Digivisio 2030 Opin.fi arvot ja eettiset periaatteet tukevat Karelian omia arvoja

Digivisio 2030 yhteisiin pelisääntöihin kuuluu Opin.fi arvot ja eettiset periaatteet. Niitä on kehitetty yhteistyössä korkeakoulujen kanssa ja ne ohjaavat kaikkia 38:an korkeakoulun toimimaa kohti yhteistä päämäärää.

Opin.fi -palvelun arvoja ovat oppijalähtöisyys, edelläkävijyys, avoimuus ja yhteistyö.

Digivisio 2030 arvot ja eettiset periaatteet materiaalia, 3.4.2024

Oppijalähtöisyys tulee esille Digivision Opin.fi -palvelun toteutuksessa, jossa oppijoille tarjotaan mahdollisuus oppimiseen laajasti koko Suomen alueella. Tulevaisuudessa Opin.fi -palvelu tulee palvelemaan myös kansainvälisiä oppijoita. Korkeakoulut tarjoavat pedagogisesti rakennettuja opintoja, jotka tukevat oppijan oppimista.

Edelläkävijyys on yhteiskuntamme kehittymisen kannalta elintärkeää. Uudella tiedolla voimme kehittää yhteiskunnan eri osa-alueita.

Avoimuus on avoimen oppimisen ekosysteemin innovatiivisen toiminnan perusta.  Avoimuuden periaatteella lisäämme oppijoiden mahdollisuutta opiskeluun. Korkeakoulujen tietojen ja osaamisen läpinäkyvyys auttaa korkeakouluja viemään kehitystyötä edelleen eteenpäin. Innovaatiot syntyvät yhteisen osaamisen jakamisesta.

Yhteistyö antaa mahdollisuuden korkeakouluille erikoistua sisällöissään ja näin mahdollisuuden tarjota oppijoille monipuolista osaamista. Tässä vaiheessa olemme vasta yhteiskehittämisen alkujuurilla ja tämä työ vaatii pitkäjänteistä sitoutumista ja kehittämistyötä.

Karelian arvot ovat linjassaan Digivision arvojen kanssa. Karelian arvoja ovat vastuullisuus, rohkea aloitteellisuus ja työelämäläheisyys.

Vastuullisuus on mm. korkeakoulun toiminnan jatkuvaa arviointia ja kehittämistä sekä avoimen tieteen toteuttamista ja tutkimuksen periaatteiden mukaista avointa toimintakulttuuria. Tämä tukee hyvin Digivision avoimuuden periaatetta.

Rohkeaan aloitteellisuuteen liitämme mm. osaavan ja innovatiivisen korkeakouluyhteisön. Toimimme aloitteellisesti alueemme elinvoiman tukemisessa. Tämä tukee Digivision oppijalähtöisyyttä korkealaatuisten koulutussisältöjen ja palvelujen näkökulmasta sekä edelläkävijyyttä yhteiskunnallisesti.

Työelämäläheisyyteen kuuluvat mm. asiakaslähtöisyys, vuorovaikutteisuus ja kumppanuus. Nämä asiat tukevat Digivision yhteistyön arvoa.

Mielestäni ilman arvoja toiminta on monella tapaa hajanaista. Yhteiset arvot muovaavat taustaperiaatteitamme ja niiden avulla pystymme tarjoamaan kansallisesti ja yhteiskunnallisesti kestävän ja yhdenmukaisen koulutustarjonnan. Arvojen avulla pystymme viestimään parhaalla mahdollisella tavalla toimintatavoistamme ja luomaan yhteisen näkemyksen toiminnastamme. Arvot ohjaavat toimintaamme niin, että oppijoilla on oikeudenmukaiset ja yhtenevät mahdollisuudet oppia huolimatta siitä, missä oppija kulloinkin asuu tai millaiset ovat oppijan opiskeluedellytykset. Verkostoituvalla yhteistoiminnalla korkeakoulut tukevat toisiaan koulutussisältöjen kehittämistyössä. Verkostoissa on aina enemmän voimaa kuin yksittäisellä toimijalla.

Tämä blogi on jatkoa ARVOT DIGITAALISESSA KOULUTUKSESSA blogille.

Kirjoittaja: Anna-Riitta Mikkonen, muutoskoordinaattori