Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelija Yosra Yahya valmistuu pian insinööriksi Industrial Management -koulutusohjelmasta. Saudi-Arabiasta Itä-Suomeen muuttanut nuori nainen on saanut parissa vuodessa paljon aikaan – opintojen lisäksi hän on oppinut suomen kielen, toiminut vapaaehtoisena ja hankkinut koulutustaan vastaavan työpaikan.
Yosra Yahyalla on mielenkiintoinen tausta: hän on Jordanian kansalainen, jonka sukujuuret ovat Palestiinassa. Vanhempien työ vei aikanaan Saudi-Arabiaan, ja siellä Yosra varttui ja kävi koulunsa aina lukiosta valmistumiseen saakka.
Suomeen muuttamisesta lienee kiittäminen isoveljeä. Hän opiskeli Jordaniassa yliopistossa, jonne Karelia ja Arbonaut Oy tulivat pitämään kilpailua. Isoveli meni ja voitti koko mittelön, minkä seurauksena hän sai työharjoittelupaikan Joensuusta. Kun Yosra ylioppilaaksi kirjoitettuaan mietti minne lähteä opiskelemaan, isä kannusti häntä hakemaan suomalaiseen opinahjoon, koska oli kuullut paljon hyvää täkäläisestä koulutusjärjestelmästä.
Yosra tuli Suomeen keskellä koronapandemiaa vuonna 2021. Alkutaipaleeseen liittyi dramatiikkaa, sillä hän sairastui flunssaan, joka vaati sairaalakäyntiä. Isoveli lähti mukaan tueksi ja turvaksi. Kun Yosra sairaalassa ymmärsi, ettei veli voinut jäädä sinne hänen kanssaan, mieleen hiipi paniikki. Olo kuitenkin tyyntyi, kun hän huomasi, kuinka hyvää huolta ystävälliset sairaanhoitajat hänestä pitivät.
– Siinä hetkessä päätin, että kiitokseksi saamastani hyvästä hoidosta opettelen suomen kielen, Yosra kertoo.
Kielen hän on todellakin opetellut, sen huomaa, kun teemme haastattelua suomeksi. Yosran puhe soljuu ja sanat napsahtelevat paikoilleen luontevuudella, jota ei voi olla ihailematta. Omalla motivaatiolla on ollut suuri merkitys. Yosra on osallistunut Karelian järjestämiin kieliopintoihin ja puhunut sitkeästi suomea niin opettajille kuin suomalaisille opiskelutovereillekin. Hän liittyi jopa SPR:n vapaaehtoiseksi voidakseen jutella suomalaisten kanssa.
Oma aktiivisuus palkittiin työnhaussa
Yosra työskentelee Phillips-Medisizella, joka tarjoaa kokonaisvaltaisia terveydenhuoltoalan ja terveysteknologian tuotesuunnittelu- ja valmistuspalveluita. Työpaikan hän löysi osallistumalla Karelian järjestämiin rekrytointitapahtumiin ja menemällä rohkeasti juttelemaan työnantajille.
Työtehtävät liittyvät muottihuoltoon ja varaosien hallintaan SAP-järjestelmässä. Työn ohessa hän on kouluttautunut edelleen esimerkiksi puhdastiloihin, standardeihin ja SAP-järjestelmiin liittyvillä työnantajan järjestämillä verkkokursseilla.
Phillips-Medisize on yksi Karelian kummiyrityksistä. Toiminnan tarkoituksena on parantaa kansainvälisten opiskelijoiden kytköksiä työelämään, mahdollistaa työharjoittelujen tekeminen Pohjois-Karjalassa sekä edistää alueen työnantajien kansainvälistymistä.
Yrityksessä nähdään nurkan takana vaaniva työvoimapula ja siksi se haluaa olla omalta osaltaan tukemassa kansainvälisten osaajien sijoittumista osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja elämää.
– Toivon, että esimerkkimme rohkaisee myös muita alueemme yrityksiä tarttumaan tähän mahdollisuuteen, sillä Yosran kaltaiset, motivoituneet nuoret ihmiset ovat mitä parhainta elinvoimaa itäiseen Suomeen, Engineering Manager Janne Turunen sanoo.
– Samalla, kun Yosra on oppinut meillä työskennellessään, olemme itsekin oppineet arvostamaan monia suomalaisiin työyhteisöihin kuuluvia itsestäänselvyyksiä, joita nuoremmat ja erilaisista kulttuureista tulevat ihmiset meillä näkevät.
Määrätietoisesti kohti unelmia
Ihmiset, kieli ja kulttuuri Suomessa ovat hyvin erilaisia verrattuna Jordaniaan tai Saudi-Arabiaan. Yosra on sopeutunut uuteen ympäristöön menemällä mukaan erilaisiin rientoihin ja harrastuksiin. Vapaaehtoistyön lisäksi hän harrastaa lentopalloa Joen Juju -seurassa, luistelee ja neuloo. Listaan voi lisätä vielä julkisen esiintymisen – Yosra käy puhumassa ja kertomassa tarinaansa erilaisissa tilaisuuksissa.
Joensuussa Yosra viihtyy hyvin. Yhdeksi syyksi hän mainitsee – ehkä hieman yllättäen – ilmaston, sillä hän pitää kylmästä. Lisäksi hän arvostaa suomalaisten rehellisyyttä ja suorapuheisuutta, samoin sitä, että hiearkiat ovat matalia.
– Suomessa tehdään töitä sydämellä, ja työn laatu on korkea. Se, mitä täällä pidetään tasoltaan hyvänä, tulkittaisiin muualla likipitäen täydelliseksi, hän kuvailee.
Pohjoinen maa tuntuu niin omalta, että Yosra haluaa jäädä. Tavoitteena on saada Suomen kansalaisuus jonain päivänä. Hän unelmoi myös talosta tai kesämökistä järven rannalla – tähän unelmaan on monen suomalaisen helppo samaistua.
– Suomi on hyvä maa, jossa on helppo kehittää itseään ja päästä eteenpäin elämässä.
Mitä tulee maahanmuuttajien työllistymiseen, Yosralla on yksi toive suomalaisille työnantajille. Hän toivoo, että työnantajat näkisivät ihmisen todellisen potentiaalin, vaikka suomen kieli ei olisikaan vielä hallussa.
– Vaikka henkilö ei osaa vielä suomea, hänellä voi silti olla työnantajan kannalta hyödyllisiä taitoja. Kun työtehtäviin liittyvä osaaminen on kohdillaan, kielitaitokin karttuu kyllä harjoittelemalla.
Tukea kansainvälisten osaajien rekrytointiin
Kansainvälisten osaajien rekrytointiin liittyvät haasteet on tunnistettu sekä opiskelijoiden että työnantajien kannalta. Itäsuomalaiset oppilaitokset UEF, Savonia, Sakky, Karelia, Riveria ja YSAO ovat yhdistäneet voimansa asian ratkaisemiseksi.
Talent Hub Eastern Finland -yhteistyö pyrkii varmistamaan, että alueelle saapuneet kansainväliset opiskelijat löytävät paikkansa, työllistyvät ja kotoutuvat Itä-Suomeen. Opiskelijoita autetaan konkreettisesti tutustumaan suomalaiseen työelämään, rakentamaan verkostoja, oppimaan kieltä ja löytämään harjoittelu- ja työpaikkoja sekä mahdollisuuksia yritystoimintaan.
Työnantajia tuetaan kansainvälisten opiskelijoiden potentiaalin tunnistamisessa ja osaavan työvoiman löytämisessä. Tarjolle tulee konkreettisia työkaluja kansainvälisten työntekijöiden rekrytointiin, perehdyttämiseen ja kielen oppimiseen työpaikalla sekä suomalaiseen työkulttuuriin sopeutumiseen. Tavoitteena on, että kynnys kansainvälisten osaajien palkkaamiseen madaltuu ja siitä tulee luonteva osa organisaatioiden jokapäiväistä toimintaa.
Talent Hub Eastern Finland on Euroopan unionin osarahoittama hanke. Lisätietoa löydät verkkosivuiltamme: https://kareliatesti.meitadev.fi/talent-hub-eastern-finland/
Teksti:
Tiina Weman, viestinnän asiantuntija, Talent Hub Eastern Finland -hanke, Itä-Suomen yliopisto