Kuusi koulua eri puolilla maakuntaa osallistuu etäohjattuun Keväteväät-tapahtumaan tiistaina 30.5.2023. Samalla kun nautitaan keväisestä luonnosta ja lukuvuoden viimeisistä koulupäivistä, koululaisille on tarjolla käytännön tietoa auringolta suojautumisesta, terveellisestä ateriarytmistä, liikkumisesta ja mielen hyvinvoinnista.
Keväteväät-tapahtuman suunnittelivat yhteistyössä Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys, Pohjois-Karjalan Martat, Pohjois-Karjalan Liikunta ja Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus. Tapahtuman tilaaja on Karelia-ammattikorkeakoulun Sote Hyte Living Lab -hanke, jonka toiminta keskittyy uudenlaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen toimintojen yhteiskehittämiseen. Tapahtuman osallistujiksi haettiin tarkoituksella mukaan ensimmäiselle toteutuskerralle reuna-alueiden kouluja sillä ajatuksella, että tapahtumatarjontaa näillä alueilla on vähemmän. Järjestöjen yhdessä suunnittelema tapahtuma toteutetaan etätoteutuksena kuudelle maakunnan viidennelle luokalle.
Viidesluokkalaiset ovat vastuullisia toimijoita
Tapahtuma on kohdennettu viidesluokkalaisille, jotka saattavat viettää kesälomapäiviä jo hyvinkin itsenäisesti. Isommilla koululaisilla on mahdollisuuksia tehdä hyviä valintoja oman terveytensä ja hyvinvointinsa hyväksi. Keväteväät-tapahtumassa oppilaat kiertävät rasteja, joiden sisällöt antavat sekä ideoita hauskaan tekemiseen kesäloman aikana että terveystietoa. Rastitehtävät toteutetaan ActionTrack-sovelluksen avulla, jonka sisällöt on laadittu tapahtuman suunnitteluun osallistuneiden järjestöjen toimesta. Rastitehtävien teemat auringolta suojautuminen, ateriarytmi, liikunta ja mielen hyvinvointi ovat kaikki tunnistettuja terveyden ja hyvinvoinnin kulmakiviä.
Keväteväät laadittiin yhteistyössä
Keväteväät-tapahtuma suunniteltiin yhdessä neljän järjestön ja Karelia-ammattikorkeakoulun Sote Hyte Living Lab -hankkeen kesken. Suunnittelutapa oli uusi ja inspiroiva.
– Asiantuntijat eri järjestöistä kutsuttiin yhteisen teeman äärelle. Suunnittelun lähtökohtana oli tarjota iloinen ja ryhmää aktivoiva ohjelma, johon koulut voivat osallistua välimatkoista huolimatta. Oli inspiroivaa olla mukana asiantuntijoiden luovassa ja innostuneessa prosessissa, sekä saada mukaan eri kokoisia kouluja ympäri Pohjois-Karjalaa, kertoo Karelia-ammattikorkeakoulun lehtori Minna Lappalainen.
Ensimmäistä kertaa järjestettävään tapahtumaan osallistuvat Juuan Poikolan koulun, Lieksan Rantalan koulun, Tuupovaaran, Kesälahden, Puhoksen ja Onttolan koulun viidennet luokat.