Arjen kiireessä ja hälinässä muisti on kovilla. Työelämän muutokset ja epävarmuudet, nopeat siirtymät ja usean tehtävän yhtäaikainen tekeminen ovat tuttua monelle työikäiselle. Aivot ovat kovilla, ja muistin takkuilu on sekin arkipäivää. Arkipäivän unohtamiset ja väärinmuistamiset ovat tavallisia. Sen lisäksi meillä on Suomessa arviolta 10 000 ihmistä, jotka ovat sairastuneet muistisairauteen työikäisenä, alle 68-vuotiaana. Määrän arvioidaan kasvavan.
Työntekijät siirtyvät useimmiten heti muistisairausdiagnoosin saatuaan eläkkeelle. Se on monelle helpotus, mutta osa olisi kiinnostunut jatkamaan työelämässä. Työn jatkaminen voisi olla toteutettavissa esimerkiksi muotoilemalla työtehtäviä uudella tavalla. Tällä hetkellä hukataan paljon osaamista ja inhimillisiä voimavaroja silloin kun erilaiset työn jatkamisen mahdollisuudet jäävät huomioimatta.
Kareliassa alkoi maaliskuussa Muisti ja työ -hanke, jossa selvitetään Pohjois-Karjalassa toimivien yritysten ja organisaatioiden kokemuksia ja tietoisuutta työikäisten muistisairauksiin sairastuneiden työssä jatkamisesta, kootaan tietoa aihepiiriin liittyvästä tutkimuksesta ja kehittämisestä sekä luodaan perustaa jatkokehittämiselle.
Hankkeessa syntyy kokonaiskuva pohjoiskarjalaisten yritysten ja organisaatioiden kokemuksista ja tietoisuudesta työikäisten muistisairauksista sekä työyhteisön ja esimiesten tietoisuudesta ja asenteista. Tulokset ovat laajasti hyödynnettävissä jatkokehittämisessä, muun muassa yritysten HR-toiminnassa sekä koulutuksessa ja osaamisen vahvistamisessa.
Hankkeen toteutusaika on 1.3.–31.12.2022, ja hankkeessa työskentelevät yliopettaja Tuula Kukkonen ja kehittämisasiantuntija, Karelian osaajapoolin jäsen Arja Jämsén.
Hanketta rahoittaa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) määrärahasta.