Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.
-
”Näytön paikka – Näkyykö näyttö käytännössä? -koulutusiltapäiväkokonaisuuden toinen osa 23.1.2024
Pohjois-Karjalan Sairaanhoitajat, Siun sote ja Karelia-ammattikorkeakoulu jatkoivat yhteistä koulutusiltapäivien sarjaa näyttöön perustuvan toiminnan teemalla tammikuussa. Ensimmäinen Näytön paikka – näkyykö näyttö käytännössä? -koulutusiltapäivä järjestettiin yhteistyössä lokakuussa 2023. Toisessa koulutusiltapäivässä oli neljä asiantuntijaa kertomassa näyttöön perustuvan hoitotyön näkymisestä käytännössä. Hoitotyön vetovoimaa ja hyvinvointistrategia Siun sotelaisittain Siun soten hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen avasi koulutusiltapäivän tärkeällä aiheella, kun…
-
Erätaukokeskustelusta tapahtuman järjestämiseen
Yksinäisyyden ehkäisy ja osallisuuden vahvistaminen on yksi Pohjois-Karjalan Hyvinvointistrategian 2020-2025 painopisteistä. Karelia-ammattikorkeakoulun SOTE/HYTE Living lab-hanke kutsui yhteiskunnallisia toimijoita keskustelemaan aiheesta huhtikuussa 2023. Menetelmänä oli Sitran kehittämä Erätauko, jossa korostuvat tasa-arvoinen vuorovaikutus sekä mahdollisuus pysähtyä asioiden äärelle. Erätauko-keskusteluun osallistui edustajia kahdeksasta pohjoiskarjalaista järjestöstä ja organisaatiosta. Keskustelussa yksinäisyys todettiin akuutiksi asiaksi, joka koskee kaikkia ja vaikuttaa ihmisen…
-
Sote Hyte Living Lab -hankkeen aikana luotiin yhteiskehittämisen toimintamalli Pohjois-Karjalaan
Sote Hyte Living Lab – yhteiskehittämistä Pohjois-Karjalassa -hankkeen yksi tavoitteista oli konseptoida Karelian Living Lab -toimintamalli. Haastetta lähestyttiin palvelumuotoilun ja yhteiskehittämisen näkökulmasta vuoden 2023 kestäneessä kehitysprosessissa. Kun alun lähtötilanne oli vähintäänkin hämärä – mitä edes tarkoittaa Living Lab? – saatiin vuoden aikana määriteltyä erilaisten kokeilujen ja kohtaamisten kautta Karelian sote- ja hytealan innovaatio- ja yhteiskehittämistoiminnan…
-
Monipuolinen sisältöpalvelu aktivoi niin asiakasta kuin hoitajaakin
Sote Hyte Living lab – Yhteiskehittämistä Pohjois-Karjalassa-hanke järjesti yhteistyössä Kardemummo- yrityksen kanssa kokeilun, jossa kolme Pohjois-Karjalassa toimivaa hoiva-alan yritystä sai määräajaksi käyttöönsä HILDA-sisältöpalvelun. Kokeilussa hoivayksiköiden asukkaat pääsivät testaamaan palvelua yhdessä hoitajien kanssa ja antamaan palautetta erilaisista asiakkaille suunnitelluista toimintakykyä aktivoivista sisällöistä. Hoitajat saivat myös kokeiltavakseen hoitajille suunnattuja sisältöjä ja antoivat niistä käyttäjäpalautetta yritykselle. Tietovisa savoksi,…
-
Ammattilaisten yhteinen ensihoidon koulutuspäivä lähi- ja etäsimulaatiototeutuksena
