Draft-yrittäjyysohjelma on pitkäikäinen korkean osaamisen yrittäjyyden tukija. Kohta kymmenvuotias oppilaitosten yhteinen ylimaakunnallinen ohjelma on laajentumassa yksittäisten tiimien valmentajasta ja rahoittajasta käytännöllisten digitaalisten hyötyjulkaisujen tuottajaksi ja koko maakunnan yrittäjyyttä edistäväksi mediaksi.
Draft-ohjelma, viralliselta nimeltään Draft Program, on yksi Suomen pitkäikäisimmistä yhtäjaksoisesti toimineista korkeakoulujen yrittäjyysohjelmista. Draftin juuret ovat vuosina 2008–2011 toimineessa silloisen Tekesin TULI-ohjelmassa, missä haettiin opiskelijoilta ja henkilökunnalta hyviä kaupallistettavia ideoita.
Draftiksi nimeämisen jälkeen vuonna 2012 Karelia ja UEF yhdistivät voimansa yrittäjyyden edistämisessä. Ohjelman kautta autettiin korkeakoulujen oman rahoituksen turvin erityisesti opiskelijatiimejä kokeilemaan ja selvittämään liikeideansa kannattavuutta. Vuoteen 2018 mennessä ohjelma oli laajentunut niin, että Pohjois-Karjalassa mukaan liittyi Riveria ja Pohjois-Savossa Savonia-ammattikorkeakoulu ja Savon koulutuskuntayhtymä.
Näiden vuosien aikana Draft on ollut monille se ensimmäinen matalan kynnyksen auttaja yrittäjyyspolulla, ennen kuin he ovat siirtyneet esimerkiksi Business Joensuun tarjoamien palveluiden piiriin.
12 uutta yritystä viimeisen parin vuoden aikana
Nykymuotoinen Draft-ohjelma tarjoaa mukaan valituille tiimeille neljä valmennusjaksoa ja 1000 euroa mikrorahoitusta. Parhaat tiimit voidaan valita jatkovalmennukseen ja 3000 euron lisärahoituksen saajiksi. Jokainen mukaan valittu tiimi saa vähintään yhden oman valmentajan. Valmentajan kanssa määritellään ohjelman aikana toteutettavat kehittämistehtävät.
Ensimmäisten toimintavuosien opiskelijafokus on laajentunut aikuisopiskelijoihin, oppilaitosten henkilökuntaan ja alumneihin. Ohjelmassa on opittu tunnistamaan vastuu siitä, että ohjelman tuki ohjataan tiimeille, joilla on parhaimmat mahdollisuudet onnistua. Tämä näkyy ohjelmaan valittujen tiimin keski-iän nousuna. Samalla resurssit on fokusoitu niin, että koko maakunnan saama hyöty on mahdollisimman suuri.
Painotus kantaa hedelmää, sillä viimeisen parin vuoden aikana ohjelmaan osallistuneet ovat perustaneet 12 yritystä. Naisten rooli korostuu, sillä perustetuista yrityksistä yhdeksän on naisten perustamia.
Tutkiva yrittäjyys auttaa muita
Viimeisen kahden vuoden aikana Draft-ohjelmassa on lanseerattu kansainvälisestikin uutta tutkivan yrittäjyyden -mallia (eng. exploratory entrepreneurship). Tutkiva yrittäjyys tarkoittaa sitä, että ammattikorkeakoulusta tuleva yritysvalmentaja muuntaa tiimin kanssa työskentelystä saadut uudet opit niin kutsutuiksi hyötyjulkaisuiksi. Hyötyjulkaisuja ovat mm. blogikirjoitukset, oppaat, videot ja podcastit.
Näiden vuosien aikana Draft on ollut monille se ensimmäinen matalan kynnyksen auttaja yrittäjyyspolulla, ennen kuin he ovat siirtyneet esimerkiksi Business Joensuun tarjoamien palveluiden piiriin.
Draft-ohjelmassa jokainen tiimi nähdään retkikuntana, jonka kautta voidaan oppia kyseisen toimialan yrittäjyyspolun käänteistä oman maakunnan näkökulmasta. Esimerkiksi ohjelman sivuilla julkaistut Juuriska Oy:n opit matkalla gluteenittoman hapanjuurileipomon perustamiseen auttavat monia tulevia leipureita.
