Yhteistyösopimuksia, webinaareja, pilotoituja opintojaksoja, kulttuureiden kohtaamista ja biotalouden haasteita – niistä on Join-Bioerko -hankkeen kansainväliset kuviot tehty. Vaikka covid-19-pandemia on viimeisten vuosien ajan haastanut useimpia hankkeita, Itä-Suomen kansainvälisen biotalousosaamisen kehittäminen työelämälähtöisen jatkuvan oppimisen keinoin (Join-Bioerko) -hankkeen kansainvälistymiseen tähtäävät toimet on saatu hankkeen ensimmäisen puolikkaan aikana hyvään vauhtiin.
Join-Bierko -hankkeen yhtenä kolmesta päätavoitteesta on luoda biotalouden koulutukseen ja sen kehittämiseen liittyviä kansainvälisiä yhteistyökuvioita ja ennen kaikkea pilotoida erilaisia opintokokonaisuuksia ulkomaalaisten korkeakoulujen kanssa. 2,5-vuotisesta hankkeesta on takana nyt puolitoista vuotta ja sinä aikana on onnistuttu jo lähes toteuttamaan hankesuunnitelmassa luvatut toimenpiteet.
Join-Bioerko -hanke
Itä-Suomen kansainvälisen biotalousosaamisen kehittäminen työelämälähtöisen jatkuvan oppimisen keinoin (Join-Bioerko) -hanke käynnistyi syksyllä 2020. Hanke toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen tavoitteena on parantaa biotalousalan jatkuvan oppimisen koulutustarjontaa, kehittää koulutuksen työelämälähtöisyyttä niin substanssin kuin pedagogiikankin osalta sekä rakentaa kansainvälistä vaikuttavuutta pilotoimalla erilaisia yhteistyömuotoja ulkomaisten korkeakoulujen kanssa. Hankkeessa järjestetään vähintään kolme kansainvälistä pilotointikoulutusta, jotka voivat vaihdella malliltaan toisistaan, riippuen täysin kohdemaasta ja sen tarpeista. Koulutusten kautta on tarkoitus kerätä kokemuksia ja palautetta kansainväliseen biotalousalan koulutusyhteistyöhön liittyen ja hankkeen päätteeksi kootaan yhteenveto, jota on tarkoitus hyödyntää tulevaisuuden kansainvälistä koulutusyhteistyötä valmisteltaessa ja suunniteltaessa.
Tansaniasta vauhtia Etelä-Amerikan valloitukselle
Ensimmäinen varsinainen kansainvälinen opintojaksopilotointi hankkeen osalta tehtiin jo heti hankkeen käynnistymisen yhteydessä syksyllä 2020, kun yhdessä Eseia-verkoston kanssa järjestettiin 5 opintopisteen laajuinen kesäkoulu teemalla ”Climate friendly bioenergy solutions”. Kesäkouluun osallistui yhteensä 22 opiskelijaa ja 30 eri asiantuntijaa Tansaniasta, Suomesta sekä eri puolilta Eurooppaa. Kesäkouluun liittyvää yhteistyötä oli osittain pohjustettu jo edellisen Bioerko-hankkeen osalta, mikä mahdollisti ripeän alun yhteistyölle. Tansaniaan alkuvuonna 2020 tehty opintomatka loi pohjan kesäkurssille ja poiki monia koulutukseen ja hanketoimintaan liittyviä ideoita jatkojalostettavaksi. Opintomatkalla tutustuttiin niin tansanialaiseen koulutusjärjestelmään (yliopistotaso, opistotaso) kuin paikallisiin metsä-, puu- ja energia-alan toimijoihin. Matkan huomionarvoisin seikka oli huomata itäsuomalaisen metsä- ja energiaosaamisen mahdollisuudet Tansaniassa, sillä siellä ollaan metsänhoidon ja puunkäytön aloilla tilanteessa, jossa suomalaiset toimijat olivat vuosikymmeniä sitten. Hyvin suunnitelluilla koulutus- ja investointihankkeilla itäsuomalaisilla alan toimijoilla olisi nyt yhteistyössä tansanialaisten yhteistyökumppaneiden kanssa mahdollisuudet välttää ne virheet, mitä Suomessa metsä-, puu- ja energia-aloilla menneisyydessä tehtiin. Näiden matkalla ja kesäkoulun aikana syntyneiden ideoiden pohjalta onkin nyt tarkoitus solmia pidempiaikainen yhteistyösopimus Join-Bioerko -hankkeen suomalaisten korkeakoulujen sekä useamman tansanialaisen organisaation välille.
Afrikan suunnan positiivisten kokemusten myötä yhteistyökuvioita haluttiin lähteä laajentamaan myös Etelä-Amerikan suuntaan. Yhteensä neljän chileläisen korkeakoulun (la Universidad Católica del Maule de Chile, la Universidad Austral de Chile, la Universidad de Talca ja la Universidad de Concepción) kanssa muodostettiin verkosto ja sovittiin yhteistyön aloittamisesta talvella 2020-2021. Hallinnollisten sopimusten allekirjoitusten jälkeen yhteistyö saatiin toden teolla käyntiin kevään 2021 aikana, kun sovittiin yhteisen webinaarin ja verkkokurssin järjestämisestä syksylle 2021. Syyskuussa 2021 päästiinkin ensin kuulemaan yhteistyön tuloksia metsäbiotalouteen keskittyneessä webinaarissa, jossa puhujina olivat mm. suurlähettiläs ja edustuston päällikkö Eija Rotinen Santiago de Chilen suurlähetystöstä, Head of Mediterranean Facility Inazio Martínez de Arano Euroopan metsäinstituutista sekä tohtori Alex Berg Universidad de Conceptiónista. Webinaari saavutti suuren suosion yhteensä 67 kuuntelijalla ja yli sadalla webinaariin ilmoittautuneella.
Pari viikkoa tämän jälkeen koeponnistettiin puolestaan kahden viikon mittainen verkkovälitteinen kesäkoulu otsikolla ”Sustainable Solutions for Circular Bio-based World”. Verkkokurssi oli laajuudeltaan viiden opintopisteen suuruinen ja siihen ilmoittautui yhteensä 40 opiskelijaa sekä lukuisa joukko eri yritysten ja organisaatioiden asiantuntijoita niin Chilestä, Suomesta kuin mm. Saksastakin. Verkkokurssin ensimmäisen viikon aikana opiskelijat tutustuivat opintojakson aiheeseen suomalaisten ja chileläisten asiantuntijoiden pitämien luentojen johdolla. Toisen viikon aikana opiskelijat puolestaan haastettiin parantamaan heidän kommunikaatio-, ajattelu- ja kulttuurillista osaamistaan ryhmätöiden muodossa. Opiskelijat toisin sanoen jaettiin opinto- ja kulttuuritaustaisesti mahdollisimman heterogeenisiin ryhmiin ja heille annettiin biotalouteen liittyvä haaste, joka heidän tuli yhdessä ratkaista. Opintojakson päätteeksi ryhmät esittelivät ratkaisunsa muille ja kirjalliset tuotokset palautettiin lisäksi opettajien tarkempaan tarkastukseen. Saadun palautteen perusteella opintojakso oli opiskelijoiden mielestä innostava ja avartava kokemus ja se oli tuonut heille uudenlaista ymmärrystä järjestäjämaiden biotaloudesta.
Kohti kolmatta ja toiveita matkustamisesta
Chilen webinaarin ja opintojakson järjestämisen aikoihin aloiteltiin myös jo yhteistyökuvioita kolmanteen, suomalaisillekin sellutehdasprojektien kautta tutuksi tulleeseen kohteeseen, Uruguayhin. Syksyn webinaarin osallistujalistalla oli jo nähty muutama uruguaylaisnimi, mutta varsinainen ensimmäinen ns. vakavampi yhteistyötapaaminen järjestettiin kuitenkin vasta myöhemmin syksyllä. Tapaamisen aikana Karelia-amk, Savonia-amk ja Itä-Suomen yliopisto esittelivät kukin omaa toimintaansa uruguaylaiselle teknilliselle korkeakoululle, Universidad Tecnologica del Uruguay:lle (UTEC), ja päinvastoin. Lopputulemana päädyttiin siihen, että aloiteltiin valmistelemaan korkeakoulujen välistä yhteistyösopimusta ja sovittiin, että mikäli covid-19 -tilanne vain suo, suomalainen delegaatio lähtee käymään Uruguayssa tutustumassa paikalliseen toimintaympäristöön ja suunnittelemaan laajemmin tulevaisuuden yhteistyökuvioita keväällä 2022. Tuon saman reissun aikana olisi tarkoitus pistäytyä myös chileläisissä yhteistyökorkeakouluissa. Haaveissa on myös, että eteläamerikkalaiset kollegat ja mahdollisesti myös opiskelijat pääsisivät tutustumaan Suomeen ja Join-Bioerko -hankkeen yhteistyökorkeakouluihin vielä tulevan vuoden aikana. Keväälle 2022 onkin jo suunniteltu myös mm. Hackathon-tyyppinen kansainvälinen hybridiopintojakso, jonne on toivotettu tervetulleiksi niin lähi- kuin etäopetuksenkin kautta sekä chileläisten että uruguaylaisten yhteistyökorkeakoulujen opiskelijat.
Join-Bioerko -hankkeessa katsotaan siis vahvasti eteenpäin kansainvälistymisen osalta, siitäkin huolimatta, että pandemiatilanne meinaa haastaa yhteistyön tekemistä. Toisaalta tilanne voidaan kuitenkin nähdä myös positiivisena, sillä ilman covid-19 -virusta olisimme tuskin lähteneet kehittämään nykyisenlaisia webinaareja tai verkko-opintojaksoja yhteistyössä tansanialaisten tai chileläisten kanssa ja sitä kautta monen opiskelijan kansainvälistyminen olisi varmasti jäänyt viimeisten vuosien aikana toteutumatta. Toivotaan joka tapauksessa, että vielä jonain päivänä fyysisetkin yhteistyökuviot mahdollistuvat kaikkien näiden kolmen yhteistyömaan korkeakoulujen ja organisaatioiden välillä ja kansainvälistä biotalouskoulutusta saadaan sen myötä syvennettyä ja kehitettyä entisestään.
Lisätietoja hankkeesta ja siihen vahvasti liittyvästä biotalouden erikoistumiskoulutuksesta voi käydä lukemassa verkkosivuilta osoitteesta: https://www.biotalouskoulutusitasuomi.fi/.
Kirjoittajat:
Sini Rantanen, opettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu
Kaija Saramäki, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Simo Paukkunen, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu