Uutta kasvua yrityksiin korkeakouluyhteistyössä

Yrike (Yritysyhteistyön kehittäminen kasvualoilla) ESR-hankkeessa Itä-Suomen yliopisto ja Karelia- ja Savonia-ammattikorkeakoulut rakensivat kolmen korkeakoulun yhteistyönä kumppanuus- ja palvelumallia yrityksille ja yritysten väliseen yhteistyöhön.

Viime vuosina on eri yrittäjäjärjestöjen toimesta tehty kyselyitä ja barometrejä yritysten ja korkeakoulujen välisestä yhteistyöstä. Pääviesti näistä on selkeä; yritykset hakevat tiiviimpää yhteistyötä erityisesti ammattikorkeakoulujen kanssa. Yhteinen tahtotila on tunnistettu ja tunnustettu. Pohjoiskarjalaiset yritykset tekevät valtakunnallisesti mitattuna aktiivisimmin yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Kevään 2021 PK-yritysbarometrin mukaan Karelia on yritysten keskeisin kehittämiskumppani Pohjois-Karjalassa. Samalla voimme kuitenkin todeta, että paljon on vielä tehtävänä. Mittava määrä yrityksiä eivät tee lainkaan yhteistyötä alueen korkeakoulujen kanssa. Syitä lienee monia, mutta näin ammattikorkeakoulujen näkökulmasta näyttäisi siltä, että tarvitsemme lisää mikro- ja elinkeinoharjoittajia sekä pienempiä pk yrityksiä palvelevia palveluita korkeakoulumme tarjontaan.

Kohti tiiviimpää yhteistyötä

Korkeakoulujen ja yritysten välistä yhteistyön toimintamallin kehittämistä voidaan tarkastella kahden toimintaprosessin kautta:

  1. yritysyhteistyöprosessi (yritysten kanssa tapahtuva arjen vuorovaikutus, tuotteet- ja palvelut sekä niiden markkinointi ja myynti, yhteistyöprojektit, kumppanuustoiminta),
  2. tutkimuslähtöinen innovaatioprosessi (yhteinen tutkimusprojekti, keksintö, teknologian siirto, kaupallistaminen).

Usein näistä kahdesta prosessista puhutaan samanaikaisesti. Tämä voi johtaa siihen, että toinen puhuu metsästä ja toinen puista – ja tahattomana lopputuloksena kokonaiskuva yritysyhteistyön käytänteistä tai konkreettisista tekemisen muodoista jää keskustelijoille itsellekin epäselväksi.

Edellä mainittuihin teemoihin perustuen korkeakoulujen yhteinen Yrike-hanke lähti viemään eteenpäin systemaattista ja tiiviimpää yhteistyötä yritysten ja korkeakoulujen välille. Keskeisenä tavoitteena oli luoda selkeät käytännöt, jossa jatkuvan yrityslähtöisen vuorovaikutuksen kautta helpotetaan alueen yritysten ja oppilaitosten kohtaamisia mm. koulutus-ja tutkimusinfran tehokkaamman hyödyntämiseen sekä yhteishankkeiden ja strategisten kumppanuuksien luomiseen. Tätä yhteistyötä tukemaan laadittiin myös korkeakoulujen yhteinen uuttakasvua.fi -sivusto, jonka kautta yritykset voivat nopeasti löytää reitin korkeakoulujen asiantuntijapalveluihin.

Karelia-ammattikorkeakoulussa on toteutettu systemaattista kumppanuustoimintaa jo pitkään. Karelian kumppaneina toimii yrityksiä, julkisyhteisöjä ja kolmannen sektorin toimijoita. Kumppanuustoiminnan tavoitteena on lisäarvon tuottaminen kumppaneille sekä ammattikorkeakoulun oman osaamispääoman lisääminen. Syksyllä 2020 kumppanuussopimukset uudistettiin Yrike-hankkeessa saatuun tutkimustietoon sekä Crazy Town Oy:n toteuttamaan koulutukseen perustuen. Uusien kumppanuussopimusten ydinrakenteessa huomioitiin tutkimuksessa (Jääskö, Korpela, Laaksonen, Pienonen, Davey, Meerman 2019) tunnistetut 14 erilaista korkeakoulujen työelämäyhteistyön muotoa, jotka jakaantuvat neljään teemaan: koulutus, tutkimus, osaamisen siirto ja hallinto. Samalla tunnistettiin myös tarpeita kehittää omaa toimintaa mm. tehostamalla asiakkuudenhallintajärjestelmän käyttöä ja luomalla rajapintoja muihin käytössä oleviin tuotannonohjausjärjestelmiin.

14 erilaista korkeakoulujen työelämäyhteistyön muotoa: mm. opiskelijoiden projektit, harjoittelut, täydennyskoulutus, yhteiset tki-hankkeet, tutkimuksen kaupallistaminen, osaamisen siirto, strateginen vaikuttaminen
Kuvio 1. Korkeakoulujen työelämäyhteistyön muodot. Lähde: Jääskö, Korpela, Laaksonen, Pienonen, Davey, Meerman 2019.

Yrityksillä on kasvava tarve osaajista ja kilpailukyvyn ylläpito vaatii myös korkeakouluilta jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja toiminnan uudistamista.  Yrike oli ensimmäinen – ja selkeästi tarpeellinen – askel korkeakoulujen yhteisten toimintamallien ja palvelujen selkiyttämiseksi yrityksille.


Kirjoittajat:

Marika Turkia, TKI-asiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Ulla Kallio, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Lähteet:

Huovinen, P., Kärpänoja, J., Husso, K. 2019.   Pk-yritysten yhteistyö korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2019:35. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-431-0

Jääskö, P., Korpela, M., Laaksonen, M., Pienonen, T., Davey, T.,  Meerman, A. 2019. Korkeakoulujen työelämäyhteistyön tilannekuva.

Suomen yrittäjät. 2021. Pk-yritysbarometri, kevät 2021. Aluekalvot, Pohjois-Karjalan Yrittäjät https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2021/09/24000_pk-baro_kevat-2021_aluekalvot_pohjois-karjalan_yrittajat.pdf