PULSSI – Kestävää hyvinvointia

PULSSI-PORTAALI » PULSSI – Kestävää hyvinvointia

Pulssi-portaali kertoo mitä Kareliassa tapahtuu juuri NYT näihin teemoihin liittyen. Kestävää hyvinvointia -teeman tuoreet artikkelit, videot ja podcastit löydät tästä.

  • Kaksikielisen sairaanhoitajakoulutuksen benchmarkkausta Metropoliassa 

    ,

    Karelia-ammattikorkeakoulu ja Siun sote käynnistivät vuoden 2024 alussa Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -hankkeen, jossa kehitetään Pohjois-Karjalaan räätälöity työnantajalähtöinen ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin kohdentuva sairaanhoitajakoulutus. Ensimmäinen opiskelijaryhmä aloittaa opinnot syksyllä 2024. Koulutus on suomenkielinen, mutta opetuksen tukikielenä käytetään venäjää. Tässä artikkelissa kuvataan Karelian Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan –hanketiimin opintomatkaa Metropolia ammattikorkeakouluun ja tutustumista Toiminnallisesti kaksikielinen sairaanhoitajakoulutus (TOKASA) -koulutusmalliin.  TOKASA eli toiminnallisesti kaksikielinen…

  • ”Näytön paikka – Näkyykö näyttö käytännössä? – koulutuskokonaisuuden kolmas osa 25.4.2024

    , ,

    Pohjois-Karjalan Sairaanhoitajat, Siun sote ja Karelia-ammattikorkeakoulu järjestivät ensimmäisen Näytön paikka – näkyykö näyttö käytännössä? -koulutusiltapäivän lokakuussa 2023 ja toinen koulutuspäivä pidettiin tammikuussa 2024. Tässä artikkelissa käydään läpi kolmannen koulutusiltapäivän sisältöä. Koulutusiltapäivä järjestettiin Karelia-ammattikorkeakoulun Tikkarinteen kampuksella yhtä aikaa hoitotyön koulutuksen opinnäytetyöbulevardin kanssa huhtikuussa 2024. Esityksiä näyttöön perustuvan hoitotyön tärkeydestä ja konkreettisia esimerkkejä sen toteutumisesta Koulutusiltapäivä alkoi…

  • TestLab Mehtimäki – kuntotestauksella lisää virtaa liikkumiseen ja harjoitteluun

    , ,

    Joensuuhun Mehtimäelle rakentuu vuosien 2024-2025 aikana laajan kohderyhmän tarpeita palveleva maakunnallinen ja monialainen alusta liikuntaliiketoimintaan, oppimiseen ja tutkimukseen. Karelia-amk kehittää kumppaneidensa kanssa modernia hyvinvoinnin ja liikunnan testausasemaa, joka kulkee jatkossa nimellä Testlab Mehtimäki. Se tarjoaa monipuolisia mittaus- ja testauspalveluja eri ikäisille kansalaisille koko Pohjois-Karjalan alueelle. Karelia-ammattikorkeakoulu on mukana luomassa hyvinvoinnin ja liikunnan testausasemaa Joensuuhun Mehtimäen…

  • 55+ -oppijoiden käsityksiä jatkuvasta oppimisesta: oppimista estäviä, tukevia ja mahdollistavia tekijöitä

    , , ,

    Jatkuvan ja elinikäisen oppimisen merkitystä on viime aikoina tarkasteltu osana aktiivista ikääntymistä. Tässä puheenvuorossa kerromme, millaisia ajatuksia ja käsityksiä yli 55- vuotiaat oppijat toivat itse esille jatkuvasta ja elinikäisestä oppimisesta AliVe-hankkeen yhteiskehittämisen ensimmäisissä työpajoissa. Tarkastelutapamme on induktiivinen. AliVe-hankkeen (Myller, Makkonen & Airaksinen 2023) 55+ -oppijoille suunnatut osallistavat yhteiskehittämisen työpajat toteutuivat maaliskuussa 2024. Ensimmäinen työpaja järjestettiin…

  • Muutos kohti kestävää kehitystä – Sote-alan koulutuksella osaamista ikäihmisten muuttuviin tarpeisiin

    , ,

    Ikääntyneet ovat haavoittuvassa asemassa ilmastonmuutoksen vaikutusten myötä.Ikääntyneiden keho ei pysty kompensoimaan ympäristön muutoksia yhtä tehokkaasti kuinnuorempien. Ikääntymisen lisäksi jotkin lääkeaineet saattavat myös vaikuttaa kehonmahdollisuuksiin sopeutua esimerkiksi kuumuuteen. Ilmastonmuutoksesta johtuvien ääriolosuhteiden vaikutukset korostuvat ikääntyneillä. Globaalistanäkökulmasta ilmastonmuutoksen aiheuttamat ääriolosuhteet ilmenevät esimerkiksitrooppisina myrskyinä ja hurrikaaneina, laajoina metsäpaloina sekä massiivisina tulvina. Ilmiötaiheuttavat suoria fyysisiä uhkia, mutta myös henkisiä traumoja,…

  • Uuden oppimista työelämässä työttömien työnhakijoiden parissa – tiiviimpää työelämäyhteistyötä Siun soten kuntouttavaan työtoimintaan

    , , ,

    Millaisia asioita voi opiskella ja oppia suoraan aidossa työelämäympäristössä, kuntouttavassa työtoiminnassa? Onko ammattikorkeakoulun opinnoissa riittävästi työelämäläheisyyttä? Miten verkostoitua ja luoda kontakteja työelämään jo opintojen aikana? Miten opintojen aikana päästä mukaan kehittämistoimintaan? Näihin kysymyksiin haetaan ratkaisuja Siun soten nelivuotisessa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeessa yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen tavoitteena on kehittää kuntouttavasta työtoiminnasta tavoitteellista ja työelämään…

  • Vastuullinen johtaminen ajassa ja sosiaali- ja terveysalan muutoksissa

    , ,

    16.2.2024 YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 tavoittelee globaalia kestävää kehitystä ja tasavertaisuutta. Ihmisten toiminta tulee suhteuttaa maapallon luonnonvarojen ja luonnon kestokykyyn. Kestävän kehityksen teemoja tulee integroida osaksi opetusta. Korkeakoulujen tulee huolehtia opintosuunnitelmissaan siitä, että tulevaisuuden johtajilla on riittävästi osaamista ympäristövastuullisten, kestävien sekä tasa-arvoisten organisaatioiden ja yhteisöjen johtamiseen ja terveystasa-arvolähtöisten palveluiden tuottamiseen. Ympäristövastuullisella ja kestävällä…

  • Täydennyskoulutus kannattaa

    , ,

    Täydennyskoulutuksen hyötyjen lisäksi lakiin on kirjattu, että terveydenhuollon ammattihenkilö on velvollinen ylläpitämään ja kehittämään ammattitoiminnan edellyttämiä tietoja ja taitoja (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 1659/ 2016, 18 §). Fysioterapia kehittyy alana nopeasti ja jatkokouluttautuminen mahdollistaa näyttöön perustuvan työskentelyn (Korpi 2024). Karelia-ammattikorkeakoulun strategiaan kuuluvat työelämälähtöisyys, jonka osana pyritään tarjoamaan palveluita. Näiden avulla kehitetään alueen työ- ja elinkeinoelämää sekä tulevaisuuden…

  • Venäjän kielellä tuettu sairaanhoitajatutkinto alkaa Kareliassa syksyllä 2024

    , ,

    Tässä artikkelissa kuvataan Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan -hankkeen käynnistymistä sekä opiskelijavalintojen ja koulutuksen toteuttamisen suunnittelua. Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan –hankkeessa kehitetään uusi kielituettu sairaanhoitajakoulutusmalli Sairaanhoitajaksi Pohjois-Karjalaan on ESR+ -rahoitteinen –hanke, joka kestää vuoden 2027 loppuun saakka. Hankkeen tarkoituksena on etsiä kokeilevaa kehittämistä hyödyntäen ratkaisuja Pohjois-Karjalan alueella lisääntyvään osaajapulaan, edistää alueen kansainvälistymistä sekä nopeuttaa ulkomaalaistaustaisten henkilöiden koulutus- ja työllistymispolkuja.  Hanke…