OAJ hoitaa opettajien ja muiden opetusalan ammattilaisten edunvalvontaa monella eri tasolla. Valtakunnan tasolla OAJ muun muassa neuvottelee työ- ja virkaehtosopimuksista, joissa määritellään esimerkiksi palkkauksen perusteet ja muita työ- tai virkasuhteen ehtoja. Alueellisella ja paikallisella tasolla OAJ valvoo, että työ- ja virkaehtosopimuksia noudatetaan. Lisäksi OAJ pyrkii edistämään jäsentensä työoloja ja tukee heidän hyvinvointiaan.
Alueellinen ja paikallinen edunvalvonta näyttäytyy OAJ:n jäsenen arjessa etenkin silloin, kun työpaikalla esiintyy ongelmia. Edunvalvontatyö sisältää kuitenkin paljon muutakin kuin ongelmien selvittämistä. Yksi tärkeä osa edunvalvontaa on ennakoiva edunvalvontatyö, joka perustuu liiton edustajien ja työnantajan luottamuksellisiin suhteisiin ja luottamusmiesten kykyyn tunnistaa jäsenistön tarpeita. Ennakoivassa edunvalvonnassa asioista keskustellaan työnantajan kanssa jatkuvassa vuoropuhelussa ja mahdolliset kytevät vaikeudet ratkaistaan jo ennen kuin niistä syntyy varsinaisia ongelmia.
Työnantajatapaamisissa keskustellaan ajankohtaisista asioista
Pohjois-Karjalassa tärkeä osa ennakoivaa edunvalvontatyötä on OAJ:n alueyhdistyksen järjestämät ammatillisten oppilaitosten työnantajatapaamiset. Työnantajatapaamisia on järjestetty säännöllisin väliajoin. OAJ Pohjois-Karjalan puheenjohtaja Kirsi Vuori pitää tapaamisia edunvalvonnan näkökulmasta tärkeinä:
– Näitä tapaamisia on pidetty melko säännöllisesti, ei ihan vuosittain, mutta ainakin joka toinen vuosi. Tapaamisissa käydään hyvässä hengessä läpi ajankohtaisia asioita esimerkiksi edunvalvonnasta, rahoituksesta ja opettajien tilanteesta yleisesti. On erittäin hienoa, että tapaamiset onnistuvat ja työnantajan edustajat tulevat näihin tapaamisiin. Arvostan tätä.
Viimeisin tapaaminen järjestettiin 3.11.2021 yhteisen aamiaisen merkeissä. Tapaamisen osallistui OAJ Pohjois-Karjalan edustajina puheenjohtaja Kirsi Vuori ja alueasiantuntija Nina Räty. Lisäksi tapaamiseen osallistui Ammattiopisto Luovilta rehtori Seija Karvonen, koulutusjohtaja Suvi Mutanen ja pääluottamusmies Tiina Pirinen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverialta rehtori Esa Karvinen ja pääluottamusmies Toni Niemeläinen ja Karelia-ammattikorkeakoululta pääluottamusmies Atte Korte. Ammattikorkeakoulun rehtori Petri Raivo ei tällä kertaa päässyt osallistumaan tapaamiseen.
Pinnalla opettajien työhyvinvointi ja erityisopetuksen tilanne
Tapaamisessa tärkeäksi keskustelun aiheeksi nousi opettajien työssä jaksaminen. Erityisesti korona-aika muutti opettajan työtä ja aiheutti kuormitusta. Riveriassa jaksamiseen liittyvät haasteet on tunnistettu ja sen johdosta on ryhdytty toimenpiteisiin. Tarkoitus on kasvattaa opetushenkilöstön määrää. Lisäksi kymmeniä päätoimisia tuntiopettajia on tarkoitus siirtää lehtorin virkoihin. Myös henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia Riverian hallinnossa ollaan parantamassa, kun henkilöstö saa edustajan yhtymävaltuustoon. Lisäksi Riveriassa on käynnissä useita hankkeita, joiden yhtenä tarkoituksena on työhyvinvoinnin kasvattaminen. Keskusteluissa nousi esille myös se, että työhyvinvointi pitäisi nähdä laajempana kokonaisuutena eikä vain yksittäisinä tekoina. Ammattiopisto Luovin edustaja nostivat esille, että työhyvinvoinnin nostamiseen tarvitaan koko työyhteisön sitoutumista.
Toisena tapaamisen teemana esille nousi erityisopetuksen tilanne, joka on haastava perusopetuksen lisäksi myös ammatillisella toisella asteella. Keskustelussa nousi esille, miten peruskoulussa alkaneet haasteet jatkuvat myös ammatillisella 2. asteella ja heijastuvat myös korkeakouluopetukseen. OAJ Pohjois-Karjalan alueasiantuntija Nina Räty piti tärkeänä, että asiasta saataisiin viestiä ammatilliselta kentältä perusopetuksen suuntaan, koska oppimisen tuki pitäisi antaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Ammattiopisto Luovilla on tunnistettu se, että hakijoissa on lisääntynyt vaativan erityisen tuen oppijoiden määrä. Luovilla pidetään kuitenkin tärkeänä, että jokaisella oppijalla on mahdollisuus opiskeluun, vaikka kaikki eivät kykenekään suorittamaan kokonaista tutkintoa. Sekä Luovilla että Riverialla nähtiin tärkeänä yhteistyön kehittäminen erityisopetuksen alueella. Esimerkiksi jo tällä hetkellä Luovin ja Riverian opinto-ohjaajat tekevät yhteistyötä koulutuksen markkinoinnissa.
Tapaamisen päätteeksi keskusteltiin vielä siitä, kuinka tärkeitä ammattiyhdistyksen ja työnantajien edustajien väliset tapaamiset ovat. OAJ Pohjois-Karjala aikookin jatkaa tätä perinnettä myös jatkossa.
Kirjoittaja:
Atte Korte, lehtori, pääluottamusmies OAJ, Karelia-ammattikorkeakoulu