Hyvinvointialan VaPa-hanke on hyvinvointialan yritystoiminnan kehittämiseen suunnattu hanke, jota hallinnoivat Karelia-ammattikorkeakoulu ja Keski-Karjalan kehitysyhtiö KETI. Katsantokantana hankkeessa on erityisesti tulevaisuuden liiketoiminnassa. Kareliassa opiskelevat hyvinvointialan tulevaisuuden osaajat, eli tulevat fysioterapeutit, sosionomit ja terveyden- ja sairaanhoitajat ovat isossa roolissa koko toimialan kehittämisessä. Heidän harjoittelu- ja työpaikkatoiveensa voivat muovata koko toimialan tulevaisuutta. Niinpä kartoitimme opiskelijoiden näkemyksiä kyselyn avulla tammi-helmikuussa 2022.
Tulokset loivat kuvaa opiskelijoiden arvostuksista, jotka määrittänevät myös heidän tulevaisuuden työpaikkavalintojaan. Samaan aikaan työvoimasta on niukkuutta etenkin Pohjois-Karjalan harvaan asutuilla alueilla. Vapa-hanke järjesti aiheen ympärille tilaisuuden hyvinvointialan opiskelijoille ja alalla toimiville yrittäjille keskinäisen ymmärryksen lisäämiseksi.
Harjoittelupaikan valintaan vaikuttavat tekijät
Vastauksissa suosituin vaihtoehto kärkikolmikossa olivat mielekkäät työtehtävät. Opiskelijat haluavat siis päästä tekemään omaa osaamista ja tutkintoa vastaavia tehtäviä ja valmistautumaan valmistumisen jälkeiseen työelämään. Harjoittelupaikan sijainti valikoitui ykkösasiaksi peräti lähes 40 prosentilla vastaajista. On edelleen realismia, että harjoittelupaikka pyritään löytämään opiskelupaikkakunnalta tai muuten käytännöllisestä sijainnista. Tätä selittävät sekä taloudelliset syyt, että arkielämän sujuvuus. Opiskelupaikkakunnalla voivat olla puoliso, kaverit, lemmikit ja harrastukset. Riittävä ohjaus nousi kolmanneksi useimmin vastausvaihtoehtojen kärkikolmikkoon.
Tulevan työpaikan valintaan vaikuttavat tekijät
Myös tulevan työpaikan valintaan vaikuttavissa tekijöissä mielekkäät työtehtävät valikoituivat kolmen kärkeen lähes kaikilla vastaajilla, ykköseksi peräti yli puolella vastaajista. Tämä ei tullut yllätyksenä. Myös työpaikan sijainnin merkitys oli vahva opiskelijoille: neljäsosa piti sitä peräti tärkeimpänä asiana. Reilusti yli puolet nosti sen kärkikolmikkoon.
Harva nosti kärkeen työn joustavuutta. Palkan nosti ykköseksi 13,3 prosenttia vastaajista. Kärkikolmikkoon tekijöissä palkan nosti kuitenkin yli 70% vastaajista, joten elementtinä se on tärkeä tulevaa työpaikkaa valittaessa.
Millainen on hyvä työnantaja?
Hyvää työnantajaa pyydettiin kyselyssä luonnehtimaan kolmella sanalla. Joustavuus nousi mainituimmaksi sanaksi. Reiluus, rehellisyys ja luotettavuus voidaan ryhmitellä lähelle toisiaan. Tulevaisuuden osaaja kaipaa työssään myös kannustusta ja ymmärrystä, jotka ovat työelämän pehmeämpiä arvoja.
- Kysely lähetettiin sähköpostitse Karelian sosiaalialan, terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaopiskelijoille sekä fysioterapian opiskelijoille ja näiden alojen YAMK-opiskelijoille
- Kyselyn vastausaika oli 21.1.2022 – 8.2.2022
- Toimeksiantoa esiteltiin hankehenkilöstön toimesta opiskelijaryhmille myös opetuksen yhteydessä
- Vastaajia 115 kpl
Foorumi toi alan opiskelijat ja työnantajat yhteen
Järjestimme helmikuussa 2022 yhteistyössä Karelian opetushenkilöstön kanssa Hyvää palvelua hyvinvointialalle -foorumin alan opiskelijoille ja palveluntuottajille. Tilaisuus puheenvuoroineen ja paneeleineen järjestettiin hybriditoteutuksella osin paikan päällä Tikkarinteen kampuksella, osin Teams-yhteyden välityksellä.
Foorumin puheenvuoroissa ja paneelikeskustelussa esille nousivat oikean tasoinen ohjaus ja harjoittelun käytännön asiat. Opiskelijalle pitkä matka omilla kustannuksilla tai oman arjen hankaloituminen voi estää harjoittelut kauempana kotoa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opiskelupaikkakunnalla tai asuinpaikkakunnalla sijaitsevien harjoittelupaikkojen asema korostuu. Kuitenkin sekä harjoittelijoita että työntekijöitä kaivattaisiin kipeästi myös maakunnan reuna-alueille. Keskustelussa todettiin, että työnantajat voivat mahdollistaa joustoja ja auttaa monin keinoin työntekijöitä uuden alkuun. Molemminpuolinen jousto on tärkeää varsinkin pienissä yrityksissä. Myös lisäkouluttautumiseen ja osaamisen täydentämiseen työn ohessa työnantajat suhtautuivat suopeasti.
Kirjoittaja:
Anssi Kekkonen, projektiasiantuntija, VaPa-hanke, Karelia-ammattikorkeakoulu