Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.
-
Living lab – Yhteiskehittämisen mahdollisuuksia Pohjois-Karjalan alueella
Lokakuussa 2022 käynnistynyt Sote Hyte Living lab-yhteiskehittämistä Pohjois-Karjalassa – hanke luo mahdollisuuksia yksityisille ja julkisille palveluntuottajille saada uutta osaamista teknologian hyödyntämiseen sote- ja hyvinvointipalveluissa. Kehittyvän teknologian ja digitalisaation tuomien mahdollisuuksien kautta voidaan palveluita tarjota laajalti ja monipuolisesti maakunnan alueelle. Muutoskyvykkyyttä ja uusia avauksia yhteistyöhön ESR-rahoitteisen Living lab -hankeen toiminta-aika on vuoden 2023 loppuun saakka. Kohderyhmänä…
-
Pielisen Karjalan Tulevaisuusfoorumissa pureuduttiin yritysten vastuullisuuteen
Pielisen Karjalan Tulevaisuusfoorumi on PIKES Oy:n vuodesta 2008 lähtien järjestämä tapahtuma, jossa käsitellään ajankohtaisia, alueen elinkeinoelämän kehitystä suuntaavia teemoja. Tämän vuoden Tulevaisuusfoorumi järjestettiin 6.10.2022 Nurmes-talossa. Tilaisuuden teemana oli vastuullisuus ja kestävämpi tulevaisuus. Karelian Kommunikoiva Energia –hankkeen tiimi osallistui tapahtumaan, ja esittelee tässä artikkelissa sen antia. Globaali energiamurros – fossiilisesta taloudesta kohti biotaloutta Tulevaisuusfoorumin ensimmäinen puhuja…
-
Työnkeventimellä helpotusta hoitotyön siirtoihin
Osana Hyvinvointialan kumppanuuksilla vaikuttaviin palveluihin (VaPa) -hankkeen toimintaa on mahdollistettu mukana oleville yrityksille digitaalisia ja teknologisia kokeiluja. Kiinnostusta erilaisille kokeiluille kerättiin yrityskohtaisissa tapaamisissa ja hankkeen järjestämissä tilaisuuksissa kartoittamalla, jonka jälkeen päästiin etsimään sopivia laitetoimittajia. Yhtenä esiin nousseita toiveista oli saada hoitoalan työntekijöille kokeiluun työnkevennin, jonka avulla parannetaan potilasergonomiaa ja saadaan kevennettyä fyysisiä siirtoja ja nostoja…
-
Responsible tourism benefits businesses, local communities and tourists
Ethical Tourism Recovery in Arctic Communities -project (ETRAC) looked at how the tourism sector could recover from the pandemic. In particular, the aim was to identify how to promote ethical tourism. One of the objectives of the project was to provide information on ethical tourism etiquette and practices to tourists who may not be familiar…
-
Kalevala-hankkeessa luotiin ja testattiin saunaohjeistus ulkomaiselle matkailijalle
Kalevala – mytologiasta arvoa liiketoimintaan -hankkeessa laadittiin ulkomaisille matkailijoille suunnattu englanninkielinen ohjeistus, jonka avulla matkailija johdatellaan ensimmäiseen suomalaiseen saunakokemukseensa. Ajatus yleispätevän saunaohjeistuksen laatimiseen syntyi hankkeen työpajoihin eli riihiin osallistuneiden yritysten kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Saunaohjeistus testattiin yhteistyössä joensuulaisen Heavy Metal Knitting World Championships -tapahtuman toteuttajan WTF Productions Oy:n kanssa heinäkuussa 2022. Ohjeistuksen laatimisessa käytettiin hyödyksi…
-
Liisana Ihmemaassa eli opettajan työelämäjaksolla sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä
Karelia-ammattikorkeakoulu mahdollistaa opetushenkilöstölle työelämäjaksoja, joiden tavoitteena on mm. päivittää osaamista oman työn ja organisaation kehittämisen näkökulmasta. Oman yli 30-vuotisen opettajaurani aikana olen aiemmin ollut kahden viikon työelämäjaksolla vuonna 2009. Oli siis jo aikakin päästä syvemmin näkemään ja kokemaan sosiaali- ja terveydenhuollon maailmaa sisältä päin. Omaa osaamistani olen toki saanut kehittää työurani aikana lukuisten koulutusten sekä…
-
Tuupovaaran asukasillassa kysyttiin hyvinvointipalveluista
5.9.2022 järjestettiin Joensuun Tuupovaarassa pitäjän asukasilta. Paikkana oli Ullakko, joka palvelee muun muassa asukkaiden ja järjestöjen kohtaamistilana. Päivän teemana olivat kansalaisopiston toiminta ja pitäjän uudet verkkosivut. Pääsimme kuitenkin Joensuun kaupungin aluekoordinaattori Anni Koskeli-Ratamaan kutsumana myös esittelemään VaPa-hankettamme ja keräämään asiakastietoa. Ja tietenkin keskustelemaan paikallisten kanssa. Hyvinvointialan kumppanuuksilla vaikuttaviin palveluihin, eli tuttavallisemmin VaPa-hankkeen kehittämisen keskiössä ovat…
-
Kansainvälinen Compareo-konferenssi kokosi ikääntymisen asiantuntijoita Joensuuhun
Väestön ikääntyminen on maailmanlaajuinen ilmiö. Ikääntyminen näkyy myös Pohjois-Karjalassa, jossa väki vanhenee vauhdilla. Itä-Suomen yliopiston strategian 2030, Karelia-ammattikorkeakoulun 2030 -strategian ja Siun sote -strategian 2021-2025 tavoitteina on mm. tarjota aktiivinen elämä ja terve ikääntyminen yhä useammalle ihmiselle. 8-10.8.2022 järjestetty Compareo-konferenssi tarjosi mahdollisuuden esitellä ikääntymisen ratkaisuja ja vertailla ikääntyviä yhteiskuntia yhdessä aasialaisten kumppaniyliopistojen henkilöstön kanssa. Kansainvälisen…
-
Julkaisu: Tulevaisuuden ikäosaamista verkkopedagogiikan avulla
Korkeakoulutuksen opintojen tarjoaminen verkossa on lisääntynyt etenkin kuluneiden pandemiavuosien aikana. Digiloikka on ollut erittäin nopea. Nyt oppimista tapahtuu aiempaa moninaisemmilla tavoilla. Tuula Kukkosen ja Terhi Myllerin toimittamassa julkaisussa ”Tulevaisuuden ikäosaamista verkkopedagogiikan avulla” esitellään Karelia-ammattikorkeakoulun ikäosaamisen koulutusten verkkototeutuksen kehittämistä viiden vuoden kokemusten perusteella. Julkaisun artikkeleissa käsitellään verkkopedagogisen ajattelun kehittymistä sekä Ikäosaamisen kehittäminen ja johtaminen (YAMK) -koulutuksen…