Aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen kiinnostaa taloyhtiöitä. Tämä selviää Karelia-ammattikorkeakoulun hallinnoiman Kommunikoiva Energia -hankkeen toteuttamasta kyselystä, johon vastasi lähes 900 taloyhtiön osakkeenomistajaa Pohjois-Karjalan alueella. Kysely toteutettiin yhteistyössä Pohjois-Karjalan alueellisen energianeuvonnan, Pohjois-Karjalan Isännöitsijät ry:n sekä JIP-isännöinti Oy:n yhteistyönä.
75% kyselyn vastaajista oli kiinnostunut aurinkosähköjärjestelmän hankkimisesta omaan taloyhtiöönsä. Aurinkosähkön etuina nähdään etenkin taloudellinen kannattavuus, pienempi riippuvuus sähkön- ja siirtohintojen muutoksista sekä uusiutuvan energian ympäristöystävällisyys. Aurinkosähköjärjestelmän nähtiin myös vaikuttavan positiivisesti taloyhtiön houkuttelevuuteen ja arvoon.
– Taloyhtiöt voivat perustaa energiayhteisön, ja jakaa sitä kautta sähkön tuotannon ja hankinnan hyötyjä. Taloyhtiössä aurinkopaneeleilla tuotettu energia on mahdollista jakaa yhtiön asukkaiden kesken ja pienentää näin sähkölaskua, toteaa Kommunikoiva Energia -hankkeen projektiasiantuntija Kim Blomqvist Karelia-amk:sta.
Laki on sallinut hyvityslaskentaperusteiset kiinteistön sisäiset energiayhteisöt vasta vuoden 2021 alusta, joten valmiita malleja taloyhtiöille energiayhteisön perustamiseksi ei vielä juurikaan ole. Kyselyn perusteella taloyhtiöiden asukkaat kaipaavat lisätietoa energiayhteisöistä, erilaisista aurinkoenergian hankintamalleista, mahdollisista taloudellisista tuista sekä aurinkosähköjärjestelmien toimivuudesta ja huoltovarmuudesta.
Suurin osa kyselyn vastaajista kannattaa aurinkoenergian hyödyntämisen lisäämistä alueellaan, eli sosiaalinen hyväksyttävyys aurinkoenergialle on Pohjois-Karjalassa korkea. Enemmistö vastaajista koki, että muiden taloyhtiöiden esimerkit ja kokemukset energiayhteisöistä ovat merkittäviä päätöksentekoon vaikuttavia tekijöitä perustettaessa energiayhteisöä ja hankittaessa uusiutuvan energian tuotantolaitteistoa.
Kommunikoiva Energia -hankkeessa tehdään yhdessä maakunnan yritysten sekä muiden toimijoiden kanssa työtä erilaisten energiayhteisöjen edistämiseksi sekä kehittämiseksi tutkimuksen, viestinnän ja käytännön kokeilujen avulla. Hankkeen yrityskumppaneina kehittämistyössä ovat paikallinen verkkoyhtiö PKS Sähkökauppa Oy, PKS Sähkönsiirto Oy, aurinkosähköjärjestelmien toimittaja Solarworks, Mediatalot Hurry Oy ja Tovari Oy sekä kehittämisyhtiö Business Joensuu Oy.
Kommunikoiva Energia -hanke järjestää webinaareja energiayhteisöistä sekä taloyhtiöille että palveluntarjoajille. Ensimmäiset webinaarit järjestetään marraskuussa 2021. Kyselyn tarkemmat tulokset ja tiedot webinaareista löytyvät hankkeen verkkosivulla: https://kommunikoivaenergia.karelia.fi/ Kyselyn vastaajien kesken arvottiin kannettava ja taiteltava aurinkopaneeli sekä varavirtalähde. Arvonnan voitti Saara H. Kontiolahdelta.