so, programmers need to understand data structures, algorithms and software engineering techniques that are, by nature, abstract and require patience and perseverance to truly…

  • Työpöytä jossa tietokoneen näyttöjä

    Automatiikka ostolaskujen käsittelyssä

    ,

    Karelia-ammattikorkeakoulun taloushallinnossa aloitetaan robotiikan ja automatiikan käyttöönotto työskentelyn tehostamiseksi. Syksyllä 2021 on Karelian käyttämään ostoreskontraohjelmaan määritelty automatisointeja, jolloin laskujen käsittelystä kaikkein yksinkertaisimmat ja toistuvimmat työtehtävät toteutuvat jatkossa automatiikalla. Työskentely taloushallinnossa tulee kehittymään jatkossa enemmän asiantuntijatehtävien suuntaan, kun toistuvat yksinkertaiset tehtävät vähenevät. Hyödyt ovat jo nyt mitattavissa. Tehokkuus ja kehitys ovat tärkeimpiä ja eniten huomiota saavia…

  • Kameran asetukset

    Open Broadcast System -liitännäinen Intel Realsense-kameroille

    ,

    Base Camp – opiskelijayrittäjyysalustojen kehittäminen -hankkeessa on tavoitteena pilotoida erilaisia etäteknologioita mentoroinnin tukena. Tätä silmällä pitäen aiemmin luotu sovellus Intel Realsense -kameroiden video- sekä syvyyskuvan tallentamiseen muunnetaan Open Broadcast System (OBS)-liitännäiseksi, jolloin tallenteiden tekeminen yksinkertaistuu. Samalla saadaan aikaan mahdollisuus livestriimaukselle. Tässä artikkelissa käyn läpi keskeisimpiä osa-alueita OBS-liitännäisen kehittämisestä ohjelmistokehittäjän näkökulmasta. Yleiskatsaus Liitännäiset (engl. plugins) ovat…

  • Lighthouse Joensuu – kuinka puukerrostalon LVL-X-rakenteinen ulkoseinä toimii Suomen ilmasto-olosuhteissa?

    , ,

    Puurakentaminen on noussut yhdeksi tärkeimmistä kehityskohteista, kun tähdätään pienempiin päästöihin rakennusteollisuuden saralla. Rakennusteollisuuden osuus hiilidioksidipäästöistä on merkittävä ja puu on oiva lääke tähän vaivaan. Puu varastoi hiiltä, on uusiutuva raaka-aine ja käsittely lopputuotteeksi kuluttaa verraten vähän energiaa. Kun uusia innovaatioita ja rakenneteknisiä ratkaisuja otetaan käyttöön, tulisi niiden toimintaa tutkia ja varmistua siitä, että rakenteet selviytyvät…

  • Langattomat tiedonkeruujärjestelmät täydentävät taloautomaatiota

    ,

    Automaatiojärjestelmien alkuhetkeä etsiessä joudutaan palaamaan 1960-luvulle, jolloin digitaalitekniikka ja varsinkin sen mahdollistama ohjelmoitava logiikka, PLC (Programmable Logic Controller), kehitettiin ohjausjärjestelmien ytimeksi, älyksi. Tätä kehitystyötä voidaan pitää automaatiojärjestelmien lähtölaukauksena (1). Järjestelmät olivat pitkään paikallisia ja niiden operointi vaati fyysistä paikallaoloa. Käyttöliittymä, jos sellainen sattui olemaan, sijaitsi usein teknisessä tilassa ja sen käyttö vaati järjestelmän syvällistä osaamista,…

  • W-Power: Entrepreneurs share their stories

    , ,

    In this short video, entrepreneur Susanna Luostarinen, the co-founder and Executive Vice President of Nordic Koivu, tells her business story. The company is located in Tohmajärvi, North Karelia, Finland. The company’s speciality lies in birch sap. The video is produced by W-Power, which is a NPA-funded international project. W-Power works with women entrepreneurs in sparsely…