Karelia-ammattikorkeakoulu on vuosien varrella kouluttanut merkittävän määrän Lean Six Sigma –kehittämisosaajia Pohjois-Karjalaan.
Toiminnan parantamiseen tähtäävät Lean Six Sigma -menetelmät ovat vakiinnuttaneet paikkansa maailmalla tuotannollisissa yrityksissä ja palveluyrityksissä. Yritysten kiinnostuksen sekä Lean Six Sigma -osaamisen kasvu Suomessa on lisännyt kysyntää myös Pohjois-Karjalassa. Tämä yrityksistä ja yhteisöistä kuulunut signaali huomattiin Karelia-ammattikorkeakoulussa jo vuonna 2013.
– Leanistä kiinnostuneita oli jo pieni joukko Kareliassakin, ja näimme tässä selkeästi kehitettävän osaamisteeman ja mahdollisuuden auttaa yrityksiä. Lähdimme tietoisesti kasvattamaan asiantuntijoidemme osaamista ja kehittämään omia tuotteita, kertoo palveluliiketoiminnan päällikkö Harri Mikkonen.
Lean Six Sigma koostuu Leanistä ja Six Sigmasta. Lean on asiakaslähtöinen prosessijohtamisen malli ja Six Sigma liittää siihen tilastotieteeseen perustuvat työkalut, joiden avulla prosessissa syntyneitä virheitä pystytään mittaamaan. Lean Six Sigma parannusprojekteissa voidaan saavuttaa erinomaisia taloudellisia tuloksia.
Karelian Belt -koulutukset perustuvat Six Sigma ISO 13053-standardiin. Karelia on järjestänyt yhteistyökumppaninsa Quality Knowhow Karjalainen Oyn kanssa Joensuussa myös Lean Six Sigma Black Belt -koulutusta.
Karelian kouluttaa valtakunnallisesti
Nykyään Karelian Lean Six Sigma -kehittämisosaamisesta ollaan kiinnostuneita ympäri Suomea. Osallistujia koulutuksissa on ollut noin 500, ja parantamisprojekteja on tehty satoja. Lean Six Sigma -osaamista siirretään Kareliasta yrityksiin kaikkia mahdollisia jatkuvan oppimisen väyliä pitkin.
Karelia on jakanut Lean Six Sigma -opintoja teknologiaosaamisen johtamisen YAMK -tutkintokoulutuksen ja kone- ja tuotantotekniikan ammattikorkeakoulututkintoon johtavan koulutukseen kuuluvina opintoina, avoimen ammattikorkeakoulun opintoina sekä tilauskoulutuksina yrityksille ja yhteisöille.
Lean Six Sigman ensimmäisen tason, Yellow Belt -koulutuksen, suorittaa nykyään avoimessa ammattikorkeakoulussa vuosittain noin 80 opiskelijaa. Koulutus on ollut tarjolla myös valtakunnallisella Campus Online -tarjottimella.
Koulutus keskittyy vahvasti oman työn kehittämiseen, joka on kysyttyä osaamista työmarkkinoilla. Karelia onkin sisällyttänyt kyseisen koulutuksen osaksi järjestämiään työvoimakoulutuksia.
Yritykset hankkivat vihreitä vöitä
Toinen taso, Green Belt -koulutus, toteutetaan työelämälle avoimena koulutuksena 1–2 kertaa vuodessa. Yritykset hankkivat Green Belt -koulutusta henkilöstölleen, kun haluavat integroida Lean Six Sigma -menetelmät yrityksen kehittämisen toimintakulttuuriin.
Karelia on toteuttanut myös Black Belt -koulutusta yhteistyössä Quality KnowHow Karjalainen Oyn kanssa. Black Belt -tasoinen osaaminen haluttiin mahdollistaa alueen yrityksille luonnollinen jatkumona Karelian toteuttamien Belt -koulutusten jälkeen.
Keväällä 2021 käynnistyi jo toinen Black Belt -toteutus. Lean Six Sigma menetelmien mukanaan tuoma kehittämisosaaminen luo alueen yrityksiin uutta osaamista, joka vahvistaa yritysten elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä. Moni yritys on lähtenyt mukaan haettuaan koulutusta varten Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen TäsmäKoulutus-tukea.
Kareliassa viisi mustaa vyön suorittanutta
Kareliassa on panostettu Lean Six Sigma -menetelmien levittämiseen ja jatkuvaan parantamiseen. Nyt Karelian Lean-asiantuntijatiimissä toimii 6 aktiivista jäsentä.
Lean Six Sigma on tullut osaksi myös Karelian laatutyötä. Karelian henkilökunnassa on syksyllä 2021 viisi Black Beltin, noin 20 Green Beltin ja lukuisia Yellow Beltin suorittaneita.
Karelian Lean-asiantuntijatiimi:
- Jyri Roihuvuo, lehtori, Lean Six Sigma -kouluttaja
- Jarno Mertanen, lehtori, Lean Six Sigma -kouluttaja
- Jari Uimonen, lehtori, Lean Six Sigma -kouluttaja
- Jani Kangas, lehtori, Tilastotiede ja Minitab -kouluttaja
- Heli Makkonen, yliopettaja, Lean Six Sigma -kouluttaja
- Petri Laitinen, lehtori, Lean Six Sigma ja ketterät menetelmät -kouluttaja
Lean Six Sigma -parannusprojekteja Kareliassa tehdään vuosittain useita. Ne liittyvät myös järjestettyihin Green Belt -koulutuksiin, joissa Karelian henkilöstön jäseniä on aina mukana.
Lisäksi Lean Six Sigma -menetelmiä hyödynnetään strategisissa- ja kehittämisprojekteissa ja useissa tutkimus- ja kehityshankkeissa.
Kirjoittaja:
Anne Prepula, palveluliiketoiminnan koordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu