Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.
-
Rohkeasti digiä kaikille! – tapahtumaviikko toi laajasti näkyvyyttä digiosallisuuden edistämiselle
Miten voisimme jakaa hankkeen tuloksia ja tuotoksia mahdollisimman laajalle joukolle ja samalla edistää meille tärkeitä teemoja? Tätä pohdimme, kun SoTyDigi -hankkeen tiimillä suunnittelimme, millaisen tilaisuuden järjestäisimme hankkeen päättyessä loppuvuodesta 2023. Halusimme tuoda hankkeessa kertynyttä tietoa ja kokemuksia esille sekä saada näkyvyyttä digirohkeuden edistämiselle raikkaalla ja vaikuttavalla tavalla. Idea tapahtumaviikosta syntyi kesällä 2022, kun hankkeen viimeinen…
-
Munchia ihailemassa työnkehittäjän silmälasien läpi
Epätoivo, ahdistus, kateus, apeus, lopulta ilmoille kajahtava huuto. Toisaalla suuria tuntemuksia tasapainottaa mieltä rauhoittava maisema pienellä järvellä. Näihin tunteisiin, kokemuksiin ja maisemiin EAFS ((RDI Excellence in Creating Age Friendly Society in Remote Areas) -hankkeen työntekijät törmäsivät Oslossa Munch-museossa. Työelämään ja sen kehittämiseen mahtuu monenlaista kokemusta suuresta ilosta, hiipivään epätoivoon ja harmistukseen. Oman hyvinvoinnin säilyttämiseksi ja…
-
Tulevaisuuden harjoittelun ohjauksen kehittäminen – etäpalvelujen oppiminen harjoitteluympäristössä
Tässä artikkelissa kerrotaan Tulevaisuuden työ- hankkeen osaksi kuuluvasta Tulevaisuuden harjoittelu -kehittämistyöstä, jota toteutettiin Karelia-ammattikorkeakoulun Tulevaisuuden työ hankkeen ja Siun soten – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän yhteistyönä. Kehittämistyön tavoitteena oli löytää ratkaisumalleja, kuinka sairaanhoitajaopiskelijoiden oppimista voidaan tukea ja edistää etäpalveluja toteuttavissa Siun soten terveysasemien ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen avohoidon yksiköissä. Kehittämistyö toteutettiin kevään 2022 aikana.…
-
Euroopan muistiasiantuntijat koolla Helsingissä
Lokakuussa oli Suomen vuoro järjestää eurooppalaisten muistijärjestöjen kattojärjestön Alzheimer Europen kolmipäiväinen konferenssi Helsingissä. Osallistujia oli yli 1 000, ja kymmenistä alustuksista, paneeleista ja postereista muodostui huikea katsaus ajankohtaiseen muistitutkimukseen, ennaltaehkäisyyn ja muistiystävälliseen yhteiskuntaan. Muistisairauteen sairastuneiden oma ääni kuuluviin Vahvan viestin ajankohtaiseen keskusteluun toivat muistisairauteen sairastuneet ja heidän läheisensä. Konferenssissa kuultiin lukuisia puheenvuoroja, joissa sairastuneet kertoivat muistisairauksiin…
-
Manuleista ja häkkieläimistä kohti asiakastyön kehittämistä
Tämä artikkeli on osittain hyvin provosoiva, eikä välttämättä sovi kaikkein herkimmille lukijoille. Kerromme siitä, miten ajankohtaiset uutiset heijastuvat hanketyöhömme, ja saavat aikaan kummallisia mielleyhtymiä. Tavoitteena ei ole arvioida, vaan herättää keskustelua ja tuoda esille pieniä askelia kohti vetovoimaisempaa ja asiakaslähtöisempää vanhustyötä. Eläinten hyvinvoinnin tarkastelua eri näkökulmista EAFS-hankkeen (RDI Excellence in Creating an Age-friendly Society in…
-
Ikäystävällisyys on kaikkien asia – kuulumisia Norjan kansallisesta kehittämistyöstä
Väestön ikääntyminen on yksi tämän ajan megatrendeistä globaalisti. Käynnissä oleva väestörakenteen muutos on noussut laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun vasta viimeisen vuosikymmenen aikana. Yllätys se toki ei ole ollut: OECD toteaa raportissaan (2015, 18), että ikääntyminen poikkeaa muista yhteiskuntien resilienssiä koskevista haasteista ennakoitavuuden suhteen. Siinä missä ilmastonmuutokseen ja talouskriisiin liittyy osin vaikeasti ennakoitavissa olevia tekijöitä, käynnissä oleva…
-
Työelämän jännitteet ja ongelmat tarjoavat kehittämisen mahdollisuuksia
Jokaisessa työyhteisössä kohdataan ja ratkotaan monia erilaisia ongelmia ja jännitteitä. Millainen on työyhteisön toimintakulttuuri, miten ongelmia tai työyhteisön välisiä jännitteitä kohdataan ja ratkotaan? Kuinka suhtaudumme, jos kohtaamme haasteellisempia ongelmia, joita emme osaa suoraan ratkaista? Pyrimmekö välttelemään niitä, ja jatkamaan toimintaa, kuin ongelmia ei olisikaan? Tai iloitsemmeko ongelmien löytämisestä, ja pyrimme yhdessä ratkaisemaan niitä? Osaammeko puhua…
-
Osaamisyhteisöajattelu Karelian strategisena kyvykkyytenä ikäystävällisen yhteiskunnan edistämisessä
Tässä artikkelissa kuvaamme osaamisyhteisöajattelua aikaisemman tutkimuksen (esim. Wenger & Snyder 2002) avulla ja pohdimme ikäystävällisyyden osaamisyhteisö Hyrrän (KAFS) merkitystä Karelian strategisena kyvykkyytenä. Olemme pyrkineet EAFS-hankkeen aikana syventämään ymmärrystämme toimintaympäristön muutoksista, kuten ikääntyvästä Pohjois-Karjalasta, ja siihen liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista. Olemme pyrkineet kyseenalaistamaan omia ajattelumallejamme ja löytämään uusia strategisia mahdollisuuksia. Inspiraatiota ja syvällisempää ymmärrystä olemme hakeneet…
-
Julkaisu: Pohjois-Karjalan ikäihmisillä on asiaa terveyspalvelujen digitalisaatiosta
Julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden digitalisaatio etenee kovaa vauhtia. Digitaalisista palveluista ja terveysteknologiasta odotetaan ratkaisuja ikääntyneiden kotona selviytymiseen, sairauksen omahoitoon ja seurantaan sekä yhdenvertaisten palvelujen tuottamiseen. Miten ikäihmiset pysyvät mukana terveyspalvelujen digitalisaatiossa? Sitä selvitettiin Karelia-ammattikorkeakoulun EAFS (RDI Excellence in creating Age Friendly Society in Remote Areas) -hankkeessa 2020-2023. Hankkeessa tuotettu julkaisu Pohjois-Karjalan ikäihmisillä on asiaa terveyspalvelujen…