Osuin Espanjan matkallani sarjakuvanäyttelyyn, jossa oli esillä espanjalaisen Paco Rocan (s. 1969) sarjakuvia ja animaatioita. Näyttelyn nimi ”Dibujante ambulante” on vapaasti käännettynä liikkuva tai vaeltava piirtäjä.
Paco Rocan sarjakuvien ja animaatioiden teemat liittyvät ikääntymiseen ja muistipulmiin. Näyttelyesitteessä kerrotaan, että Paco Roca on vieraillut paljon vanhainkodeissa ja viettänyt aikaa vanhojen ihmisten kanssa. Teokset henkivät omakohtaisuutta.
Näyttelyn nurkassa oli vitriini, jossa oli esillä Rocan sarjakuvakirjojen käännöksiä. Ja kappas vaan, esillä oli myös suomeksi v. 2011 WSOY:ltä ilmestynyt teos ”Ryppyjä”. Roca vieraili Helsingin sarjakuvafestivaaleilla vuonna 2010.
Isä viedään vanhainkotiin
Ryppyjä-teosta kuvataan sarjakuvaromaaniksi. Siinä lapset vievät Alzheimerin tautiin sairastuneen Emilio- isänsä vanhainkotiin, koska hän ei enää pärjää kotona. Tämä ei vielä nykyäänkään ole Espanjassa se tavallisin ratkaisu, vaan lasten odotetaan huolehtivan ikääntyvistä vanhemmistaan.
Sarjakuvassa kuvataan vanhainkodin yksitoikkoista arkea. Emilio joutuu asumaan samaan huoneeseen Miguelin kanssa. Miguel on vanha kettu, joka käyttää toisten muistamattomuutta hyväkseen. Mutta toisaalta hänestäkin löytyy inhimillinen puolensa.
Täällä on vain nukkuvia vanhuksia
Päiväohjelma toistuu samana ruokailusta toiseen, ja kaikki odottavat vain seuraavaa ruokailua. TV on päällä koko ajan, ja kanavakin on sama luonto-ohjelma. Keskiviikkona jumpataan ja lauantaina on bingo. Toiminnoissa syntyy melkoista sekoilua, kun yksi ei näe, toinen ei kuule ja kolmas nuokkuu puoliunessa. Ylipirteä fysioterapeutti puhaltaa pilliin ja jatkaa sitkeästi ohjausta.
Asukkaat kiistelevät vanhuudesta, olemmeko taakka yhteiskunnalle. Entä ovatko lapset hylänneet ja unohtaneet meidät? Entä talon pelottava toinen kerros, jonne joutuvat ne, jotka eivät enää pärjää omatoimisesti ykköskerroksessa.
Lopussa kolme turhautunutta vanhusta miettii, mitä he haluaisivat tehdä. ”Muuttaa maailmaa” on vastaus. ”Se on ihan liian vakava asia jättäväksi nuorisolle. Heillä on tarpeeksi ajateltavaa seksissä ja huumeissa.” Vanhukset tekevätkin sitten irtioton vanhainkodin arjesta.
Sarjakuvalla voidaan vaikuttaa asenteisiin
Racon sarjakuvat ovat elokuvamaisia. Se todentuikin upeasti animaatioissa, joita näin näyttelyssä. Ryppyjä-animaatiossa kuvataan koskevasti tunnetta muistin katoamisesta. Se on hetki, jolloin nykyhetki ja menneisyys sekoittuvat Emilion päässä. Hän hämmentyy, ahdistuu ja alkaa huhuilla vaimoaan ja pikkupoikaansa.
Paco Roca kuvaa muistisairautta sairastavia ihmisiä herkästi ja arvokkaasti. Elämä vanhainkodissa vaikuttaa karulta ja surulliseltakin, mutta kuitenkin tarinassa häivähtää hellää huumoria.
Kirjasta löytyy sytykkeitä keskusteluun ja pohdintoihin, olitpa nuori tai vanha, työntekijä tai läheinen. Sarjakuvat ovat hyvä keino lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä muistisairauksista ja vaikuttaa asenteisiin. Yksi kuva saattaa jossain tilanteessa olla vaikuttavampi kuin sata sanaa.
Teksti ja kuvat:
Arja Jämsén, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu