Opetushenkilöstön palkan korotukset perustuvat Sivistan yksityisen opetusalan työehtosopimukseen. Työehtosopimuksessa on sovittu ensinnäkin yleiskorotuksista. Nämä ovat prosentuaalisia korotuksia, jotka on tarkoitettu maksettavaksi kaikille opettajille samansuuruisina. Viimeisin työehtosopimuksen mukainen yleiskorotus oli suuruudeltaan 1,1 % ja se tapahtui 1.6.2021.
Yleiskorotuksien lisäksi työehtosopimus sisältää myös järjestelyeriä, joiden jakamisesta neuvotellaan paikallisesti. Meneillään olevalla sopimuskaudella jaettavat erät ovat olleet 0,5 % (1.12.2020) ja 0,25 % (1.12.2021). Karelia-ammattikorkeakoulussa työnantaja on käynyt pääluottamusmiesten kanssa kattavat neuvottelut järjestelyerien jakokriteereistä syksyllä 2020 ja 2021. Neuvottelut on käyty hyvässä yhteishengessä, mutta lopullinen päätösvalta asiassa on aina työnantajalla.
Järjestelyerä jaetaan työn vaativuuden perusteella
Järjestelyerää ei ole tarkoitettu jaettavaksi kaikille opettajille tasan samansuuruisina erinä. Tarkoitus ei myöskään ole, että kaikki opettajat saisivat järjestelyerästä jotakin. Työehtosopimuksen mukaan järjestelyerä jaetaan työnantajan päätöksen mukaisesti joko työn vaativuuden tai henkilökohtaisen työstä suoriutumisen perusteella. Karelia-ammattikorkeakoulussa työnantaja on valinnut jakoperusteeksi opetushenkilöstön osalta työn vaativuuden.
Työn vaativuuteen perustuva järjestelyerän maksaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että peruspalkan lisäksi opettajalle maksetaan TVA-lisää. Lisän saamisen edellytyksenä on, että opettaja tekee niin sanottua perustehtävää vaativampia tehtäviä. Yliopettajan ja lehtorin perustehtävät oli aiemmin määritelty ammattikorkeakoululainsäädännössä. Nykyisin työtehtävät eivät perustu lakiin, mutta työnantaja on määritellyt ne esimerkiksi strategisessa henkilöstösuunnitelmassa ja työsopimuksissa.
Opettajien työn vaativuuden kriteerit
Järjestelyerän maksaminen työn vaativuuden perusteella TVA-lisänä edellyttää työn vaativuuden kriteerien määrittelyä. Näiden kriteerien tulee olla sellaisia, jotka eivät sisälly opettajan perustehtävään. Työn vaativuuteen perustuva lisä on tarkoitettu maksettavaksi perustehtävää vaativammasta työstä. Esimerkiksi lehtori voi saada TVA-lisän opettamisesta ja ohjauksesta YAMK-koulutuksissa, koska tämä ei kuulu lehtorin perustehtävään. Sen sijaan yliopettajilla YAMK-koulutuksen opetus ja ohjaaminen lukeutuu osaksi perustehtävää.
Työn vaativuuden kriteerien suunnittelussa on hyvä huomioida myös työehtosopimuksen sopijapuolten ohjeet ja suositukset. Näistä keskeisin on se, että työn vaativuuden kriteerit tulee rakentaa siten, että järjestelyerä on luonteeltaan euromääräisesti riittävän palkitseva. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kriteerit eivät saa olla liian löysiä. Esimerkiksi avoimessa ammattikorkeakoulussa opettaminen kriteerinä koskisi käytännössä lähes kaikkia opettajia. Jos tällainen kriteeri olisi, niin jaettava summa opettajaa kohden olisi erittäin pieni ja ajatus palkitsevuudesta poistuisi.
TVA-lisää maksetaan määräaikaisesti
Karelia-ammattikorkeakoulussa työn vaativuuden arviointiin perustuvaa TVA-lisää maksetaan määräaikaisena vuoden ajan. Kyseessä ei siis ole pysyvä palkan osa. Vuoden määräajan jälkeen palkkapotissa olevat rahat jaetaan uudelleen. Käytettävissä oleva palkkapotti voi kasvaa vuosittain, jos työehtosopimus sisältää määräyksiä uusista järjestelyeristä. Esimerkiksi alkuperäinen järjestelyeräpotti vuonna 2020 oli 0,5 %. Syksyllä 2021 tähän pottiin lisättiin 0,25 %. Jaettavissa olevan rahan lisääntyminen mahdollistaa myös jakokriteerien kehittämisen ja laajentamisen.
Osa opetushenkilöstön järjestelyerästä ”kinkkurahana”
Keväällä 2021 OAJ käynnisti valtakunnallisesti paikalliset neuvottelut, joiden tarkoituksena oli nostaa esille koronan aiheuttamista muutoksista johtuneet opettajan työn vaativuuden muutokset. Nämä neuvottelut käytiin myös Karelia-ammattikorkeakoulussa. Neuvotteluissa sovittiin, että koronasta johtuvat työn vaativuuden muutokset huomioidaan syksyn 2021 järjestelyeräneuvotteluissa. Näiden neuvottelujen jälkeen työnantaja päätyi maksamaan opetustyötä tekeville opettajille kertaluontoisen 150 euron korvauksen joulukuussa 2021. Kertaerän perusteena on koronasta aiheutunut lisätyö ja koronasta aiheutuneet muutokset opetuksen toteuttamisessa. Tätä työnantajan maksamaa kertakorvausta voidaan kutsua esimerkiksi kinkkurahaksi tai vaikka kasvisrullarahaksi.
Kirjoittaja:
Atte Korte, lehtori, OAJ:n pääluottamusmies, Karelia-ammattikorkeakoulu