Osaamismerkki otettiin käyttöön Sovelluskehittäjän osaajakoulutuksessa

Tässä artikkelissa käydään läpi osaamismerkin käyttöönottoa Karelian avoimen ammattikorkeakoulun Sovelluskehittäjän osaajakoulutuksessa (30 op). Koulutuksen opinnot ovat yhteensopivia tietojenkäsittelyn tutkintokoulutuksen kanssa ja tarjoavat kattavan näköalan ohjelmistoalasta kiinnostuneille.

Osaamismerkin avulla voidaan luoda näkyväksi koulutuksen suorittaminen oppijalle itselleen ja oppijan toimesta muille tahoille, kuten kollegoille ja työnantajille. Tässä suhteessa osaamismerkki voi symboloida pientä tutkintotodistusta. Painopisteen siirtyessä tutkintokoulutuksesta jatkuvaan oppimiseen, on tärkeää jollain tavalla huomioida oppijoiden saavutukset. Tässä ovat apuna digitaaliset osaamismerkit.

Sovelluskehittäjän osaajakoulutuksessa työläin osio eli opintojaksot oli jo olemassa tietojenkäsittelyn lehtori Petri Laitisen ja kumppaneiden toimesta. Seuraavaksi tarvittiin tunnukset osaamismerkkipalvelu Open Badge Factoryyn. Open Badge Factoryyn on Karelialla olemassa omat tunnukset, jotka saimme Karelian jatkuvan oppimisen suunnittelija Katja Hirvoselta. Open Badge Factory on työkalu osaamismerkkien luomiseen, myöntämiseen ja hallinnoimiseen.

Ensin tuli kuitenkin luoda itse merkki, eli logomainen kuva osaamismerkin suorittajalle. Merkin kuvan luominen käy Canva-sovelluksella. Tunnukset Canvaan saa Karelian viestintätiimiltä, joka on myös luonut sinne valmiita pohjia. On tärkeää, että kukin käyttäjä luo oman kansion osaamismerkeilleen ja tekee sinne kopion merkkipohjasta. Täten alkuperäiset merkkipohjat säilyvät käyttökelpoisina. Sovelluskehittäjän osaajakoulutuksen osalta merkin tekstejä muutettiin vastaamaan osaamismerkin sisältöä, säilyttäen kuitenkin Karelian virallisen graafisen ilmeen ja värit.

Seuraavaksi siirryttiin takaisin Open Badge Factoryyn, jossa merkille tehtiin määritykset. Tämä tapahtui Creator Tool -osiossa. Merkin luomiseksi on syötettävä seuraavat tiedot:

  • Otsikko​
  • Kuvaus​
  • Myöntämiskriteeri (huom. tähän mitattava, yksikäsitteinen ja selkeä määritys)​
  • Merkin kuva PNG​
  • Kutsusähköpostin otsikko​
  • Kutsusähköpostin teksti​
  • Linkin teksti, esim. ”Hae tästä merkki”​
  • Email footer esim. normaalia sähköpostiallekirjoitusta mukaillen

Seikkaperäiset ohjeet merkkien luomiseen, hallinointiin ja vastaanottamiseen löytyvät Karelian verkkosivuilta.

Kun merkki oli luotu, opettaja Petri Laitinen lähetti tiedon myönnetystä osaamismerkistä koulutuksen suorittaneille. Linkin kautta he pääsivät lataamaan merkin itselleen käytettäväksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Lopputulemana voidaan todeta, ettei osaamisen tunnustaminen osaamismerkkien avulla ole vaativa toimenpide, mutta esimerkiksi integrointi Moodlen kanssa olisi hyvä selvittää. Oppijalle osaamismerkki saattaa olla kaivattu tunnustus oppimisesta.


Kirjoittajat:

Petri Laitinen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Anssi Kekkonen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu