Ryhmäkuva jossa parikymmentä henkilöä

Innocamp23 innovaatiohaaste Nurmeksessa

InnoCamp23-tapahtuma 5.-6.10.2023 Nurmeksessa tarjosi Karelia-amk:n ja Riverian opiskelijoille mahdollisuuden päästä työskentelemään alueen yritysten ja Pielisen Karjalan Kehittämiskeskukselta tulleiden toimeksiantojen parissa. Yhteisenä teemana kaikissa toimeksiannoissa tuotiin selkeästi esiin huoli alueen väestökehityksestä, vetovoimasta ja osaavan työvoiman saatavuudesta yrityksille.  Osaajia harvaan asutulle alueelle- hanke järjesti vastaavan tapahtuman Ilomantsissa syksyllä 2022. Nurmeksen tapahtuma oli jatkoa syksyn 2022 Innomantsi-tapahtumalle. Toteutusta kehitettiin aiemman kokemuksen perusteella.

Yhteistyötä opiskelijoiden ja yritysten välillä

Opiskelijatiimit koostuivat eri oppilaitosten ja alojen opiskelijoista. Monialaisuus oli keskeinen osa tapahtuman dynamiikkaa. Erilaiset taustat ja taidot tiimeissä tarkoittivat, että jokainen tiimin jäsen toi oman osaamisensa ja näkemyksensä yhteiseen projektiin. Työskentely yritysten toimeksiantojen parissa antoi opiskelijoille tilaisuuden soveltaa oppimaansa käytännön tilanteissa sekä kehittää ongelmanratkaisu- ja työelämätaitoja. Opiskelijat pääsivät myös tutustumaan lähemmin mukana olevien yritysten toimintaan ja verkostoitumaan yritysten edustajien kanssa.

InnoCamp23-tapahtuma oli esimerkki siitä, miten opiskelijat ja yritykset voivat hyötyä toistensa osaamisesta ja kokemuksesta. Opiskelijoiden tuoreet ajatukset voivat auttaa yrityksiä löytämään ratkaisuja vanhoihin ja uudempiinkin haasteisiin.  Opiskelijat saivat työskentelystään positiivista palautetta toimeksiantajien edustajilta ja tapahtuman järjestäjiltä.  Opiskelijoiden positiivinen asenne ja sitoutunut työskentely tekivät heihin vaikutuksen.

Tiimeille annetut haasteet

Innocamp23-kilpailussa oli kaksi haastetta: päähaaste sekä yksilöllinen yrityksen laatima minihaaste. Päähaasteen tarkoitus oli yhdistää kaikkien tekeminen yhden teeman ympärille. Yksittäiset minihaasteet keskittyivät enemmän oman toiminnan kehittämiseen niin, että se palvelee päähaastetta. Jokaisella tiimillä oli yhteensä 15 minuuttia aikaa pitchata oma esitys, sekä kuulla toimeksiantajalta ja raadilta kysymyksiä tai kommentteja. Kilpailun päätteeksi raati kokoontui arvioimaan esitykset ja pääpalkintona oli 1000€ stipendi ja toiselle sijalle tulleelle 400€ stipendi. Jokainen osallistuja myös sai Innocamp23 avaimenperän, jonka sponsoroi Nurmeksen ja Valtimon Yrittäjät. Rahapalkintoihin osallistuivat kaikki toimeksiantajat.

Jokaisen tiimin piti vastata seuraavaan päähaasteeseen:

Kuinka kehittää yritysten toimintaa, Pielisen alueen näkyvyyttä, vetovoimaa ja toimijoiden yhteistyötä.”

Minihaasteet kokonaisuudessaan sekä tiimien esitykset löytyvät kokonaisuudessaan hankkeen nettisivuilta täältä.  Materiaalit löytyvät sivujen lopussa. Minihaasteet olivat kiteytettynä seuraavanlaisia:

PIKES: Mitä ja miten viestiä nuorille Nurmeksen työllisyys- ja yrittäjyysmahdollisuuksista ja yritysneuvontapalveluista?

PKO/Bomba: Miten houkuttelemme nuoria hakemaan avoimiin työpaikoihin?

Ylä-Karjalan lehti: Miten nuorista aikuisista (alle 35-vuotiaat) saadaan uusia tilaajia paikallislehdelle?

Hyvärilä: Kehitä hiilineutraalia matkapakettia & niiden tuotteistaminen

Valtimo Components: Miten järjestää kotouttamisen prosessia niin, että ulkomaalaistaustaiset työntekijät jäisivät paikkakunnalle (ja yritykseen)?

Tiimit ryhtyivät välittömästi toimeen ja saivat hyvin sparrausta haasteiden toimeksiantajilta sekä hankkeen henkilökunnalta. Tiimit saivat työskennellä eri tiloissa, mikä mahdollisti luovuuden ja ideoinnin syntyä. Osa tiimeistä työsti vielä yöllä esityksiään, eli tekemisen meininkiä löytyi. Seuraavana aamuna tiimeillä oli aikaa hioa esitykset kasaan ja harjoitella pitchausta.

Tulokset

Jokaisen esityksen aikana oma toimeksiantaja pääsi kuulolle, joko paikan päällä tai etälinjoja pitkin. Ryhmillä oli maksimissaan 15 minuuttia aikaa esitellä tuotokset ja vastaanottaa toimeksiantajalta lisäkysymyksiä. Jos aikaa riitti, yleisölläkin oli mahdollista kysyä muutama kysymys. Keskeiset tulokset esityksistä on listattu alla.

PIKES:

  • Lyhyitä informatiivisia pystyvideoita someen
  • Visuaalisuuden korostaminen markkinoinnissa/viestinnässä
  • Yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa – yritystarinoita
  • Nurmeksen valtti – luonto!
  • Yrittäjille suunnattu “pop-up kahvila”, teemailtoineen
  • Somekampanjat mm. “Why Nurmes”

PKO/Bomba:

  • Speed Dating –tyylinen rekrytointipäivä. Rekrypäivä olisi bile-tyylinen.
  • Kausilaisille yhteisöllistä asumista
  • Vakkareille muuttoapua, jos muuttaa Nurmekseen
  • Vaikuttajapersoona (esim. Kiti Kokkonen) markkinoinnissa mukana

Ylä-Karjalan lehti:

  • Yhteistyössä Nurmeksen kanssa kehittää “Go Nurmes –applikaatio”
  • Digilehti osana suurempaa palvelukokonaisuutta
  • Go Nurmes – applikaatio kokoaisi kaikki Nurmeksen tapahtumakalenterit, palvelut, infot, yhteistyömahdollisuudet
  • Kampanja ilmaiseen lehden kokeiluun applikaation ladanneille

Hyvärilä:

  • Virkistäytymispaketti: Paintball, frisbeegolf, boulderointi, lentopallo jne.
  • Reivipaketti: Majoitus, ruokailu & tilaisuus. K18. Kohderyhmänä opiskelijat
  • Lapsiperhepaketti: Askartelua, maalausta, soittimia, sauna, yhdessä tekemistä
  • Kaupunkiseikkailupaketti: Kaupungissa seikkailua applikaation kautta, eri palvelujen kokeminen ympäri kaupunkia, hyötyliikuntaa

Valtimo Components:

  • Yhteistyö oppilaitoksien kanssa
  • Vuokrattavissa olevia yrityksen autoja/sähköpyöriä
  • Ristiin työskentely muiden yrityksien kanssa kunnan sisällä
  • Työpaikalle tukihenkilö, joka auttaa virka-asioiden selvittelyssä
  • Koulutuksia työntekijöille, mm. kielikursseja

Raatiin kuului tilaisuuden juontaja Riikka Räsänen, yrittäjät Hannu Urjanheimo (Kuntoutumis- ja päivkeskus Ilona Oy) ja Antti Ikonen (STC Tuotanto Oy) sekä Outokummun Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Anne-Mari Karttunen. Raati kokoontui esityksien jälkeen ja keskusteli pitkään esityksistä. Raati pääsi yhteisymmärrykseen ja valitsi voittajaksi PIKES-tiimin. Päällimmäiset perustelut olivat kokonaisvaltainen tuotos ja tiimi oli hyvin osannut huomioida sekä päähaastetta että minihaastetta. Tulokset olivat konkreettisia kehitysehdotuksia ja toteutettavissa olevia ratkaisuja. Toiselle sijalle raati valitsi Ylä-Karjalan lehden tiimin.  Perustelut olivat mm. Rohkeaa ideointia, vahva linkitys päähaasteen sekä minihaasteen kanssa. Tässä raati halusi korostaa yhteistyön tärkeyttä.

Seitsemän henkilöä ryhmäkuvassa. Taustalla roll-up jossa Karelian ja Riverian logot.
Voittajatiimi (PIKES) & tuomaristo. Kuva: Tarja Ruuska
Ryhmäkuva jossa seitsemän ihmistä. Taustalla Karelian ja Riverian logot.
InnoCamp23:n toiseksi sijoittunut tiimi (Pogostan Sanomat) & raati. Kuva: Tarja Ruuska.
Ryhmäkuva jossa parikymmentä henkilöä
Innocamp23 kisailijat, järjestäjät & raati. Kuva: Tarja Ruuska

Osaajia harvaan asutulle alueelle -hanke

Karelia-amk:n ja Riverian toteuttamassa Osaajia harvaan asutulle alueelle ‑hankkeessa edistetään opiskelijoiden harjoitteluita yritysten kanssa tehtävässä yhteistyössä. Mukana ovat myös alueen kunnat, yrittäjäjärjestöt ja elinkeinoyhtiöt.

Kehittäminen on lähtenyt liikkeelle Ilomantsista syksyllä 2021. Toiminta on laajentunut myös Keski-Karjalaan, Pielisen Karjalaan, Outokumpuun ja Heinävedelle. Hankkeen kohderyhmiä ovat Karelia-ammattikorkeakoulun ja Riverian opiskelijat sekä heidän harjoittelujaan ohjaavat yritykset.

Hankkeen toimenpiteillä luodaan edellytyksiä opiskelijoiden sijoittumiseen harvaan asutulle alueelle, helpotetaan opiskelijoiden ja yrittäjien kohtaamista ja autetaan opiskelijoita löytämään harjoittelupaikkoja. Hankkeessa toteutetaan myös uudenlaisia opiskelijoiden harjoittelupolkujen pilotteja, valmennetaan työmahdollisuuksista ja luodaan tulevaisuuden toimintamalleja yritysten ja oppilaitosten kesken. Hankkeen toiminta-aika: 1.8.2021–31.12.2023.

Hankkeen rahoittajina Euroopan sosiaalirahasto sekä William ja Ester Otsakorven säätiö.


Kirjoittajat:

Mikko Lahti, lehtori, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Riikka Räsänen, opettaja, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu