Karelian kieltenopettajat ovat joulukuiseen tapaan valinneet vuoden 2021 kieliteon ja kielenoppijan.
Vuoden kieliteoksi valittiin yksimielisesti Maarit Ignatiuksen ja Minna Rokkilan toiminta kieltenopetuksen tukena. Maarit ja Minna ovat olleet tärkeä apu, kun korona-olojen vuoksi myös kieltenopetus siirtyi kertarysäyksellä kokonaan verkkoon. Heiltä on saanut ripeästi asiantuntevaa opastusta niin sähköpostitse ja puhelimitse kuin tarvittaessa kasvokkain ja kädestä pitäen.
Vuoden kielenoppijaksi on nimetty tradenomikoulutuksen monimuoto-opiskelija Jesse Nevalainen. Hän on paitsi suorittanut tutkintoon kuuluvat kieliopintonsa myös tehnyt merkittävän määrän vapaavalintaisia täydentäviä kielikursseja. Tämän syksyn Jesse on viettänyt vaihdossa Pietarissa. Seuraavassa Jessen kuulumisia Pietarista.
Terveisiä Pietarista!
Здравствуйте! Monta asiaa on omissa suunnitelmissani muuttunut siitä hetkestä, kun päätin hakeutua Kareliaan opiskelemaan – eikä vähiten kieliin liittyvissä opinnoissa. ”Kielten opiskelu on hyödyllistä” on tusein kuultu lause. Allekirjoitan edellisen: koen kieltenopiskelun olevan myös mukavaa ja oman ymmärryksen kehittyessä lisäksi palkitsevaa.
Ennen opintoja osasin varautua englannin ja ruotsin opiskeluun korkeakouluopinnoissa. Minut pääsi hieman yllättämään se, että heti kättelyssä tuli valita myös vähintään 5 opintopistettä kolmannen vieraan kielen opintoja. Oma valintani oli suhteellisen selvä jo alusta alkaen: valitsin venäjän kielen. Samalla päätin ottaa kaiken irti uuden kielen oppimisesta ja suorittaa kaiken Kareliassa tarjolla olevan kurssitarjonnan ja hieman enemmänkin. Olen myös kokenut venäjänkielisen median seuraamisen ja etenkin musiikin kuuntelemisen hyväksi keinoksi kuulla enemmän venäjän kieltä ja oppia kuuntelemalla.
Sitten päästäänkin yhteen niistä opintojeni ennalta suunnittelemattomista hetkistä, joka mahdollisesti on saanut alkusysäyksensä ensimmäisenä vuonna tehdystä kolmannen vieraan kielen valinnasta. Tätä kirjoittaessani meneillään on kolmas lukuvuoteni Kareliassa ja vaihto-opiskelujakso Venäjällä, Pietarissa. Venäjän kielen opiskelu on jatkunut täälläkin ympäristön tukiessa kielen oppimista. Kieltä kuulee ja näkee jatkuvasti, eikä käytännössä päivääkään mene ilman small talkia. Olivat tilanteet sitten kaupassa, ravintolassa, julkisissa kulkuvälineissä tai missä vain, kielen käyttäminen on aina mukavaa. Esimerkkinä voisin mainita pari venäjänkielisen järjestön järjestämää matkailuaiheista luentoa, joissa olen käynyt. Vaikkei aivan kaikkea ymmärtäisikään, voi kokemukset ottaa kielenopiskelun kannalta. Omaa edistymistään on myös mukavaa seurata, kun huomaakin yhtäkkiä ymmärtävänsä enemmän kuin aiemmin.
Vaihto-opiskelun mukana tulee myös mahdollisuus käyttää englantia pääasiallisena kielenään, muun muassa opiskellessa ja kommunikoidessa muiden opiskelijoiden kanssa. Pidän myös tästä mahdollisuudesta, ja sen mukanaan tuomasta kokemuksesta operoida vieraalla kielellä.
Kieliä oppiessa tulee myös monesti opittua kulttuurista, omassa tapauksessani etenkin venäläisestä kulttuurista. On ollut mielenkiintoista ja mukavaa oppia paljon venäläisestä kulttuurista itse paikan päällä. Eräänlaisena kulttuurierona muiden joukossa voitaneen mainita se, että Venäjällä tullaan huomattavasti helpommin juttelemaan tuntemattomille kuin Suomessa, mikä on kieltä opettelevalle aina mielenkiintoinen tilanne. Lähes poikkeuksetta nämä kohtaamiset tapahtuvat aina venäjäksi, joten ne toimivat toisinaan myös hyvänä kielitestinä. Keskusteluun täytyy vain lähteä mukaan avoimin mielin ja parhaansa yrittäen vaikkei kieli natiivin lailla taittuisikaan.
Kiitos vielä kaikille Karelian kieltenopettajille, erityisesti venäjän kielen opettajille Jannelle ja Riitalle, jotka saivat kiinnostukseni kasvamaan täysin uuden kielen opiskeluun. Loppuun vielä kuva minusta erään kohtuullisen kuuluisan joen rannalla.
Terveisin Pietarista,
Jesse Nevalainen