Korona on haitannut Pohjois-Karjalan ja Naganon yhteistyötä metsäbiotaloudessa, mutta maakunnan osaaminen ja toimijat saatiin kuitenkin esiteltyä vakuuttavasti suurilla metsäkonemessuilla Tomakomaissa.
Japanin kansalliset 2021 Forestry Show in Hokkaido -messut päättyivät maanantaina 11.10. Hokkaidon Tomakomaissa. Messuvieraat saivat tietoa myös Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon metsäbiotalousyhteistyön kehittäminen 2020–2022 -hankkeesta ja sen kumppaniyrityksistä.
Korona löi leimansa tähänkin tapahtumaan, ainoa paikan päälle päässyt hankeyritysedustaja oli Joensuussa pääkonttoriaan pitävän Oy Arbonaut Ltd.:n asiantuntija Ryo Hibiya, joka esitteli tapahtumassa samalla myös muita maakunnan Japani-hankkeen yrityksiä (8 kpl) sekä toteuttaja- ja asiantuntijaorganisaatioita (7 kpl). Lisäksi hankkeen osastolla maakunnan yrityksiä esittelivät Business Advisor Inka-Liisa Häkälä Business Finlandilta Tokiosta, Suomen Japanin suurlähetystön lähetystösihteeri Niina Väisänen sekä Hokkaidon yliopiston apulaisprofessori Juha Saunavaara.
Myös maakunnassa valmistetuille tuotteille saatiin näkyvyyttä. John Deere Forestry Oy:n kuormakone oli ensimmäistä kertaa esittelyssä Japanissa. Maahantuojien osastoilla oli esillä myös Keslan ja Waratahin puunkorjuuteknologiaa sekä Plasthill Oy:n Kupilka-tuotteita. Ryo Hibiyn mukaan messualue oli valtava ja siitä noin 70 prosenttia oli varattu metsäkoneiden esittelemiseen.
– Jälleen kerran sain huomata tällaisten tapahtumien arvon ihmisten kohtaamisessa. Esimerkiksi itse tapasin prefektuurin ja kaupungin viranomaisia, metsäalan yritysten ihmisiä, muita alamme toimijoita ja joitakin potentiaalisia Itä-Suomen yliopiston opiskelijoita, kertoo Ryo Hibiya, joka pääsi paikalle Japanin kansalaisuutensa ansiosta ja kahden viikon hotellikaranteenin kautta.
Messuvalmistelujen myötä syntyi myös uusi yritys, kun Juha Saunavaara perusti veljensä Janin kanssa yrityksen, jonka tarkoituksena on tukea ja edistää suomalais-japanilaista yhteistyötä.
Toukokuussa 2021 käynnistyneen Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon välisen metsäyhteistyön tavoitteena on korkeatasoisen osaamisen ja teknologian vienti Suomesta Japaniin. EAKR-rahoitteisen hankkeen päätoteuttaja on Karelia-ammattikorkeakoulu. Mukana ovat myös Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Luonnonvarakeskus, Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria ja Business Joensuu Oy. Asiantuntijajäseninä toimivat Metsäkeskus ja Pohjois-Karjalan Team Finland.
Työ jatkuu. Muun muassa ensi tammikuussa järjestettävälle Riverian EduCampille odotetaan vierailijoita Japanista. Luvassa on mm. elämyksellinen koulutusmatkavierailu Itä-Suomeen Hokkaido Collegen johtajille ja yrityskumppaneille.