Joensuuhun Mehtimäelle rakentuu vuosien 2024-2025 aikana laajan kohderyhmän tarpeita palveleva maakunnallinen ja monialainen alusta liikuntaliiketoimintaan, oppimiseen ja tutkimukseen. Karelia-amk kehittää kumppaneidensa kanssa modernia hyvinvoinnin ja liikunnan testausasemaa, joka kulkee jatkossa nimellä Testlab Mehtimäki. Se tarjoaa monipuolisia mittaus- ja testauspalveluja eri ikäisille kansalaisille koko Pohjois-Karjalan alueelle.
Karelia-ammattikorkeakoulu on mukana luomassa hyvinvoinnin ja liikunnan testausasemaa Joensuuhun Mehtimäen alueelle. Uudenlaisen liiketoimintaa, opetusta ja tutkimusta yhdistävän alustan rakentamisen mahdollistaa Mehtimäen hyvinvoinnin ja liikunnan testausasema – uutta liiketoimintaa, palveluita ja yrittäjyyttä -hanke, joka on Karelian, Joensuun kaupungin, Itä-Suomen yliopiston ja Itä-Suomen Liikuntaopiston yhteinen ponnistus.
Testausasema rakentuu Joensuu Areenan toiseen kerrokseen, jonne tilamuutostyöt on aloitettu tammikuussa 2024. Tavoitteena on, että testausaseman tilat valmistuvat alkusyksystä. Kuluvan kevään ja kesän aikana toteutetaan mittava investointikokonaisuus, jolla hankitaan testausaseman käyttöön tuleva monipuolinen testaus- ja mittausvälineistö. Testausasema laitteineen on tarkoitettu niin huippu-urheilijoiden testaukseen ja harjoitteluun kuin arkiliikkujien ja erityisryhmien toimintakyvyn arviointiin ja seurantaan. Testausaseman välineistö mahdollistaa hyvinvointia tukevien palveluiden jalkauttamisen myös koko Pohjois-Karjalan alueelle. Karelia-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoilla tulee olemaan merkittävä rooli erityisesti testausaseman liikkuvien palveluiden kehittämisessä ja toteuttamisessa yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa.
Karelian yksi keskeinen rooli hankkeessa onkin muodostaa testausasemasta uudenlainen oppimisympäristö sote-alan opiskelijoille. Lisäksi Karelia keskittyy testausaseman liikkuvien palveluiden kehittämiseen yhteistyössä maakunnan liikunta- ja hyvinvointialan toimijoiden kanssa. Hankkeen aikana on tarkoitus toteuttaa erilaisia pilotteja yhteistyössä kuntien, hyvinvointialueen, järjestöjen ja yritysten kanssa liittyen eri-ikäisten kansalaisten hyvinvoinnin edistämiseen. Alkuvuoden aikana hanketiimi onkin jo lähtenyt maakuntakierrokselle, jossa on tavattu alueen toimijoita ja kansalaisia. Ajatuksena on tunnistaa ja tarkentaa eri kohderyhmien tarpeita hyvinvoinnin edistämiseen eri puolilla maakuntaa. Samalla selvitetään mahdollisuuksia etäratkaisujen hyödyntämiseen esimerkiksi elintapaohjauksen tueksi erilaisille ryhmille.
Liikkuvilla palveluilla teknologiaa hyötykäyttöön
Hankkeen aikana on tarkoitus hankkia sellaista toimintakyvyn arviointiin soveltuvaa teknologiaa, joita voidaan hyödyntää koko maakunnan alueella. Tämä edellyttää tulevalta kalustolta etenkin niiden liikuteltavuutta, jotta ne mahtuvat henkilöautoon, ja helppokäyttöisyyttä, sillä käyttäjinä ovat myös opiskelijat ja yhteistyökumppanit. Liikkuvien palveluiden laitteet on oltava nopeasti asennettavissa käyttökuntoon sekä niiden on sovelluttava erilaisiin toimintaympäristöihin, kuten liikuntasaleihin ja yhdistysten tiloihin. Lisäksi laitteiden ja sovellusten tulee olla tieteellisesti luotettavaksi todettuja sekä täytettävä terveydenhuollon lääkinnällisten laitteiden vaatimukset mm. tietoturvan suhteen.
Etenkin puettavan teknologian sovellukset ovat potentiaalisimpia ratkaisuja, joiden käytöstä Karelialle on jo kertynyt kokemusta aiemmasta Sendoc-hankkeesta. Myös etänä tuotettavia hyvinvointipalveluja on tarkoitus hankkeessa kokeilla ja jalkauttaa maakunnallisesti. Käytössämme on myös sellaista Mehtimäki Testlabin testauskalustoa, joka kokonsa puolesta on mukaan otettavissa maakunnallisiin tapahtumiin. Näitä ovat esimerkiksi kehonkoostumusmittaus, tasapainon arviointi sekä fyysisen aktiivisuuden/palautumisen arvioinnin sovellukset.
Uusi oppimisympäristö yrittäjyystaitojen tukemiseen
Osana Karelian työpaketin toimintaa on tarkoitus edistää myös opiskelijayrittäjyyttä. Y-akatemian opiskelijayrittäjät sekä muut Kareliassa opiskelevat yrittäjyydestä kiinnostuneet opiskelijat pääsevät hyödyntämään testausasemaa sekä liikkuvia ja etäpalveluita osaamisensa ja oman yritystoimintansa kehittämisessä. Opiskelijat pääsevät osallistumaan ns. “Areena -jaksoille”, joissa he pystyvät perehtymään testausaseman laitteisiin mittauspalveluista hiihtolaitteisiin asti.
Opiskelijoilla on myös mahdollisuus osallistua testausaseman palveluiden kehittämiseen. Tätä toteutetaan mm. uusien toimintamallien ja palveluideoiden synnyttämisessä palvelumuotoilun työpajoissa. Kehittämisen lisäksi opiskelijat voivat työpajoissa verkostoitua muiden sote- ja hyvinvointialan yrittäjien kanssa. Opiskelijayrittäjyyden sisältöjä aiotaan kehittää myös tekoälyä hyödyntävien liiketoimintaosaamisen valmennusmenetelmien avulla.
TARMO:sta tukea hyvinvoinnin edistämiseen maakunnan alueella
TARMO on Karelia-ammattikorkeakoulun oppimis- ja palveluympäristö, jossa sote-alan opiskelijat voivat suorittaa käytännön harjoittelujaksojaan terveydenhoitoalan ammattilaisten ohjauksessa. TARMO:n toimintaperiaatteena on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen ja terveyden edistäminen. Toimintatapana on moniammatillinen tiimimalli, jossa fysioterapeutti-, sairaanhoitaja-, terveydenhoitaja-, toimintaterapeutti-, geronomi- ja sosionomiopiskelijat työskentelevät työparina tai pienryhmissä. Asiakasryhmiä on vauvasta vaariin ja palveluita tarjotaan monipuolisesti niin yksilöille kuin ryhmillekin.
Uuden testausaseman myötä osa TARMO:n nykyisistä toiminnoista on tarkoitus siirtää Joensuu Areenalle, jossa testausasema mahdollistaa monipuolisen terveyden ja toimintakyvyn mittaamisen eri kohderyhmille. Mittaus- ja testauspalvelut luovat pohjaa asiakkaan yksilölliselle tai ryhmämuotoiselle ohjaamiselle ja neuvonnalle hänen hyvinvointinsa edistämiseksi. Maakuntaan vietäville palveluille on enenevässä määrin ollut kysyntää ja hankkeen myötä näiden liikkuvien palveluiden toteuttaminen mahdollistuu entistä paremmin. Opiskelijat voivat jalkautua pitämään tapahtumia eri puolille maakuntaa ja toteuttaa osan palveluista myös etäohjauksena. Tätä kautta TARMO tavoittaa laajemman asiakaskunnan ja palveluilta pystytään tarjoamaan isommalle alueelle. Tavoitteena on hyödyntää myös hankkeen aikana hankittavaa uutta teknologiaa aiempaa enemmän ohjauksessa ja neuvonnassa.
Yhteistyötä tehdään koko Pohjois-Karjalan alueen toimijoiden kanssa
Testausaseman kehittäminen on vasta lähtötelineissä ja yhteistyökumppaneita haetaan edelleen lisää mukaan. Koska testausaseman toiminnan kohderyhmä on hyvin laaja, tullaan yhteistyötäkin tekemään hyvin erilaisten toimijoiden kanssa. Olemme avoimia erilaisille ideoille ja kokeiluille, joten Karelian projektitiimiin kannattaa rohkeasti olla yhteydessä. Myös sote-alan opiskelijat voivat lähestyä omien ideoidensa kanssa, sillä otamme mielellään sote-alan opiskelijoita esim. harjoitteluun ja opinnäytetyön tekijöiksi.
Lisätietoa hankkeesta ja testausaseman toiminnasta sekä projektihenkilöstön yhteystiedot löytyvät verkkosivuilta. Nettisivuilta löytyvät myös hankkeen some-kanavat, jotka kannattaa ottaa seurantaan, jotta saa tietoa mm. tulevista tapahtumista sekä testausaseman avautumiseen liittyvistä syksyn aikatauluista. Koko Mehtimäki-hankkeen projektihenkilöstö tulee olemaan kevään ja syksyn aikana ahkerasti esillä erilaisissa maakunnan tapahtumissa, joten lämpimästi tervetuloa juttusille!
Kirjoittajat:
Jaana Kurki, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Juha Jalovaara, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Riikka Räsänen, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Riikka Turunen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Testlab Mehtimäkeä kehitetään kaksivuotisessa hankkeessa, joka koostuu investointi- ja kehittämishankkeesta. Mehtimäen hyvinvoinnin ja liikunnan testausasema – uutta liiketoimintaa, palveluita ja yrittäjyyttä -hankekokonaisuus toteutetaan neljän organisaation yhteistyönä. Toteuttajaorganisaatiot ovat Joensuun kaupunki, Itä-Suomen liikuntaopisto Oy, Karelia Ammattikorkeakoulu Oy ja Itä-Suomen yliopisto. Hankekokonaisuuden toteutusaika on 1.10.2023–31.12.2025. Hankkeen rahoitus tulee Euroopan oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Kehittämishankkeen budjetti on 1 208 583 € ja investointihankkeen 964 758. Hankekokonaisuus yhteensä 2 173 341 €.
Artikkelin kansikuva: Joensuun kaupunki