Samalla ammattikorkeakoulun asiantuntijoilla on mahdollisuus soveltaa uusimpia yrityskehittämisen työkaluja ja tuottaa tietoa niiden soveltuvuudessa paikalliseen kontekstiin ja toimialalle. Esimerkkejä Draft-ohjelmassa pilotoiduista työkaluista ovat mm. käänteinen tuloslaskelma ja yhden sivun liiketoimintasuunnitelma.
Teknologiayrittäjä ja fysioterapian lehtori
Karelian fysioterapian lehtorin Anneli Muonan vuonna 2013 perustama CareCare Oy on hieno esimerkki Draft-ohjelmaan osallistuneen tiimin yrittäjyyspolusta ja monitasoisesta merkityksestä myös ammattikorkeakoulun opetuksen kehittämiselle.
CareCaren päätuote on terveydenhuoltoon vanhuksille tarkoitetut pitosukat, jotka ehkäisevät liukastumisia kuivissa ja kosteissa sisätiloissa. Suomen markkinassa yritys on saavuttanut 60 % markkinaosuuden ja kansainvälistä myyntiä on käynnistelty muun muassa Tanskan kautta. Anneli Muonan mukaan matkalaukut on jo pakattu tulevia alan messuja varten, jonne päästään, kunhan koronakurimus helpottaa.
Draft-ohjelma oli ensimmäinen stoppi CareCaren ja Muonan polulla, ja ohjelmassa keskityttiin tuolloin liiketoiminnan kannalta tärkeisiin immateriaalioikeusasioihin. Lehtorin työn rinnalla harjoitettu yrittäjyys on Anneli Muonan mukaan laajentanut merkittävällä tavalla ymmärrystä terveydenhuoltojärjestelmämme yksityisen puolen toiminnasta.
Perinteisesti sotealan ammattikorkeakoulutus on ollut keskittynyt yhteistyöhön suurten julkisen sektorin toimijoiden kanssa, mutta yrittäjyytensä ansiosta Muona on pystynyt tuomaan sekä opiskelijoille että kollegoille kaupallisen toimijan tärkeää näkökulmaa.
Mallitilalla viljellään hyviä käytäntöjä
Draft-ohjelman tulevaisuus näyttäytyy jännittävänä. Tutkivan yrittäjyyden -toimintamallin ansiosta ohjelma on muuttumassa alueellisesta toimijasta valtakunnalliseksi tärkeän yrittäjyystiedon tuottajaksi. Tämän ansiosta ohjelman vaikuttavuus ulottuu paljon pelkästään ohjelmaan osallistuvia tiimejä laajemmalle alueelle.
Tutkivan yrittäjyyden mallin kautta on löytymässä luontainen paikka oppilaitosten yhteiselle yrittäjyysohjelmalle maakunnallisessa yrittäjyyden edistämisen ekosysteemissä elinkeinoyhtiöiden ja yrittäjäjärjestöjen kumppanina. Kuuluhan uuden tiedon etsiminen ja hyötyjulkaisujen tuottaminen korkeakoulujen ydintehtäviin.
Malliyritysten kautta herätellään uudelleen henkiin vuosisataista mallitilajärjestelmää, jonka avulla kehitettiin maataloutta myös Pohjois-Karjalassa.
Parin seuraavan vuoden aikana Draft-ohjelmassa aiotaan kokeilla yhteistyötä niin kutsuttujen malliyritysten kanssa. Malliyritykset ovat menestyneitä yrityksiä, jotka haluavat avata ovensa yrittäjyyspolun alkupätkää kulkeville. Malliyritysten tarinan ja ratkaisujen kautta voivat alkavat yrittäjät kiihdytetysti oppia kenttätestatuista hyvistä käytännöistä.
Malliyritysten kautta herätellään uudelleen henkiin vuosisataista mallitilajärjestelmää, jonka avulla kehitettiin maataloutta myös Pohjois-Karjalassa.
Teksti:
Heikki Immonen, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu