Lääkehoidon osaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa

Lääkehoitoa toteutetaan monissa erilaisissa toimintaympäristöissä ja sen toteutus on aina ensisijaisesti lääkehoidon koulutuksen saaneiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tehtävä. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä lääkitysturvallisuus on tiivis osa potilas- ja asiakasturvallisuutta ja siten myös olennainen osa hyvän hoidon perustaa. Lääkehoidon osaamisvaatimukset ovat sosiaali- ja terveydenhuollossa laajoja ja muuttuvia, mikä edellyttää jatkuvaa osaamisen päivittämistä ja kehittämistä. Laadukas ja turvallinen lääkehoidon toteutus vaatii monipuolista osaamista ja valmiutta jatkuvaan oppimiseen, joihin Karelia koulutusorganisaationa vastaa suunnitelmallisella lääkehoidon opetuksella.

Lääkehoidon osaamisen perustukset luodaan koulutusorganisaatiossa

Perusta lääkehoidon osaamiselle luodaan sosiaali- ja terveydenhuollon koulutusta tarjoavissa koulutusorganisaatioissa. Monipuolisessa ja kattavassa lääkehoidon opetuksessa huomioidaan ne vastuut ja sisällöt, jotka kullekin ammattihenkilölle lääkehoidon toteuttamisessa kuuluvat.  Karelian tavoitteena on, että opiskelijat saavuttavat ajantasaista lääkehoidon osaamista, jota tarvitaan jatkuvasti muuttuvassa sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Koulutusorganisaatiossa luodun perustan jatkoksi sosiaali- ja terveysalojen työnantajat toteuttavat yhtenä lakisääteisenä tehtävänään lääkehoidon osaamisen varmistamista ja kehittämistä. Työnantajan tulee varmistaa ja dokumentoida säännöllisesti kaikkien lääkehoitoa toteuttavien työntekijöidensä teoreettinen ja käytännön osaaminen. Fimea (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus) on laatinut yhdessä sidosryhmiensä kanssa lääkeinformaatiostrategian, jota Kansallinen Lääkeinformaatioverkosto toteuttaa vuosina 2021- 2026. Strategian yhtenä painopisteenä on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden lääkehoidon osaaminen, joka nähdään turvallisen lääkehoidon edellytyksenä.

Lääkehoidon toteutuksessa työnantajan velvollisuus on huolehtia, että lääkehoitoa toteuttavalla henkilöstöllä on asianmukainen koulutus, riittävä osaaminen ja tarvittavat välineet sekä tilat turvallisen lääkehoidon toteuttamiseksi. Työntekijä varmistaa osaltaan, että toimii säädösten, asetettujen ammatillisten laatuvaatimusten ja yhteisesti sovittujen linjausten mukaisesti.

Lääkehoidon osaamisen vahvistaminen ja kehittäminen jatkuu työelämässä

Työantaja huolehtii lääkehoidon osaamisen kehittämisestä muun muassa täydennyskoulutuksen ja suunnitelmallisen työssä oppimisen avulla. Sosiaali- ja terveydenhuollossa uusia lääkehoidon osaamisvaatimuksia muodostuu nopeatempoisesti, jolloin osaamisen jakaminen ammattiryhmien kesken on ehdoton edellytys ajanmukaisen ja laadukkaan lääkehoidon toteutumiselle.

Kareliassa yhdessä oppiminen ja moniammatillisuus ovat läsnä sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoiden opinpolulla. Sairaan- ja terveydenhoitajien moniammatilliset opinnot käynnistyvät yhdessä sosionomi- ja fysioterapeuttiopiskelijoiden kanssa heti ensimmäisen lukukauden aikana, ja jatkuvat läpi opintojen.

Turvallinen lääkehoito – Opas lääkehoitosuunnitelman laatimiseen

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi alkuvuodesta 2021 oppaan Turvallinen lääkehoito- Opas lääkehoitosuunnitelman laatimiseen (Laukkanen & Ruokoniemi 2021). Opas on valmisteltu viranomaisyhteistyönä ja on luonteeltaan suositus, joka toimii myös valvontaviranomaisten työvälineenä. Sen päätavoitteena on tukea kaikkia lääkehoitoa toteuttavia toiminta- ja työyksiköitä lääkehoitoprosessin turvallisuuden varmistamisessa. Karelian lääkehoidon opetuksessa tämä lääkehoitoa koskeva kansallinen ohjaus on käsittelyssä heti opintojen alussa olevien Lääkehoidon perusteet ja farmakologia -opintojen myötä. Opinnot kuuluvat sairaanhoitaja-, terveydenhoitaja-, fysioterapeutti- ja sosionomiopiskelijoille. Jo näissä opinnoissa opiskelijat oppivat lääkehoitoa koskevat säädökset ja periaatteet sekä sosiaali- ja terveysministeriön lääkehoitoa koskevat ajantasaiset ohjeistukset.