Keväällä 2023 toteutettiin pilottina Sote Hyte Living lab – yhteiskehittämistä Pohjois-Karjalassa -hankkeen (Living lab -hanke) kautta EH1-koulutuspäivät ensihoitajille sekä koulutusillat ensivasteyksiköille lähi- ja etäsimulaatioina (Pantsari 2023). Hybridikoulutus jatkui syksyllä 2023, jolloin EH2-koulutuspäivään osallistuivat kaikki Pohjois-Karjalan ensihoitajat (hoitotaso ja kenttäjohtajat). Lisäksi koulutukseen osallistui yksiköiden työtilanteen mukaan Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystyksen sairaanhoitajia ja akuuttilääketieteen erikoislääkäreitä, päivystysosaston (POS) sairaanhoitajia…
-
Ikäystävällistä jatkuvaa oppimista rakentamassa yhdessä ikääntyvien kanssa
Kansainvälisen AliVe -hankkeen (ks. Myller ym. 2023) kohderyhmänä ovat yli 55-vuotiaat ihmiset, ja käytämme heistä tässä artikkelissa käsitettä ikääntyvät oppijat. Hankkeen yhtenä tavoitteena on osallistaa kohderyhmään kuuluvia kansalaisia suunnittelemaan yhdessä hanketoimijoiden kanssa yli 55-vuotiaille soveltuva mikro-opintokokonaisuus sekä käsikirja mikro-opintojen yhteissuunnitteluun. Tässä artikkelissa tarkastelen ikäystävällistä jatkuvaa oppimista ja sitä, millaiset tekijät motivoivat ikääntyneitä opiskelemaan. Lisäksi tarkastelen,…
-
Kansainvälisessä AliVe-hankkeessa kehitetään ikäystävällistä jatkuvaa oppimista
Kareliassa on käynnistynyt syyskuussa 2023 Erasmus+ -ohjelmaan kuuluva AliVe-hanke (Age-Inclusive Lifelong Learning: Microcredential and Guidelines). Hankkeen suomenkielinen nimi on ”Ikäystävällinen jatkuva oppiminen: käsikirja mikro-opintojen yhteissuunnitteluun”. Kolmivuotisen kansainvälisen hankkeen tarkoituksena on paikantaa ikääntyvien 55+ jatkuvaa oppimista haastavia ja edistäviä tekijöitä niin yksilö-, yhteisö- kuin yhteiskuntatasolla sekä tunnistaa ja kehittää mahdollisuusrakenteita, jotka edistävät 55+ ikääntyneiden osallisuutta korkeakoulutukseen…
-
Julkaisu: Digirohkeus harvaan asutuilla alueilla
SoTyDigi (Sosiaali- ja työllisyysalan digipalvelut ja etäohjaus pitkien välimatkojen maakunnassa) -hankkeen julkaisu ”Digirohkeus harvaan asutuilla alueilla” kertoo monipuolisesti digirohkeudesta pitkien välimatkojen maakunnassa Pohjois-Karjalassa. Julkaisu on läpileikkaus SoTyDigi-hankkeen ainutlaatuisesta matkasta, jossa on opittu paljon lisää digistä, ihmisistä ja yhdessä kehittämisestä. Julkaisu muodostaa kokonaisuuden hankkeen aikana saaduista kokemuksista ja tiedosta. Hankkeen avulla on muodostettu tietoa niin työttömien…
-
Teknologian Showroom -työpajalla saavutettiin innokasta keskustelua ja aktiivisia kokeiluja
Sote Hyte Living lab – Yhteiskehittämistä Pohjois-Karjalassa -hanke järjesti marraskuun alussa yhteistyössä Siun soten turvapalvelun kanssa ”Teknologian Showroom”- työpajan Karelia-ammattikorkeakoulun Tikkarinne-kampuksella. Vierailijat pääsivät tutustumaan Siun soten käytössä oleviin ikäihmisten kotona asumista tukeviin teknologioihin sekä testaamaan niiden käyttöä. Lisäksi esittelyssä olivat digitaalinen kuntoutuspeli ja hoivatuoli. Kahden päivän aikana työpajassa vieraili yli 50 osallistujaa, joista suurin osa…