Kansainvälinen osaaminen on yksi muuttuvan työelämän avaintaidoista (Karelia 2023) ja se voidaan nähdä myös yhtenä kilpailutekijänä (Opetushallitus 2023). Moninaisessa yhteiskunnassa täytyy tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa ja ajatella laajasti (OECD 2018), jonka vuoksi kansainvälisen osaamisen kehittäminen on tärkeää. Kansainvälisten kokemusten kautta mm. kielitaito, kulttuurinen osaaminen ja näkökulmat laajenevat. (Opetushallitus 2023.)
Kansainvälisyys on tärkeä osa Karelia-ammattikorkeakoulun toimintaa ja sen kehittäminen on kirjattu myös Karelian strategiaan (Karelia 2023b). Karelian fysioterapian koulutuksessa opiskelijoilla on erinomaiset mahdollisuudet kansainvälistymiseen opiskelijavaihdon, englanninkielisen opetustarjonnan, harjoittelun tai hanketyöskentelyn kautta. Tyypillisesti fysioterapian koulutuksesta opiskelijat lähtevät vaihtoon kolmannen vuoden aikana. (Karelia 2022.) Opiskelijoita kannustetaan osallistumaan kansainväliseen toimintaan ja lähtemään vaihtoon, koska kansainvälinen osaaminen on tärkeä osa myös fysioterapeutin osaamista (Suomen fysioterapeutit 2016).
Seuraavassa Karelian fysioterapeuttiopiskelija Mirjam Oinonen kuvaa kokemuksiaan kansainvälisestä vaihdosta.
Suoraan syvään päätyyn
Sanonta ”välillä pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle” piti paikkaansa omalla kohdallani, kun lähdin yksin suorittamaan fysioterapian harjoitteluvaihtoa Yhdysvaltoihin elokuussa 2023. Viimeisen fysioterapiaharjoitteluni paikkana toimi neurologinen kuntoutumiskeskus Los Angelesissa. Harjoittelussa ja arkielämässä hyppäsin suoraan epämukavuusalueeni syvään päätyyn sekä kroolasin positiivisten ja negatiivisten tunteiden aallokossa. Samalla nautin rantapäivistä Kalifornian rannoilla sekä kiersin Los Angelesin tunnetut turistikohteet, kuten Hollywoodin Walk of Famen sekä Griffith Observatorion. Yritin myös rakentaa väliaikaista arkea harjoittelun ympärille uudessa maassa.
Kalifornialainen kulttuurishokki
Ennen vaihtoa kävin Karelian vaihtoinfossa, jossa kerrottiin kulttuurishokista. Ajattelin tuolloin, että tuskinpa se shokki voi Yhdysvaltoihin lähtiessä olla kovinkaan suuri, kyseessähän on elokuvista ja mediasta tuttu länsimainen valtio. Toisin kävi. Muutamien viikkojen jälkeen kulttuurishokki iski päin kasvoja. Tiesin jo etukäteen, että Yhdysvalloissa ja erityisesti Kalifornian osavaltiossa small talk -kulttuuri on huomattavasti erilainen kuin kotimaassa. Suomessa sitä ei juurikaan ole toisin kuin Los Angelesissa, jossa jopa kaupan kassalla kysytään ”Hi, How are you?” tai ”Hey, Is everything okay?”.
Harjoittelun alussa en siis osannut puhua small talkia työkavereiden kanssa ja jäin helposti keskustelujen ulkopuolelle, sillä en pysynyt niissä mukana. Kielimuurin koko yllätti ja vaikeutti sopeutumista, vaikka koin kielitaitoni melko hyväksi. Ymmärtämistä ei myöskään helpottanut harjoittelupaikassa taustalla soiva musiikki, tuulettimien pauhaaminen sekä muu taustahälinä. Tunsin itseni välillä typeräksi, kun en saanut selvää tai en ymmärtänyt, mitä minulta pyydettiin. Koin vaikeaksi oman ammattitaidon tuomisen esille vieraalla kielellä. Pelkäsin olevani ilmaisussa liian tyly, jos kyselin tai kyseenalaistin jotakin. Pyrin kuitenkin osallistumaan parhaani mukaan. Vähitellen uskalsin olla oma itseni ja jopa vitsailin englanniksi.
Työskentelytavat ja työkulttuuri olivat harjoittelupaikassani monin tavoin erilaisia kuin Suomessa. Harjoittelupaikassa lähes kaikilla asiakkailla oli jonkin tapaturman tai sairauden seurauksena tullut halvaantuminen. Kuntoutujien ja kuntouttajien väliset suhteet olivat jopa kaverillisia, eikä asiakkaan tarvinnut tuntea itseään erilaiseksi tai kyvyttömäksi. Työskentelyilmapiiri oli todella rento. Minulle kerrottiin jo harjoittelun alussa, että työntekijät pyrkivät siihen, että työn tekeminen on mukavaa ja että tavoitteena on asiakkaiden viihtyvyys. Harjoitteiden valinnassa vain taivas oli luovuuden rajana ja lähes jokaisella kerralla asiakkaita kuntoutettiin pyörätuolin ulkopuolella. Nämä asiat jo itsessään lisäsivät asiakkaiden toimijuutta sekä minäpystyvyyden tunnetta. Havahduin myös siihen, että työpaikalla juuri kukaan ei valittanut ja muutenkin positiivisuus oli vahvasti läsnä jokaisessa päivässä. Uskon sen lisänneen asiakkaiden motivaatiota kuntoutusta kohtaan. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin mainittava, että välillä suomalaisen silmiin tämä amerikkalaisten jatkuva positiivisuus vaikutti välillä jopa liialliselta ja epäaidolta. Liekö ollut vain minun suomalaista jurouttani?
Niin mikä amerikkalainen unelma?
Yhdysvalloissa ollessani minulta kyseltiin paljon Suomesta ja pääsin vastailemaan myös mielestäni jopa hieman typeriin kysymyksiin. Monelle tuli esimerkiksi yllätyksenä Suomen maantieteellinen sijainti sekä se, että myös Suomesta löytyy amerikkalaisia pikaruokaravintolaketjuja. Yllättävän monet kuitenkin tiesivät, että Suomi on valittu jo useita kertoja maailman onnellisimmaksi maaksi. Vitsailin tietenkin, että en pysty ymmärtämään, miten se on mahdollista, kun suuri osa vuodesta Suomessa on pelkästään pimeää ja kylmää. Tulin kuitenkin vaihdon aikana siihen lopputulokseen, että Suomessa meillä on asiat todella hyvin. Olemme toki usein sään armoilla, mutta sehän on vain pukeutumiskysymys. Ei varmaan tarvitse edes mainita ilmaista koulutusta ja terveydenhuoltoa, kun listaa Suomen hyviä puolia, sillä ne ovat lähes itseisarvo. Lisäksi muita mallillaan olevia asioita ovat esimerkiksi puhdas ja maistuva hanavesi, turvallinen ja toimiva julkinen liikenne sekä muut kestävän kehityksen ratkaisut, kuten tiskirätit. And list goes on and on.
Nuo listaamani asiat ovat sellaisia, joita kokemukseni mukaan ainakaan Kalifornian osavaltiossa ei ole. Isoin järkytys Los Angelesissa oli kuitenkin kodittomien määrä katukuvassa. Kadulla kävellessä saattoi tien varressa nähdä nukkuvan ihmisen, jonka koko omaisuus oli pakattu ostoskärryihin. Herättelevin ja koskettavin hetki oli se, kun näin kodittoman perheen, jossa oli neljä alle kouluikäisen näköistä lasta. Tiedän, että Suomi ei ole poikkeuksellinen lintukoto, jossa asunnottomuutta ei ole, mutta haluan uskoa siihen, että Suomessa ei olisi mahdollista, että lapset päätyvät kodittomiksi.
Katkeransuloisin tuntein kohti kotia
Kamppailin vaihdon aikana paljon erilaisten ja ristiriitaisten tunteiden välillä. Kaduilla kävellessä mietin, miten uskomatonta on olla auringon lämmössä kävelemässä samoja katuja, joita pitkin myös Hollywoodin suurimmat tähdet kävelevät. Toisaalta hetkeä myöhemmin mietin, että en kuulu tänne ja haluan äkkiä Suomeen. Ristiriitaiset tunteet tuntuivat vääriltä, koska olin kuvitellut, että vaihdon kuuluu olla pelkästään elämän parasta aikaa. Viisas ystäväni muistutti, että elämä ei koskaan ole pelkästään ruusuilla tanssimista, joten miten se nyt voisi olla, kun viettää lähes kolme kuukautta yksin toisella puolella maailmaa kaukana perheestä, ystävistä ja tutusta arjesta. Ymmärsin, että myös vaihdossa elämä on elämää ja siihen kuuluvat sekä ylä- että alamäet.
Vaihdosta otan mukaan Suomeen muun muassa positiivisen työasenteen, ennakkoluulottomuuden harjoitteiden valinnassa kaikkien asiakkaiden kohdalla sekä ehdottomasti suuren arvostuksen omaa kotimaatani kohtaan. Koin vaihdossa ikimuistoisia hetkiä sekä pääsin tutustumaan ihaniin ihmisiin. Jään kaipaamaan harjoittelupaikan työntekijöitä ja asiakkaita sekä Kalifornian lämpöä ja auringonlaskuja. Olen kiitollinen siitä, että minulla oli mahdollisuus päästä kokemaan harjoitteluvaihto Los Angelesissa ja koen olevani etuoikeutettu, kun saan asua Suomessa.
Kirjoittajat:
Mirjam Oinonen, fysioterapeuttiopiskelija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Maiju Issakainen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Kuvat: Mirjam Oinonen
Lähteet:
Karelia 2023a. Kansainvälisyys. https://kareliatesti.meitadev.fi/kansainvalisyys/
Karelia 2023b. Strategia. https://kareliatesti.meitadev.fi/strategia/
Karelia 2022. Fysioterapeutti (AMK) opetussuunnitelma. https://opintoopas.karelia.fi/47/fi/94/118/341
OECD 2018. Preparing our youth for an inclusive and sustainable world. The OECD PISA global competence framework. https://www.oecd.org/pisa/Handbook-PISA-2018-Global-Competence.pdf
Opetushallitus 2023. Kansainvälisyyttä kaikille! https://www.oph.fi/fi/tilastot/kansainvalisyytta-kaikille
Suomen fysioterapeutit 2016. Fysioterapeutin ydinosaaminen. https://www.suomenfysioterapeutit.com/ydinosaaminen/FysioterapeutinYdinosaaminen.pdf