Harjoitusyritys on helpompi tapa kokeilla yrittäjyyttä

Yksinyrittäjyyden yleistyminen on yksi Suomen merkittävimmistä viime aikojen työelämän trendeistä. Suomessa oli vuonna 2023 noin 230 000 yksinyrittäjää, mikä on lähes 70 prosenttia kaikista yrittäjistä. (Tilastokeskus 2024). Vuosituhannen alusta lukien on määrä kasvanut noin 100 000 yrittäjällä (Suomen Yrittäjät 2019). Huomattavaa on myös kevytyrittäjien määrän kasvu. Vuonna 2022 aktiivisia kevytyrittäjiä laskettiin olevan noin 60 600. (Raijas 2024.) Huolimatta siitä, että kevytyrittäjyys ei rinnastu suoraan viralliseen yrittäjyyteen, se osoittaa yleisen kiinnostuksen kasvaneen yrittäjämäiseen toimintaan sekä lisäansioiden hankkimiseen esimerkiksi sivuyrittäjänä pääasiallisen palkkatyön ohessa.

Vuoden 2023 lopulla käynnistyneessä Ammatiksi yrittäjä – oppia yrittäjätaitoihin -hankkeessa vastataan työelämän muuttuneisiin tarpeisiin uudistamalla Karelia-ammattikorkeakoulun yrittäjyyden koulutus- ja ohjauspalveluita. Hankkeessa kehitetään yhteistyössä Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian kanssa oppilaitosten yhteinen koulutustuote, joka sisältää yrittäjyystaitoja edistävien sisältöjen lisäksi alakohtaisia opintoja sekä yrittäjyyttä tukevaa henkilökohtaista ohjausta.

Käytännön kokemusta harjoitusyrittäjyydellä

Karelia haluaa jatkossa tarjota tutkinto-opiskelijoille enemmän erilaisia väyliä kokeilla yrittäjyyttä osana opintoja. Aikaisemmin Karelia-ammattikorkeakoulun Y-akatemian toiminnassa mukana olevat tutkinto-opiskelijat ovat voineet perustaa osuuskuntayrityksen ja laskuttaa sen kautta asiakkaita oikeissa toimeksiannoissa. Ammatiksi yrittäjä – oppia yrittäjätaitoihin -hanke on monipuolistanut tarjolla olevia vaihtoehtoja, koska osuuskuntatoiminnan rinnalle pilotoidaan uutta harjoitusyritys-toimintamallia, jossa yrittäjyyttä voi kokeilla enintään vuoden ajan. Harjoitusyrityksessä toimiessaan tutkinto-opiskelija voi käyttää Karelia-ammattikorkeakoulun Y-tunnusta laskutuksessaan. Huomionarvoista on myös se, että harjoitusyritys ei joudu maksamaan arvonlisäveroa, kun toiminnan vuosittainen liikevaihto on enintään viisitoistatuhatta euroa.

Harjoitusyritystoimintaa toteutetaan yhteistyössä Nuorten yrittäjyys ja talous NYT ry:n kanssa, joka on valtakunnallisesti toimiva ja voittoa tavoittelematon järjestö. NYT ry on luonut korkea-asteella NYT-yritys -toimintamallin, jota myös Karelian harjoitusyrittäjyys mukailee. Yhteistyö NYT ry:n kanssa mahdollistaa kaikille harjoitusyrityksille vastuuvakuutuksen sekä yrittäjyyteen liittyviä oppimissisältöjä oppilaitokselle. Karelia-ammattikorkeakoulu on maakunnan ensimmäinen korkea-asteen oppilaitos, jossa opiskelijat voivat perustaa harjoitusyrityksiä. Riveriassa tutkinto-opiskelijat ovat voineet perustaa harjoitusyrityksiä jo noin kymmenen vuoden ajan lähtien ja kokemukset ovat olleet myönteisiä. Harjoitusyrityksiä Riveriassa on perustettu monialaisesti eri koulutusaloilla ja harjoitusyrityksistä saatujen kokemusten perusteella yrittäjiksi on siirrytty heti valmistumisen jälkeen.

