Henkilö pitelee ja osoittaa sen ruutua kynällä. Ruudulla näkyy vielä kesken oleva kuvituskuva.

Livekuvitus tuo työpajan teemat näkyväksi

Kansainvälinen uraohjaamo -hanke (REACT ESR -toimenpiteet) järjesti 26.-27.4. 2022 kaksi työpajaa, joiden fasilitoinnissa hyödynnettiin digitaalista livekuvitusta. Ensimmäinen työpaja oli suunnattu Karelia-ammattikorkeakoulun kansainvälisille opiskelijoille, toinen hankkeen yrityksille ja alueen kehittämisyhtiöille. Tässä artikkelissa kuvaillaan millaista työpajan järjestäminen livekuvitusmenetelmää hyödyntäen on sekä tuodaan esiin projektitiimin havaintoja livekuvituksesta työpajassa.  

Tarkempia kuvauksia työpajojen tuloksista voi lukea aikaisemmista artikkeleista: Kansainvälisistä opiskelijoista lisäarvoa alueen yrityksille ja Kansainvälisten opiskelijoiden tarpeet näkyviksi. 

Livekuvituksella haettiin uutta kokemusta ja toimintatapaa 

Idea digitaalisen livekuvituksen hyödyntämiseen osana hankkeen järjestämiä työpajoja tuli Karelia-ammattikorkeakoulun koordinoiman W-Power-hankkeen (NPA) hyvistä kokemuksista. Hyvän esimerkin rohkaisemana perinteisen fasilitaattorin sijasta työpajassa haluttiin kokeilla uutta toimintatapaa, joka mahdollistaisi hankkeen kohderyhmien mielipiteiden ja kokemusten keräämisen sekä hankkeen kehittämiskohteiden kirkastamisen. Uutta toimintatapaa hyödyntäen myös projektitiimin jäsenet saivat kokemusta uuden menetelmän hyödyntämisestä osana kehittämistyötä. Lisäksi livekuvitus oli uusi kokemus myös monille työpajojen osallistujille.  

Pöydällä suuri paperi, jossa post-it-lappuja, tekstiä ja jonka päällä kyniä.

Livekuvituksen suunnittelu alkoi Suomessa toimivien livekuvittajien kartoituksella ja kilpailuttamisella. Työpajojen livekuvittajaksi valikoitui RedanRedan Oy:n perustaja Linda Saukko-Rauta Jyväskylästä. Hänellä on pitkäaikaista kokemusta tapahtumien ja työpajojen livekuvituksesta eri kielillä. Työpajaan tarvittiinkin henkilö, jolta livekuvitus luonnistuisi niin suomeksi kuin englanniksi.  

Saukko-Rauta kuvailee itseään nykyajan digitaaliseksi Kylli-tädiksi. Verkkosivuillaan hän kertoo livekuvituksen olevan graafista fasilitointia eli asioiden visualisointia, jota käytetään tapahtumissa, kokouksissa ja seminaareissa. Livekuvituksessa kuvittaja piirtää ja esittää pääajatukset näytöllä grafiikkataululla. Livekuvittajan työhön kuuluu myös tietojen analysointi ja synteesi. 

Projektitiimi tapasi livekuvittaja etäyhteyksin kaksi kertaa ennen työpajoja. Tapaamisissa käytiin läpi tulevien työpajojen järjestelyjä ja aikatauluja sekä keskusteltiin pajojen tavoitteista ja kohderyhmistä. Keskustelun pohjalta livekuvittajan tarkemmaksi rooliksi määrittyi työpajoissa kiertely ryhmien työskentelyä kuunnellen. Lisäksi tutustuimme työtiloihin etukäteen Karelia-amk:n kampuksista kuvattujen 360-kuvien avulla. Samalla keskusteltiin livekuvituksen toteuttamiseen tarvittavista teknisistä laitteista.  

Työpajojen pitopaikaksi valittiin Wärtsilä-kampuksen Dynamo-lounge-tila. Dynamo-lounge soveltuu työpajojen järjestämiseen erittäin hyvin: se on viihtyisä ja mukava suljettu tila, joka luo luottamuksellisen ilmapiirin. Tilassa voi vapaasti siirrellä huonekaluja, liikkua ja järjestää erillisiä pisteitä, joissa työpajojen osallistujat voivat keskustella rauhassa. Tilassa on myös livekuvitukseen tarvittavat tekniset laitteet.  

Reaaliaikainen kuvitus näkyy kaikille osallistujille 

Työpajassa osallistujat jaettiin pienempiin ryhmiin, joissa he keskustelivat työpajan teemaan liittyvistä aiheista. Jokaisen pienryhmän keskustelua ohjasi Karelia-amk:n henkilöstön jäsen. Heidän tehtävänään oli toimia keskustelukumppaneina ja keskustelun ohjaajina, tehden samalla omia muistiinpanoja. Ennen työpajan alkua livekuvittaja oli jakanut kuvitettavan kuvan eri osioihin huomioiden keskusteltavien teemojen määrän. Hän käytti kuvituksessa Karelia-amk:n ilmeen mukaisia värejä.  

Ennen pienryhmäkeskustelujen alkua työpajan osallistujille kerrottiin livekuvituksen tarkoitus ja livekuvittajan rooli työpajassa. Keskusteluissa luottamuksellisen ilmapiirin muodostuminen oli välttämätöntä, koska työpajassa pyrittiin tunnistamaan kohderyhmien kokemia haasteita ja tarvittavia kehittämiskohteita. Keskustelujen aikana livekuvittaja kierteli eri pisteillä ja kuunteli, mistä osallistujat puhuivat, piirtäen samanaikaisesti keskustelujen teemoja osallistujille näkyväksi. Osallistujat kiinnittivät huomiota kuvaan silloin kun halusivat, eikä tämä häirinnyt työpajan kulkua.  

Henkilöitä keskustelemassa pöydän äärellä. Taustalla livekuvituksen projektio.

Livekuvitus näkyy osallistujille niin sanottuna timelapse-kuvana, jonka avulla osallistujat näkevät kuvan reaaliaikaiset muutokset. Livekuvittaja käyttää työssään tablettia, jossa on erittäin korkean resoluution iPad Pro -näyttö (pikselöitymistä ei tapahdu, kun kuvia suurennetaan ja pienennetään), ja Adobe Fresco -ohjelmistoa. Tiedot tulevat suoraan tabletista heijastettavalle näytölle, joka on liitetty AppleTV:n kautta näyttöön. Livekuvitus tallentuu välittömästi.  

Kuviin voidaan lisätä myös paljon tietoa tekstin avulla. Yhdelle arkille mahtuukin yllättävän runsaasti tietoa. Tärkeät tiedot kirjoitetaan suuraakkosin tai lisätään kehyksiin ja korostetaan; toissijaiset tiedot kirjoitetaan kursiivilla. Ihmiset, tunteet, teot, keinot, ilmiöt ja asiat, joita halutaan ymmärtää, muutetaan useimmiten kuviksi. Kuvat helpottavat keskustelun havainnollistamisessa ja muistamisessa erityisesti henkilöitä, jotka eivät osaa suomea tai englantia hyvin.  

Henkilö pitelee katsojaa päin tablettia, jossa näkyy kuvitusta. Taustalla pöydän ääressä keskustelijoita.

Livekuvitus luo tunnelmaa ja auttaa hahmottamisessa 

Kuvittajan läsnäolo loi työpajaan mukavan tunnelman, ja livekuvitus toimi mainiona yhdistävänä tekijänä. Menetelmä piti osallistujat keskustelussa mukana sekä madalsi kansainvälisten opiskelijoiden mahdollista kielimuuria. Työpajan rento ilmapiiri auttoi osallistujia jakamaan ideoitaan ja ajatuksiaan avoimesti. Visuaalinen osuus auttoi heitä tunnistamaan kuvatut ilmiöt paremmin. On myös huomionarvoista, että mielikuvat auttavat muistamaan esimerkiksi yritysten nimiä, joita on vaikea hahmottaa korvakuulolta. Livekuvitus säästää myös aikaa eikä muita muistiinpanoja tarvita, koska livekuvittaja analysoi ja luo keskusteluista kokonaisuuksia prosessin aikana. 

Työpajan lopuksi livekuvittaja kiteytti työpajojen keskustelut sanallisesti kuvien avulla. Osallistujat näkivät ajatuksensa kuvassa, ja he pitivät siitä, että heidän mielipiteensä otettiin huomioon. Tapahtuman jälkeen livekuvittaja lähetti kuvat hanketiimille, jotta livekuvituksen piirroksia voidaan käyttää hankkeen kehittämistarpeisiin. Valmista tuotosta voidaan myös hyödyntää sosiaalisen median kanavilla ja hankkeen viestinnässä.  


Kirjoittajat 

Anastasia Korchinskaya, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu 

Sini-Tuuli Saaristo, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu 


Valokuvat  

Sofiya Meleshkova, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu 


Lähteet 

Karelia-ammattikorkeakoulu. 2022. Campuses of Karelia UAS. https://kareliatesti.meitadev.fi/en/campuses-of-karelia-uas/. 23.5.2022.  

Redanredan Oy. 2022. Livekuvitus. https://redanredan.fi/palvelut/livekuvitus/. 23.5.2022. 

W-Power-hanke. 2022. https://w-power.interreg-npa.eu/. 23.5.2022. 

Väisänen, T. 2022. Kansainvälisten opiskelijoiden tarpeet näkyviksi. https://kareliatesti.meitadev.fi/2022/05/kansainvalisten-opiskelijoiden-tarpeet-nakyviksi/. 24.5.2022.