Talent Hub Eastern Finland -hankkeen yrittäjyysasiantuntija vieraili joulukuussa Jyväskylässä ja Tampereella tutustuen kummankin kaupungin oppilaitosten omiin yrittäjyyspalveluihin. Vierailu osoitti, että kansainvälinen yrittäjyys mietityttää myös Itä-Suomen ulkopuolella ja Talent Hub -hankkeen toimenpiteet toimivat tässä edelläkävijänä.
Kansainvälisen opiskelijan yrittäjyyspolku kuntoon Talent Hub Eastern Finland -hankkeessa
Kuuden itäsuomalaisen oppilaitoksen yhteishanke Talent Hub Eastern Finland tukee kansainvälisiä opiskelijoita työllistymisessä sekä työnantajia kansainvälisen työvoiman löytämisessä ja palkkaamisessa.
Itä-Suomessa tutkintonsa suorittaneissa kansainvälisissä opiskelijoissa on merkittävää työllisyyden potentiaalia, jota ei ole pystytty kunnolla hyödyntämään. Hankkeen keskiössä onkin kansainvälisten osaajien sekä yritysten ja muiden työnantajatahojen kohtaaminen.
Talent Hub Eastern Finland -hankkeessa kehitetään myös ratkaisuja sujuvoittamaan kansainvälisen opiskelijan ja valmistuneen siirtymistä yrittäjäksi Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Kansainvälisten opiskelijoiden yrittäjyyttä edistetään neljällä toimenpiteellä:
- Realistinen Liikeidea -opintojakso, missä osallistujilla on opintojakson lopussa realistinen liikeidea sekä verkostot oman yritysidean eteenpäin viemiseen hyödyntäen oman asuinkunnan yritysneuvonnan palveluita.
- Kansainvälisten yrittäjien yhteisö on digitaalisia työkaluja ja sosiaalista mediaa hyödyntävä hybridiyhteisö yrittäjiksi aikoville ja jo yrittäjänä toimiville kansainvälisille opiskelijoille ja oppilaitoksista valmistuneille. Yhteisö tuo yrittäjille vertaistukea ja lisää alueiden pitovoimaa.
- Oppilaitosten kv-yrittäjyyspolut laittaa oppilaitosten omat yrittäjyyskurssit ja palvelut ojennukseen niin, että kv-opiskelija osaa hyödyntää niitä omien tarpeidensa mukaisesti selkosuomeksi tai englannin kielellä.
- Case Study – yrittäjyystarinat ovat yrittäjiksi päätyneiden kansainvälisten opiskelijoiden syvähaastatteluja, jotka on jalostettu informatiivisiksi hyötyjulkaisuiksi. Julkaisujen tarkoitus on palvella muita yrittäjyyspolulla olevia alkavia yrittäjiä
Jyväskylässä yrittäjyyden tukipalveluita on organisoitu Yritystehtaaseen
Yritystehdas on Jyväskylän kaupungin, yliopiston ja ammattikorkeakoulun omistama yrityspalveluiden tarjoaja. Tehtaan toiminnan kulmakivet ovat 500-1000 euron Tuotekehitysraha, 5 opintopisteen Ideasta yritykseksi -valmennusjakso, 8 opintopisteen vuoden kestävä henkilökohtainen Yrittäjävalmennus, sekä kahden vuoden mittainen Hautomo palvelu.
Jyväskylän toiminnan organisointiperiaatteena on liikeidean kaupallistamisen prosessi. Alkuvaiheen kevyet kokeilut mahdollistaa Tuotekehitysraha, kun taas toisessa ääripäässä oleva Hautomo on suunnattu toiminnan jo aloittaneille, vähintään kaksi henkilötyövuotta työllistäville startupyrityksille, joilla on skaalautuva tuote tai palvelu.