Turvallinen lääkehoito -oppaassa esitetään muun muassa lääkehoitoa toteuttavien sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä työskentelevien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja myös opiskelijoiden lääkehoidon tehtävät. Oppaassa on myös esimerkkejä osaamisen varmistamisesta. Erityisesti opas nostaa esille lääkitysturvallisuuden ja lääkehoitosuunnitelman merkityksen.  

On hienoa, että lääkehoitosuunnitelma on tiiviinä osana Karelian lääkehoidon opetuksen jatkumossa ja sen sisältöihin sekä merkitykseen turvallisen lääkehoidon osatekijänä paneudutaan Lääke- ja nestehoito -opintojakson opinnoissa toisella lukukaudella. Opiskelijoita kannustetaan harjoittelujaksoillaan tutustumaan yksiköiden lääkehoitosuunnitelmiin, jolloin lääkehoitosuunnitelman merkitys ja rooli hoitotyön käytännön työkaluna konkretisoituu vielä vahvemmin.

Millaista osaamista laadukkaan lääkehoidon toteuttaminen edellyttää?

Lääkehoidon osaaminen edellyttää laajaa teoreettisen tiedon hallintaa mm. ihmisen elimistöstä, sairauksista ja lääkeaineista. Lääkehoidossa tarvitaan myös matemaattisia taitoja. Kliinistä osaamista, kuten kädentaitoja, vaaditaan lääkehoidon toteuttamiseksi lääkehoitoprosessin monissa vaiheissa erilaista välineistöä käyttäen. Lääkehoidon osaamisen vaje voi olla asiakkaalle kohtalokas. Teoreettinen ja käytännön osaaminen eivät yhdessäkään takaa laadukasta lääkehoitoa.  Lääkehoitoa toteuttava työntekijä tarvitsee osaamista myös tiedon hankintaan ja arviointiin, ongelmanratkaisuun sekä päätöksentekoon.  Nämä moninaiset taidot harjaantuvat Kareliassa lääkehoidon opintojen myötä, kun sisällöissä edetään perusteista soveltaviin ja syventäviin sisältöihin. Opiskelijan osaamista kasvatetaan opintojen etenemisen myötä siirtymällä sulavasti yksittäisistä asioista kokonaisvaltaiseen lääkehoidon toteuttamiseen. 

Simulaatio lääkehoidon oppimismenetelmänä

Simulaatio on todettu olevan oiva oppimismenetelmä myös lääkehoidossa, sillä se lisää lääkehoidon tietojen ja taitojen lisäksi päätöksentekotaitoja ja vahvistaa oppijan itseluottamusta. Lääkehoidon oppimisessa simulaatioiden oppimistuloksia ovat teoreettisen osaamisen vahvistuminen, lääkehoitotaitojen, moniammatillisen vuorovaikutuksen sekä ryhmätyötaitojen kehittyminen. Nämä oppimistulokset luovat hyvät edellytykset sille lääkehoidon osaamiselle, jota sosiaali- ja terveydenhuollossa tarvitaan. Monipuolisten ja nykyteknologiaa hyödyntävien oppimisympäristöjen ja -menetelmien avulla syntyy monipuolisia osaajia myös lääkehoidon toteuttajiksi. Kareliassa tämä on mahdollista jo nyt, ja kehittämistyötä jatketaan uusien innovaatioiden myötä.

Karelia tekee yhteistyötä lääkehoidon osaamisen kehittämiseksi

Karelia on aktiivisesti mukana lääkehoidon opetuksen kehittämisen kansallisessa asiantuntijaryhmässä (LOKKA). LOKKA-työryhmässä käsitellään lääkehoidon opetukseen ja oppimiseen liittyviä ajankohtaisia ja keskeisiä kysymyksiä sekä jaetaan kokemuksia ja hyviä käytänteitä eri ammattikorkeakoulujen kesken. Lääkehoidon opetuksen kehittäminen on työryhmäläisten yhteinen tavoite.

Karelia tekee tiivistä yhteistyötä myös alueellisten sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Päämääränä  on turvallinen lääkehoito, jota toteuttavat  laadukkaan lääkehoidon koulutuksen saaneet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt.  


Kirjoittaja:

Henna Kakkonen, opettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

Aura, S. 2017. Simulation -based Pharmacotherapy Learning: Assessing Educational Effectiveness in Radiographers` Continuing Education. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-61-2501-5 24.11.2021

Laukkanen, E. & Ruokoniemi, P. (toim.) 2021. Turvallinen lääkehoito. Opas lääkehoitosuunnitelman laatimiseen. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2021: 6. Helsinki. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-8682-4 24.11.2021

Opetushallitus 2019. Osaaminen 2035. Osaamisen ennakointifoorumin ensimmäisiä ennakointituloksia. Raportit ja selvitykset 2019:3. https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/osaaminen-2035  25.11.2021

Kiviranta, P. & Hämeen-Anttila, K. 2021. Lääkkeen käyttäjä lääkeinformaation keskiöön – Kansallinen lääkeinformaatiostrategia 2021- 2026. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea 01/2021. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7299-16-6