Suomessa väestö keskittyy kiihtyvällä tahdilla kasvukeskuksiin. Myös Pohjois-Karjalan maakunnan reuna-alueilla väkimäärä vähenee. Harvaan asutulla alueella toimiville yrityksille haasteeksi on muodostunut osaavan työvoiman saatavuus.
Osaajia harvaan asutulle alueelle -hankkeella vastataan tähän haasteeseen kehittämällä opiskelijoiden harjoitteluihin ja työssäoppimiseen liittyvää toimintaa yhdessä maakunnan yritysten kanssa. Hanke sai alkunsa vuonna 2021 Ilomantsin Yrittäjien aloitteesta: alueella on tarve saada opiskelijoita harjoitteluun ja työvoimaksi.
Karelia-amk:n ja Riverian toteuttamassa hankkeessa helpotetaan opiskelijoiden ja yrittäjien kohtaamista ja autetaan opiskelijoita löytämään harjoittelupaikkoja maakunnan reuna-alueilta. Hankkeessa toteutetaan myös uudenlaisia opiskelijoiden harjoittelupilotteja, valmennetaan työmahdollisuuksista ja luodaan tulevaisuuden toimintamalleja yritysten ja oppilaitosten kesken.
Toiminta lähti liikkeelle Ilomantsista syksyllä 2021, ja laajeni alkukeväästä 2022 Pielisen Karjalan ja Keski-Karjalan alueelle. Tähän mennessä hankkeessa on tehty runsaat 70 harjoittelukuvausta ja harjoitteluja ja työssäoppimisia on käynnistynyt Ilomantsissa, Nurmeksessa ja Kiteellä.
Pohjois-Karjalassa etäisyydet ovat pitkiä, mikä osaltaan hankaloittaa harjoitteluun lähtemistä maakunnan reuna-alueille. William ja Ester Otsakorven säätiön tuella Ilomantsin alueella harjoittelun tai työssäoppimisen suorittavat Riverian ja Karelia-amk:n opiskelijat ovat voineet hakea apurahaa asumis- ja liikkumiskustannuksiinsa. Tällaiset kannustimet näyttäisivät lisäävän opiskelijoiden kiinnostusta suorittaa harjoittelu myös Joensuun ulkopuolella.
Ilomantsin Hotelli Pogostan Hovilla aloitti hankkeen kautta harjoittelijana Karelian matkailu- ja palveluliiketoiminnan opiskelija Milla Turpiainen.
– Halusin johonkin erilaiseen paikkaan, kokea jotain uutta. Tärkeintä oli, että hankkeen kautta mahdollistui asuminen täällä ja asumiseen ja matkakuluihin sai tukea. Olen muuttanut Etelä-Suomesta Joensuuhun opiskelemaan ja halusin nähdä Pohjois-Karjalaa laajemmin.
Myös yrittäjä Arja Heimonen on ollut tyytyväinen ja kiittelee harjoittelijan työpanosta.
– Tänne tarvittaisiin ammattitaitoisia työntekijöitä. Nuorilla on uudenlaista osaamistakin.
Lisäksi hankkeessa on järjestetty opiskelijoille tutustumiskäyntejä Ilomantsiin sekä Keski-Karjalan ja Valtimon yrityksiin. Vierailuista on saatu opiskelijoilta myönteistä palautetta.
– Viimeisimmän tutustumiskäynnin yhteydessä vierailimme opiskelijoiden kanssa Rääkkylässä ja Kiteellä. Yrittäjyystarinat ja yrittäjyyspolut herättivät kiinnostusta. Yksi tavoite on valmentaa opiskelijoita myös harvaan asuttujen alueiden yrittäjyyspolkumahdollisuuksista, toteaa hankkeen projektipäällikkö Tanja Rimpilä.
Osaajia harvaan asutulle alueelle -hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto sekä William ja Ester Otsakorven säätiö ja sen toiminta-aika on 1.8.2021-31.8.2023.