Kaksi henkilöä keskustelee

Työkykykoordinaattorin osaamiselle kysyntää työelämässä

Työkyvyn ja työllistymisen merkitys on tiedostettu ja tunnistettu työurien pitenemisen ja kasvavan osaajapulan takia entistä paremmin. Tähän perustuen kiinnitetään huomiota työssä olevien työkykyyn ja työhyvinvointiin sekä työllistymisen monipuolisiin mahdollisuuksiin. 

Mihin työkykykoordinaattoreita tarvitaan?

Tämän päivän ja tulevaisuuden työelämässä jokaiselle, joka haluaa ja jolla on mahdollisuus tehdä töitä, on tarve. Lisääntynyt tieto työkyvyn moninaisuudesta ja moniammatillinen yhteistyö mahdollistavat sen, että esimerkiksi terveydentilan muutoksen tapahtuessa työtä voidaan räätälöidä ja näin pitää henkilö edelleen työelämässä mukana. Myös jostain syystä työelämästä poissa olleille tämä on uusi mahdollisuus. Jokaisella työpaikalla tulisi olla henkilö, joka pystyy tunnistamaan työkyvyn tuen mahdollisuuksia ja osallistua työkyvyn ja työhyvinvointisuunnitelman laatimiseen niin organisaatio- kuin yksilötasolla.

Työkykykoordinaattori on henkilö, joka koordinoi, opastaa ja neuvoo työllistymiseen ja työssä jatkamiseen liittyvissä asioissa työskennellen moniammatillisissa ja -alaisissa verkostoissa. Hän osaa esimerkiksi arvioida kokonaisvaltaisesti työkykyä ja tarvittavia tukitoimia sekä ohjata asiakastaan palveluverkostossa.

Työkykykoordinaattorin tehtävänkuvat vaihtelevat ja he voivat toimia hyvin erilaisissa organisaatioissa ja tehtävissä esimerkiksi työ- ja elinkeinopalveluissa, terveydenhuollossa, sosiaalipalveluissa, järjestöissä, työllisyyttä tukevissa hankkeissa, kuntakokeiluissa, työterveyshuollossa tai henkilöstöhallinnossa.

Koulutusta työkykykoordinaattorin tehtäviin

Syksystä 2021 alkaen on kahdeksan ammattikorkeakoulua järjestänyt työkykykoordinaattorikoulutusta avoimen ammattikorkeakoulun opintoina. Koulutuksen sisällöt on suunniteltu ammattikorkeakoulujen yhteistyönä ja taustalla on ollut sosiaali- ja terveysministeriön sekä Työterveyslaitoksen ohjaus. Koulutuksen laajuus on 10 opintopistettä ja se koostuu kahdesta viiden opintopisteen opintojaksosta. Koulutus kestää yhden lukukauden ja se toteutetaan verkko-opintoina. Opintoihin sisältyy etäwebinaareja, itsenäistä opiskelua ja pienryhmätyöskentelyä opintojen aihepiireihin liittyen.

Työelämässä olevat ammattilaiset tai työuraa vaihtavat henkilöt voivat koulutuksen myötä laajentaa työkuvaansa tai sijoittua uusiin työtehtäviin. Koulutuksen suoritettuaan henkilö saa oikeuden käyttää nimikettä työkykykoordinaattori, mutta taustalla pitää olla esimerkiksi korkeakoulututkinto tai muu soveltuva tutkinto ja työkokemusta. Koulutuksen voi suorittaa myös osana korkeakoulututkintoa.

Karelia-ammattikorkeakoulu on ollut mukana koulutuksen kehittämisessä ja järjestänyt koulutusta syksystä 2021 alkaen.

Kokemukset koulutuksesta hyviä

Työkykykoordinaattorikoulutus on ollut hyvin suosittu Karelia-ammattikorkeakoulussa. Koulutus toteutetaan avoimen ammattikorkeakoulun opintoina. Koulutuksen on suorittanut jo reilusti yli sata henkilöä.

Koulutukseen osallistujat tulevat hyvin erilaisista organisaatioista ja siksi osallistujien verkostoituminen eri ammattialojen ja oman ammattialan edustajien kanssa on koettu erittäin tärkeäksi. Palaute koulutuksesta on ollut erittäin positiivista ja osallistujien ammatillinen osaaminen on kehittynyt monipuolisesti.

Koulutus on lisännyt tietoisuutta työkyvyn moninaisuudesta sekä moniammatillisesta ja monialaisesta yhteistyöstä sekä palveluverkostosta. On opittu myös tunnistamaan lainsäädännön tuomia vastuita ja velvoitteita eri ammattialoilla sekä yhteisiä rajapintoja. Koulutuksen antina on ollut myös perehtyminen työkykyä tukeviin menetelmiin ja työkyvyn tuen vaihtoehtoihin (kuntoutus, uudelleen koulutus jne.). Myös ajantasaisten ja luotettavien lähteiden käyttö on ollut merkityksellinen oppimiskokemus.  Kokemusten jakaminen ja verkoston tiedollinen anti ovat tukeneet osallistujien oppimisprosessia.

Työkyvyllä hyvinvointia ja tulosta yksilö- ja organisaatiotasolla

Kun halutaan, että organisaatiot menestyvät ja niiden tuloksellinen toiminta kehittyy, on työntekijöiden työkyvystä ja työhyvinvoinnista huolehtiminen keskeistä läpi työurien. Parhaimmillaan työkyky ja työhyvinvointi ovat yksi osa organisaation strategista johtamista, joka toteutuu läpi koko henkilöstön. Perustan tälle luo tieto ja moniammatillinen yhteistyö, johon työkykykoordinaattorin osaaminen tuo puuttuvan palan.

Lisätietoja Karelian järjestämästä Työkykykoordinaattori -koulutuksesta.


Kirjoittajat:

Tarja Laatikainen, koulutuspäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Mervi Lätti, erikoissuunnittelija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: Andrea Piacquadio