Jyväskylässä käytyjen keskustelujen perusteella myös Yritystehtaassa oli huomattu tarve Talent Hub Eastern Finland -hankkeessa kehitettävälle Realistinen liikeidea -tyyppiselle toimenpiteelle. Jyväskylän mallissa Realistinen liikeidea -opintojaksolta matka jatkuisi Ideasta yritykseksi -valmennukseen tai Tuotekehitysrahan hakijaksi. Jyväskylän mallin keskimmäiset vaiheet, Ideasta yritykseksi ja Yrittäjävalmennus, vastaavat itäsuomalaisittain selkeimmin Draft Program -yrittäjyysohjelman valmennusjaksoja.
Jyväskylän esimerkki pistää kysymään, pitäisikö Draft Program -ohjelma avata kaikille halukkaille, kun tällä hetkellä ohjelmaan valitaan vain 20-30 uutta alkavaa yrittäjää vuosittain. Ehkäpä Talent Hub -hanke voi olla myötävaikuttamassa myös tähän kehityskulkuun.
Tampereen HUBS on yliopiston ja ammattikorkeakoulun yrittäjyysyhteistyön paikka
HUBS on Tampereen korkeakouluyhteisön eli yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteinen yrittäjyysopintojen ja -valmennuksen tarjotin. Opinnot ovat vapaasti valittavia ja tarjolla kaikille opiskelijoille.
Suurin osa opinnoista on yhden opintopisteen laajuisia itsenäisesti suoritettavia verkko-opintoja erilaisista teemoista markkinoinnista talouteen. Joukkoon mahtuu myös hieman laajemmat valmennusjaksot kuten 5 opintopisteen HUBS Yrityshautomo, jossa osallistujat kehittävät omaa liikeideaansa ennen yrityksen perustamista.
Opintojaksojen lisäksi HUBS tarjoaa opiskelijoiden vapaasti varattavissa olevaa sparrausklinikkaa. Sparrausklinikalla opiskelija saa palautetta omista yrittäjyysajatuksista HUBSin yrittäjyysvalmentajilta.
HUBSin kantavana ajatuksena ja organisoitumisperiaatteena ovat yrittäjyyskompetenssit ja -taidot. Jyväskylän mallista poiketen tavoitteena ei ole automaattisesti uuden yrittäjyyden synnyttäminen, sillä onhan yrittäjyyskompetensseista hyötyä palkkatöissäkin. HUBSissa opintojaksojen kompetenssit on kytketty EntreComp -viitekehykseen eli eurooppalaiseen yrittäjyyskompetenssien viitekehykseen (The European Entrepreneurship Competence Framework). EntreComp -yhteensopivuus on hyvä mahdollisuus myös Itä-Suomessa.
Merkittävä osa HUBSin opintojaksoista ja myös valmennus tarjoillaan tarpeen mukaan englanniksi. Varsinaista maahanmuuttajayrittäjien erikoishaasteisiin liittyvää tarjontaa HUBSilla ei ole, sillä heidät ohjataan Tampereen kaupungin maahanmuuttajapalveluiden, eli International House Tampere -palveluiden piiriin. Tässä asiassa Talent Hub Eastern Finland -hanke eroaakin Tampereen mallista, sillä tavoitteena on auttaa kv-opiskelijoita myös mm. yrittäjyyteen liittyvissä oleskelulupa-asioissa.
Kirjoittaja:
Heikki Immonen, yliopettaja, yrittäjyysasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu, Talent Hub Eastern Finland -hanke
Talent Hub Eastern Finland -hanketta rahoitetaan Euroopan sosiaalirahasto plussasta (ESR+). Hanketta toteuttavat Itä-Suomen yliopisto (päätoteuttaja), Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Karelia Ammattikorkeakoulu Oy, Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä, Savon Koulutuskuntayhtymä ja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä. Hanke toteutetaan vuosina 2023–2027.
Talent Hub Eastern Finland-hankkeessa edistetään seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita (Agenda 2030): Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua.
Artikkelikuva: Freepik