Pilottiyrityksen kokemuksia harjoitusyritys-toimintamallista

Karelian Y-akatemian sosiaali- ja terveysalan opiskelijatiimi perusti loppuvuodesta 2023 harjoitusyrityksen nimeltään “Alkutekijät”. Harjoitusyrityksessä on mukana kaksi terveydenhoitajaopiskelijaa, yksi sairaanhoitajaopiskelija, yksi sosionomiopiskelija sekä yksi fysioterapeuttiopiskelija. Alkutekijät-tiimissä harjoitusyrittäjyys on koettu hyvänä vaihtoehtona oppia oman toimialan liiketoimintaa opintojen aikana. Yrityksen perustaminen on ollut helppoa, joten tiimiyrittäjänä on päässyt heti tekemään projekteja ja samalla ansaitsemaan rahaa. NYT-yrityksen malli mahdollistaa sen, ettei harjoitusyrityksen käynnistäminen edellytä isoja summia rahaa, vaan osakkuuteen pääsee esimerkiksi jo kymmenellä eurolla. NYT ry:n on verkkosivuillaan julkaissut kattavasti materiaalia eri liikeosaamisen alueilta, mitä voi hyödyntää liiketoiminnan käynnistämisessä.

Alkutekijät on puolentoista vuoden aikana vienyt läpi useita projekteja, joissa on ollut oikeita asiakkaita. Heti yrityksen perustamisen jälkeen tiimi päätti tehdä Hyvinvointikalenterin, joka oli tarkoitettu välipäiväkalenteriksi joulun pyhien ajaksi. Kalenteri sisälsi erilaisia toiminnallisia tehtäviä eri päiville, esimerkiksi joogaa, rakentavaa vuorovaikutusta, askartelua tai tanssilaji shufflen alkeet. Tiimi sai myytyä hyvinvointikalenteria tapahtumissa, verkkosivuilla sekä sosiaalisen media kautta.

Myyntipöytä jossa jouluista rekvisiittaa
Alkutekijät-tiimin ensimmäinen tuote oli loppuvuodesta 2023 myyty Hyvinvointikalenteri.

Harjoitusyrityksenä Alkutekijät saivat käyttöönsä Karelia-ammattikorkeakoulun Y-tunnuksen. Koska Y-tunnusta ei ole yksilöity vain yhdelle yritykselle, yritys ei ole voinut lähettää asiakkaille verkkolaskuja. Palveluiden myyminen on ollut mahdollista käteisellä, korttimaksulla tai MobilePayllä, mutta laskutuksen rajaaminen pois maksutavoista on välillä hankaloittanut toimintaa. Kokemus yrittäjyydestä harjoitusyrityksessä on tuntunut Alkutekijöissä ajoittain puoliyrittäjyydeltä, mikä tosin on ollut turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä opintojen aikana.

Vuoden mittainen harjoitusyritys päättyy Alkutekijöiden osalta tänä syksynä, jonka jälkeen osa opiskelijoista valmistuu, kun osa jatkaa edelleen opintojaan. Yhteisen harjoitusyrityksen toteuttamien toimintojen ohella vuoden aikana on käynnistynyt useita yrittäjyyteen liittyviä ideoita. Kaksi yrityksen jäsentä osallistui Draft-liikeideakilpailuun palvelullaan ”Enemmän empatiaa etäyhteyksin” ja tulivat valituksi valmennettavien tiimien joukkoon. Tämän liikeidean jalostaminen jatkuu edelleen, minkä lisäksi Alkutekijät-tiimistä on käynnistynyt projekti, jossa kehitetään anatomian opiskelun tehostamiseen tarkoitettuja kortteja. Idea oppimiskortteihin syntyi käytännön tarpeesta sisäistää paremmin anatomiassa käytettyjä latinankielisiä termejä. Yksi tiimin jäsenistä myös suunnittelee yrittäjyyttä shuffletanssin opettajana, joten Alkutekijät-tiimissä on syntynyt paljon erilaisia liikeideoita sekä tavoitteellista yrittäjyyttä. Nämä kokemuksen sekä huomiot ovat arvokasta aineistoa harjoitusyritystoiminnan kehittämisessä.

Yrittäjyys näkyvämmäksi koko Kareliassa

Syksyn kynnyksellä täydentävien opintojen tarjontaan on tullut viiden opintopisteen laajuinen Ideasta kokeiluun -opintojakso. Kyseessä on jokaiselle Karelian tutkinto-opiskelijalle tarjolla oleva mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä osana opintoja. Kynnys harjoitusyrityksen perustamiseen on haluttu tehdä mahdollisimman matalaksi ja yrityksen voi perustaa joko yksin tai yhdessä opiskelukavereiden kanssa, eikä aiempia yrittäjyysopintoja tai -kokemusta edellytetä. Ideasta kokeiluun opintojakso on dynaaminen kokonaisuus teoriaa sekä käytännön tekemistä, jossa opiskelu ja näyttöihin perustuva kokonaisuus suunnitellaan yhdessä.

Valtaosa opintojaksosta suoritetaan toimimalla yrittäjämäisesti omaa yritysideaa hyödyntäen. Riippumatta osallistujan aikaisemmasta kokemuksesta yrittäjänä, on opintojakson suorittamiseksi oltava mietittynä joku tuote tai palvelu, jonka ympärille opintojakson tehtävät rakentuvat Opintojakso tuottaa valmiuksia ja itsevarmuutta omaan yritystoimintaan. Samalla keskitytään poistamaan toimintaa hidastavia pullonkauloja, joita jokaisessa yritysprosessissa varsinkin toiminnan alkuvaiheessa esiintyy. Kehittymiseen pyritään liiketoimintaosaamisen kannalta merkittävissä teemoissa, kuten markkinointi-, rahoitus- tai logistiikkaosaamisessa, mutta myös neuvottelutaidoissa sekä stressin hallinnassa tai muissa enemmän yksilöllisissä yrittäjätaidoissa.

Harjoitusyrityksen tuotteiden tai palveluiden ei myöskään ole välttämätöntä liittyä Kareliassa opiskeltavaan alaan, vaan yrityksen liikeideassa voi hyödyntää esimerkiksi omaa harrastustaan.  Vastuuopettajana toimii liiketalouden lehtori Olli Hatakka ja opintojakso on osa Ammatiksi yrittäjä -hankkeen toimenpiteitä. Harjoitusyrittäjyyden tukemiseksi hankkeessa luodaan myös digitaalisen liiketoiminnan oppimisympäristö, jossa Karelian ja Riverian opiskelijayritykset sekä yrittäjyydestä kiinnostuneet opiskelijat voivat konkreettisesti kokeilla ja toteuttaa verkkokaupassa tapahtuvaa liiketoimintaa.

Hankkeen kaikkien toimenpiteiden tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden yrittäjyystaitoja sekä tutustuttamaan helposti ja turvallisesti yrittäjyyttä hyödyttäviin välineisiin, jolloin kynnys yrittäjyyteen esimerkiksi valmistumisen jälkeen on matalampi. Lisäksi hanke jatkaa Karelian yrittäjätaitoja vahvistavien toimintojen, kuten Y-akatemian, yrittäjyysopintojaksojen sekä yrittäjyyshankkeiden välistä synergiaa. Vahvemman yhteistyön lisäksi myös viestintää luodaan selkeämmäksi ja yhtäläisemmäksi. Tällöin Karelian tarjoamat vaihtoehdot yrittäjyydestä kiinnostuneille nykyisille sekä tuleville opiskelijoille voidaan hahmottaa paremmin.


Kirjoittajat:

Kati Hämäläinen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Paavo Raappana, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Olli Hatakka, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Kirsi Varis, lehtori sekä Y-akatemiavalmentaja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kaikki kirjoittajat työskentelevät Ammatiksi yrittäjä -oppia yrittäjätaitoihin -hankkeessa.

Ammatiksi yrittäjä – oppia yrittäjätaitoihin on Euroopan unionin osarahoittama hanke.

Artikkelissa käytetyt lähteet:

Raijas, M. 2023. Kevytyrittäjyys yleistyy vauhdilla – paljon nuoria miehiä, viidennes ulkomaalaisia. Tilastokeskus. https://stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2023/kevytyrittajyys-yleistyy-vauhdilla-paljon-nuoria-miehia-viidennes-ulkomaalaisia. 10.9.2024.

Suomen Yrittäjät. 2019. 12 toimenpidettä yksinyrittäjyyden vahvistamiseksi. https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2021/07/12toimenpidetta_yksinyritt_vahv_12_2019.pdf. 10.9.2024.

Tilastokeskus. 2024. Työvoimatutkimus 2023: Vuonna 2023 työvoimaa eli työllisiä ja työttömiä enemmän kuin edellisvuonna. https://stat.fi/julkaisu/cln01x1oukcgd0cutlb21ovup. 10.9.2024.

Kansikuva: drobotdean / Freepik